A felnőttek beoltottsága védi a gyerekeket is

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mielőbb legyen minél több beoltott - ezzel a céllal használták fel, igen gyorsan, az izraeli egészségügyi hatóságok a Pfizer-BioNTech-vakcinát a COVID-19 ellen. A legújabban érkezett adatok pedig egyértelműen azt mutatják, oltási programjuk további eredménye, hogy a felnőttek vakcináltsága egyben védi a körülöttük élő még nem beoltott személyeket is.

A Maccabi Egészségügyi Szolgálat (Maccabi Healthcare Services (MHS)) körzetéhez tartozó 1,95 millió ember – 16 évesnél idősebb volt mindegyikük – csaknem egyharmada január 30-ig legalább az első dózist megkapta. Azt elemezve, hogy ezután, a mai napig mi történt a 223 közösségben, a tudósok úgy találták, hogy a beoltott felnőttek számának növekedésével (míg elérték a majdnem 2 milliót), arányosan csökkent az adott közösségben élő beoltatlan tagok körében a fertőződési ráta. A jelenség különösen a gyerekeknél volt szembetűnő.

Az MHS Izrael második legnagyobb egészségügyi szolgáltató szervezete. „Reményteli jelenség a megfigyelésünk, hogy a vakcináltság következtében az oltatlanok is védettek lesznek, de annak megértéséhez, a bizonyítékok megtalálásához, hogy mindez miként támaszthatja alá a nyájimmunitás elérésének kilátását és a betegség eradikálását, további vizsgálatokra és elméleti kutatásokra is szükség van még” – erre a következtetésre jutottak a tudósok, amit egy április 7-én közölt tanulmányukban fogalmaztak meg.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: SARS-CoV-2 infection risk among unvaccinated is negatively associated with community-level vaccination rates (medrxiv.org)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.