Terjed a tripper

Független Hírügynökség
megjelent:

Tizennégy százalékos emelkedést mutat a magyarországi tripperes megbetegedések száma, az előző évihez képest. Az utolsó negyedévben, összesen 240 gonorrhoeás fertőzést jelentettek - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

A szexuális úton terjedő, magyarországi fertőzéseket összegző cikkben az is szerepel, hogy 2009. IV. negyedévében 136 szifiliszes megbetegedést is regisztráltak.

Az Epinfo beszámolója szerint, ebben a negyedévben az összes szifiliszes megbetegedés 77 százalékát férfiaknál diagnosztizálták. A bejelentett esetek több mint felét, 56 százalékát a fővárosból jelentették. Vidéken Hajdú-Bihar, Baranya, Fejér és Pest megyékből jelentették a legtöbb esetet. A 15-19 éves korcsoport kivételével, minden korosztályban több férfit regisztráltak, mint nőt. Mindkét nemnél a 20-24, illetve a 30-34 éves korcsoportokban fordult elő a legtöbb eset.

A 240 gonorrheás fertőzés négyötödét férfiaknál diagnosztizálták. Az esetek 46 százalékát a fővárosból, 54 százalékát vidéken észlelték. A legtöbb bejelentés Hajdú-Bihar, Pest és Baranya megye területéről érkezett. Minden korcsoportban több férfit diagnosztizáltak, mint nőt.

Mindkét nemnél a 20-24, és a 25-29 éves korcsoportokban regisztrálták a legtöbb fertőzést. 163 acut urogenitalis chlamydiasist jelentettek a tavalyi év utolsó negyedévében, 14 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A regisztrált fertőzések kétharmadát férfiaknál, egyharmadát nőknél kórismézték.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.