Multirezisztens tuberkulózis baktérium

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór közel 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. 2020-ban 9,9 millió új fertőzött volt világszerte, és 1,5 millió ember halálát okozta a tbc. Az elhunytak 95 százaléka a fejlődő országokból került ki.

Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet a Földön, még ha a betegség a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

Ugyanakkor a világ népességének nagy része él olyan földrajzi, szociokultúrális, gazdasági környezetben, ahová a modern medicina eszközeit nem képes eljuttatni.

Hazánkban az új fertőzöttek száma évről évre csökken. 2020-ban 384, 2021-ben 326 új fertőzöttet jelentettek. A kedvező adatok köszönhetők a jól szervezett tüdőgondozói hálózatnak. A tbc kórokozója rendkívül ellenálló, kezelése 3-4 gyógyszer kombinációjával hónapokon keresztül zajlik. A terápia a tüdőgondozók szigorú ellenőrzése mellett történik, aminek köszönhetően a betegek nagy része meggyógyul.

Tüdőtuberkulózis

Tüdőtuberkulózis

A tuberkulózis rizikófaktorai

A tuberkulózis egyik legfontosabb rizikófaktora a legyengült immunrendszer mellett a rossz szociális körülményekben keresendő. A fertőzés terjedésének másik oka a terápiára egyre kevésbé reagáló kórokozó törzsek megjelenése.

Hogyan válhat rezisztenssé a tbc kórokozója?

Amennyiben a kezelés nem folyamatos és nem kellő ideig tart, a kórokozó ellenálló, azaz rezisztens lesz a gyógyszerekre. Ezekben az esetekben a kezelés évekig elhúzódhat, és nem garantált a gyógyulás. Hazánkban a multidrog rezisztens esetek száma szerencsére 5% alatt van, de a rezisztencia problémája kiemelten kezelendő feladat.

A kórokozó ellenálló képessége és előfordulási gyakorisága is nő

Az újonnan keletkező esetek gyakorisága és a modern orvostudománytól elzárt közösségek mellett az erélyes kezelési sémák is növelik a kórokozó ellenállását.

A rezisztencia (ellenállóképesség) azt jelenti, hogy a kórokozó kisebb-nagyobb mértékben ellenáll az antituberkulotikus terápiának.

Világos, hogy az a kórokozó maradhat életben, amely a kezelésnek leginkább ellenáll, illetve annak az életképessége lesz kiemelkedő, amely a fejlődő országokban úgy képes betegséget létrehozni, hogy nem okozza nagyon gyorsan a megbetegedett személy halálát. Így a szaporodóképessége tovább megmarad, vagyis a kórokozó életben maradásának esélyei is jelentősen nőnek.

Mi jellemző a multirezisztens tuberkulózis baktériumra?

A multirezisztens (MDR, azaz multidrog rezisztens) kórokozók, a tbc bázisterápiáját jelentő isoniciddel és rifampicinnel szemben is ellenállóak.

Ám az ellenállóképesség sajnos tovább fokozódott, egyre rezisztensebb törzsek jelentek meg, melyeket XDR törzseknek, vagyis extrém drogrezisztens törzseknek neveznek a szakirodalomban. Világszerte nő a felismert MDR tbc előfordulása: 2005-ben Németországban például az újonnan felismert esetek 2,5%-a mutatkozott multirezisztensnek, és 13,7% volt azok aránya, amelyek egy antituberkulotikus gyógyszerre rezisztensek voltak (ez az arány három év alatt 2,5%-kal nőtt).

A WHO (World Health Organisation nemzetközi világszervezet) adatai szerint évente 27 ezer új XDR eset kerül diagnosztizálásra a világon, és 16 ezer ember halálát okozzák az extrém rezisztens törzsek minden naptári évben.

Nemzetközi összefogás szükséges

A nemzetközi egészségügyi szervezetek talán még idejében reagáltak az újonnan kialakult XDR törzsek megjelenésére, és a WHO által már korábban kidolgozott DOTS stratégiának segítségével elérhető ezen törzsek elterjedésének megállítása. A DOTS célja elsősorban a tuberkulózis előfordulásának csökkentése, amely elvezethet a multirezisztens és extrém rezisztens törzsek előfordulásának csökkenéséhez is.

Az MDR törzsek egyre sűrűbb felbukkanása miatt jött létre a „STOP TB Partnership Green Light Committee” elnevezésű szervezet, majd az XDR törzsek gyakoribbá válásával nemzetközi akcióterv elfogadására került sor.

A következtetések egyértelműek. A világ népességszámának emelkedése elsősorban a fejlődő régiókban mutatkozik ugrásszerűnek, vagyis egyre nő azon lakosok száma, akik fokozottan veszélyeztetettek a tuberkulózis szempontjából.

A megelőzés és a kezelés problémája nem szűkíthető le különálló földrajzi egységekre vagy etnikai csoportokra; a probléma megoldásának érdekében globális összefogásra van szükség.

Tovább

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.