Veszélyes rezisztencia

Szerző: MTI

A többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.

A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertőzöttek száma pedig 400 és 500 ezer között volt világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett becslése szerint.

A WHO szakemberei úgy vélik, hogy a nehezen kezelhető fertőzés terjed, és sürgős szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel megfékezésére.

A jelentés szerint, a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed. "A világszerte tapasztalt multidrogrezisztens esetek, csaknem 50 százaléka Kínában és Indiában fordul elő becslésünk szerint. 2008-ban a multidrogrezisztens tbc 150 ezer halált okozhatott" - állítja a WHO-jelentés.

A TBC tünetei és kezelése

A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
Tudnivalók a betegségről >>

A jelentés elkészítéséhez új módszereket és új módon gyűjtött adatokat használtak, ezért a számadatok nem hasonlíthatók össze a korábbi felmérések eredményével. A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza.

Több mint 2 milliárd ember fertőzött a világon, ám a fertőzések nagy része lappangó, a hordozók nem mutatják a betegség tüneteit és nem adják tovább a fertőzést.

Átlagosan minden 10. esetben azonban megbetegszik a fertőzött ember, leggyakrabban immunrendszere legyengülése miatt, amelyet például a HIV-fertőzés okozhat.

Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés

Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés, de a kezelés hónapokig tart. Az MDR és az XDR típusú tbc esetében, azonban a szokásos antibiotikum-koktél nem hat, erősebb gyógyszerekre van szükség, melyekkel szemben még nem ellenálló az adott baktériumtörzs. Ilyenkor a fertőzött gócok műtéti eltávolítására is szükség lehet.

"2008-ban a becslések szerint, 390 ezer és 510 ezer közötti számú multidrogrezisztens tbc-s eset bukkant fel világszerte (a legpontosabb becslés 440 ezer lehet)" - áll a most megjelent WHO-jelentésben. Az összes tuberkulózisos eset 3,6 százaléka lehet multidrogrezisztens változat.

Különösen nagy arányban fordultak elő MDR-esetek Oroszországban, ahol az új tbc-s esetek 24-28 százaléka ilyen. Tádzsikisztánban - az eddigi első felmérésében - 16,5 százalék volt a multidrogrezisztens tbc aránya az új esetek között, és 61,6 százalék a korábban már kezelt páciensek körében az ország egyes térségeiben. Ilyen magas MDR-arányt eddig egyetlen régióból sem jelentettek.

Mint a beszámoló írja, a multidrogrezisztens tbc gyógyszerezése 50-200-szor, a teljes kezelés pedig tízszer többe kerül, mint a gyógyszerekre érzékeny tuberkulózis gyógyítása, az adatok alapján azonban a beavatkozás mégis költséghatékony.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Koronavírus - 1961 új fertőzött és...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 411 384 fő, közülük 6 198 318 fő a második, 3 882 792 fő a harmadik, 303 801...

Koronavírus - Izraelben meredeken...

Izraelben meredeken emelkedik a súlyos koronavírusos betegek száma, vasárnap több mint tízezer új fertőzöttet is találtak - jelentette a helyi média...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

A tuberkulózis (tbc) tünetei és...

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így...

A tuberkulózis (tbc)...

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú...

Multirezisztens tuberkulózis...

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.