• A csoportos szex veszélyei

    Szerző: MTI

    Nagyobb arányú a szexuális úton terjedő fertőző betegségek aránya a swingerek körében, mint a prostituáltak esetében. A swingerek - a heteroszexuális, rendszeresen szervezett csoportszexpartikon részt vevő, egymás közt partnert cserélő párok - esetében, különösen a nők a veszélyeztetettek.

    A Sexually Transmitted Infections című (a British Medical Journal csoportba tartozó) orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint, a 45 év feletti swingerek különösen veszélyeztetettek, miközben ezt a korosztályt szinte figyelmen kívül hagyják az egészségügyi szolgáltatások.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatást a 630 ezres lakosú, hollandiai Dél-Limburgban végezték, amely Maastricht városát is magában foglalja.

    Innen érkeztek az első figyelmeztető jelzések, miután 2007-től három, szexuális úton átadható betegségekre szakosodott klinikán, külön kategóriaként kezdték el kezelni azokat a pácienseket, akik magukat swingernek vallották.

    A vizsgálódó kutatók megállapították, hogy a 2007-ben és 2008-ban a klinikákon lezajlott 8971 konzultáció közel nyolcadát swingerek vették igénybe, akik átlagéletkora 43 év volt. Két szexuális úton átadható betegségre - clamydia (klamídia) és gonorrhoeára (tripper, kankó) - vonatkozó fertőzöttségi arány mintegy 10 százalék volt az átlagos heteroszexuális embereknél, 14 százalék a meleg férfiaknál, mintegy öt százalék a női prostituáltaknál és 10,4 százalék a swingereknél.

    Minden tizedik swingernél találtak a klinikákon jelentkezők közül chlamydiát, és minden huszadik swingernél gonorrhoeát (kankót). A női swingereknél nagyobb fertőzöttségi arányt állapítottak meg, mint a férfi swingereknél. A 45 év fölöttiek körében, az összes diagnózis 55 százaléka swingereket érintett, míg 31 százaléka melegeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók fontosnak tartják, hogy míg a többi magasabb kockázatú csoportot - a fiatalokat, a melegeket, a prostituáltakat - könnyen elérik az egészségügyi szolgáltatások, a swingerek általában rejtve maradnak a közösségben.

    A holland népességre vonatkozó ilyen jellegű adat nem ismert, de például egyetlen népszerű swinger weboldalon 15 ezer pár regisztrált.

    Mivel becslések szerint sok millió ember tartozik a swingerek közé világszerte, a kutatók úgy vélik, ez a kezelés nélküli nagy csoport, az egész populációra kockázatot hordoz a szexuálisan átadható betegségek tekintetében.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.09.16 22:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gonorrhoea (tripper, kankó) - Tünetek és kezelés

    A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.

    A húgycsőgyulladás tünetei és kezelése

    A női vagy férfi húgycső heveny vagy krónikus gyulladását urethritisnek (húgycsőgyulladásnak) nevezzük. A gyulladás leggyakrabban szexuális úton szerzett bakteriális fertőzés eredménye. Az esetek kis százalékában a herpesz vírus vagy a cytomegalovírus is szerepelhet kóroki tényezőként.

    Emelkedik a nemi betegek száma

    A legfrissebb adatok szerint hazánkban egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, így csak idén 396 gonorrhoeás és 182 szifiliszes beteget jelentettek. A statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat - tudta meg a Magyar Nemzet.

    A szégyenlősség szexuális mellékhatásai

    Három eredményesen kezelhető fertőzés - a klamídia, a gonorrhoea (tripper) és a szifilisz - előfordulását vizsgálva, a legutóbbi adatok azt mutatták, hogy azok terjednek az Egyesült Államokban.

    Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia: rettegjünk e fertőzések hallatán?

    Egyre több nemi úton terjedő betegséget regisztrálnak hazánkban. A bejelentett adatok alapján a gonorrhoea a leggyakoribb, amelyet a chlamydia és a szifilisz (syphilis) követ. Mit tudunk ezekről a betegségekről? Mi is veszélyeztetve vagyunk? Ennek járt utána a WEBBeteg.

    Hány emberrel fekszik le egy átlagos brit?

    Az átlagos brit férfi vagy nő 2,8 millió partnerrel bújt már ágyba. Legalábbis közvetve. Ezt állítja egy számítás, amit egy gyógyszertárlánc felvilágosító kampánya keretében tettek közzé szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.