Veszélyes rezisztencia

MTI
megjelent: 2010.03.21.

A többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.

A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertőzöttek száma pedig 400 és 500 ezer között volt világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett becslése szerint.

A WHO szakemberei úgy vélik, hogy a nehezen kezelhető fertőzés terjed, és sürgős szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel megfékezésére.

A jelentés szerint, a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed. "A világszerte tapasztalt multidrogrezisztens esetek, csaknem 50 százaléka Kínában és Indiában fordul elő becslésünk szerint. 2008-ban a multidrogrezisztens tbc 150 ezer halált okozhatott" - állítja a WHO-jelentés.

A TBC tünetei és kezelése

A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
Tudnivalók a betegségről >>

A jelentés elkészítéséhez új módszereket és új módon gyűjtött adatokat használtak, ezért a számadatok nem hasonlíthatók össze a korábbi felmérések eredményével. A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza.

Több mint 2 milliárd ember fertőzött a világon, ám a fertőzések nagy része lappangó, a hordozók nem mutatják a betegség tüneteit és nem adják tovább a fertőzést.

Átlagosan minden 10. esetben azonban megbetegszik a fertőzött ember, leggyakrabban immunrendszere legyengülése miatt, amelyet például a HIV-fertőzés okozhat.

Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés

Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés, de a kezelés hónapokig tart. Az MDR és az XDR típusú tbc esetében, azonban a szokásos antibiotikum-koktél nem hat, erősebb gyógyszerekre van szükség, melyekkel szemben még nem ellenálló az adott baktériumtörzs. Ilyenkor a fertőzött gócok műtéti eltávolítására is szükség lehet.

"2008-ban a becslések szerint, 390 ezer és 510 ezer közötti számú multidrogrezisztens tbc-s eset bukkant fel világszerte (a legpontosabb becslés 440 ezer lehet)" - áll a most megjelent WHO-jelentésben. Az összes tuberkulózisos eset 3,6 százaléka lehet multidrogrezisztens változat.

Különösen nagy arányban fordultak elő MDR-esetek Oroszországban, ahol az új tbc-s esetek 24-28 százaléka ilyen. Tádzsikisztánban - az eddigi első felmérésében - 16,5 százalék volt a multidrogrezisztens tbc aránya az új esetek között, és 61,6 százalék a korábban már kezelt páciensek körében az ország egyes térségeiben. Ilyen magas MDR-arányt eddig egyetlen régióból sem jelentettek.

Mint a beszámoló írja, a multidrogrezisztens tbc gyógyszerezése 50-200-szor, a teljes kezelés pedig tízszer többe kerül, mint a gyógyszerekre érzékeny tuberkulózis gyógyítása, az adatok alapján azonban a beavatkozás mégis költséghatékony.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Tbc-s agyhártyagyulladás: mit kell róla tudni?

A tuberkulózis (gümőkór, tbc) a tüdő bakteriális fertőzése. A tbc-s agyhártyagyulladás (tbc-s meningitis, rövidítve TBM) a tuberkulózis...

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a tuberkulózisos emberek köhögését

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy...

A tuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így...

A tuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú...

Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a...

Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős...

Multirezisztens tuberkulózis baktérium

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.