COVID-fertőzöttség esetén kevés az 5 napos karantén

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos megjelent:

Nem megfelelő hosszúságú az 5 napos izoláció, amit - jó esetben - akkor indít a megfertőzött személy, amikor megkapja első pozitív koronavírus tesztjét. A legújabb adatok szerint nem ad elégséges biztonságot a visszatéréshez az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) javasolta időtáv.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az érintettek ne ragaszkodjanak szolgaian a CDC 5 napos ajánlásának követéséhez. Az üzenet jogosságát megerősítik a legfrissebb hírek: Joe Biden tesztje vasárnap újra pozitív lett, a július 21-én kapott első – az Omikron BA.5 szubvariánssal való fertőzöttségére utaló – teszt után. Holott, az elmúlt hét folyamán volt már negatív is, aminek alapján arra számítottak, az elnök hétvégén visszatérhet szokásos munkarendjéhez.

Öt nap – ennyi időre kell a jelenlegi CDC-szabályok szerint házi karanténban elszigetelődnie annak, akinek a COVID-tesztje pozitív lett, s csak ezután térhet vissza a megszokott, hétköznapi életébe, amikor is további 5 napon át szájmaszkot kell (javasolt) viselnie a közösségi terekben. Tény, a CDC eljárásrendje nem törvényként vonatkozik a koronavírus-fertőzöttekre, de mind a családok, mind az iskolák, a munkahelyek, a közintézmények, országszerte a CDC tanácsaira támaszkodnak, amikor arról döntenek, hogy miként folytassák a mindennapokat egy-egy koronavírus-fertőzés átélése után.

Azóta, hogy tavaly decemberben a CDC bevezette a máig érvényes szabályozást, több tudós is többször megkérdőjelezte, mi volna a tudományos megfontolás az 5 napos karatén eljárási rend mögött. Miért 5, és nem 8 vagy 10 nap?

A közelmúltban megjelent két friss közleményben a tudósok egyértelműen leírták, hogy a COVID-19 fertőzést mutatók jelentős része 5 napon túl is fertőzőképes maradt. Az egyik beszámolóban a bostoni kórház (Massachusetts General Hospital) kimutatta, hogy covidos pácienseinek negyede nyolc nappal később is fertőző volt, hogy először kapott pozitív tesztet.

Mennyi ideig szigeteljük el magunkat a pozitív teszt birtokában?

Sokkal nagyobb biztonságot jelentene 5-ről 10 napra kiterjeszteni az izolációs periódust – fogalmaz a tanulmány. „Semmiféle adat nem támasztja alá az 5 napos, vagy bármeddig tartó izolációt, ami 10 naposnál rövidebb volna” – mondja dr. Amy Barczak, az említett bostoni kórház fertőző betegségek részlegének orvosa, aki kutatási adatokat szolgáltatott a tanulmányhoz.

Egyes tudósok azt ajánlják, hogy csak akkor függesszék fel a karantént az emberek, ha az otthon végzett antigén gyorstesztjük negatív eredményt adott. Sokkal inkább járjanak el így, semmint, hogy mereven rábízzák magukat a CDC 5 napos szabályára. Saját szervezetük jelzésére, és ne a hatóság formális szabályára hagyatkozzanak – javasolják.

Ha egy rövid lényegi üzenetben kellene megfogalmaznom, mi a teendő, akkor azt mondanám, hogy aki antigén pozitív, az ne menjen sehova, ne találkozzon, ne lépjen szoros kontaktusba senkivel, akit nem akar megfertőzni” – fogalmaz Emily Bruce mikrobiológus, sejt-genetikus (University of Vermont, Burlington).

Mi újság itthon? A Nemzeti Népegészségügyi Központ érvényes eljárásrendje

A magyar eljárásrend COVID-19 betegek esetén a tünetek kezdetétől számítja a karantént (tehát nem az elvégzett teszt időpontjától), és hét napot ajánl, de az 5. napon lehetőséget biztosít a karantén feloldására negatív teszt birtokában az alábbiak szerint.

A tüneteket mutató COVID-19 beteg, amennyiben tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után 7 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Amennyiben a COVID-19 fertőzött az elkülönítés negyedik napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított ötödik napon antigén gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR-teszt, vagy antigén gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított ötödik napon antigén gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Az igazolt COVID-19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került személyeket az utolsó találkozástól számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított ötödik napon az érintett antigén gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén a járványügyi megfigyelés feloldható. A fertőzöttel egy háztartásban élők közül az oltottakra nem vonatkozik korlátozás, az oltatlanokra érvényesek a fenti előírások.

Az alkalomszerű kapcsolatba került személyek esetén nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, azonban a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó találkozást követő 7 napig a COVID-19 fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk(on) ellenőrizzék.

A magyar eljárásrend tehát némileg szigorúbb, mint a CDC ajánlása, mivel teszt nélkül 7 napos időtávot ír elő, az 5. napon csak negatív teszt esetén szüntethető meg az izoláció. Ugyanakkor a magyar szabályok szerint is dolgozhatott volna már az amerikai elnök, és tünetek hiányában, illetve egy negatív teszt birtokában a második antigén tesztre sem került volna sor (ami az ő esetében ismét pozitív lett).

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Az amerikai elnök továbbra is negatív teszteredményre vár

Az Egyesült Államokban, mint a világ oly sok más részén, ismét terjed a koronavírus, elsősorban az omikron BA.5 szubvariánsa. Hivatalos adatok szerint az USA napi 128 ezer esetet jelentett július utolsó hetében. Csakhogy olyan csekély mennyiségben végzett tesztelés mellett, ami minden idők legalacsonyabb szintjéhez közelít. Így a fertőzöttek valódi száma az ismerteknél akár többszörösen magasabb lehet.

Az elnök Joe Biden is egyike azoknak, akik a jelenlegi BA.5 fellángolás közben fertőződtek meg. A ma is otthonról dolgozó elnök lábadozása alatt mindenkitől távol tartotta magát, és mindvégig abban a szellemben tette ezt, hogy a CDC 5 napos szabálya nem eléggé megnyugtató. A Fehér Ház közleményben tudatta, Biden túlteljesítette a CDC 5 napos elvárását. Mint kiderült, előrelátóan, nyilván orvosai megfontolását követve.

Több mint másfél hete mutatták ki nála a fertőzöttségét, s bár az elmúlt napokban egyik tesztje már negatív volt, de mintegy három napra rá, a helyzet megváltozott - az újabb teszt megint pozitív lett. Joe Biden tehát továbbra is ott tart, hogy kivárja, amíg tesztje negatív lesz, és csak akkor megy nyilvános szereplésre, emberek közé, s vállalkozik személyes találkozókra.

Ez is érdekelheti Miként lehetséges, hogy COVID-osnak érzi magát, de gyorsteszt ezt nem támasztja alá?

Gyűjtemény Koronavírus kisokos

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: New data suggests the CDC’s COVID guidance to isolate for 5 days... (Fortune)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Influenza - Így alakul a járvány

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. március 13-19. között az országban...

Nem mutat változást a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja stagnálást mutat.

A SARS-CoV-2 egyik újabb variánsa: a „Kraken”

Jelenleg a koronavírus (SARS-CoV-2) újabb, az XBB elnevezésű leszármazási vonalának egyik mostanában kifejlődött ága: az XBB.1.5 jelű alváltozata...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.