Oltási akcióhét - Ezt kell tudni róla

Koronavírus Sajtóközpont
frissítve:

A kórházi oltópontok kedden és péntekenként lesznek nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra.

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást.

A magas átoltottság és a járvány visszahúzódása miatt az oltakozási kedv jelenleg alacsony, ezért a kórházi oltópontok nyitvatartását ehhez igazítják.

A kórházi oltópontok kedden és péntekenként lesznek nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra.

Mit vigyek magammal az oltásra?

Az oltásra érkezőket kérik, hogy hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.

Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell).

Kérik, hogy ne felejtsék otthon a maszkot sem!I

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni

Az Oltási akcióhét során kedden időpontfoglalással és pénteken anélkül lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra.

Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon. Nekik javasolják is az időpontfoglalást, így el tudják kerülni az esetleg sorban állást.

Ugyanakkor péntekenként időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Az első oltásra érkezőket fel tudják gyorsítani az oltási folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a regisztrációs lapot és a hozzájárulási nyilatkozatot.

Öt féle vakcina áll rendelkezésre

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott.

Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

Megerősítő harmadik oltás felvétele

Az Oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a megerősítő harmadik oltásukat szeretnék felvenni. Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

Negyedik oltás

A negyedik oltás is kérhető/foglalható 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Azok az oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók.

12-17 évesek oltás az Oltási Akcióhéten

Az Oltási akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztályban is felvehető.

5-11 évesek oltása

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. A német-amerikai fejlesztésű, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-oltóanyag, a Comirnaty-vakcina felvételére a szülők a www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas linkre kattintva foglalhatnak időpontot.

(Koronavírus Sajtóközpont)

Koronavírus: gyakori kérdések

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.