Hogyan működnek az orvosi szakrendelések a COVID-19-járvány idején?

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus-világjárvány harmadik hullámának felszálló ágában van Magyarország lakossága is. A helyzet rendkívül súlyos. Erőteljesen, a láncreakcióhoz hasonlóan emelkedik a megbetegedések, az átfertőződések száma, a kórházi ápolásra szorulók aránya, és sajnos a halálozások száma is, aminek legfőbb oka a brit mutáció megjelenése.

A SARS-CoV-2 vírus mostanra ott lehet mindenhol hazánk bármely településén, háztartásában, intézményében, helyiségében. Bárki hordozhatja a vírust, akár tünetmentesen is, és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. A brit mutáns megjelenése óta, melynek terjedése gyorsabb és drasztikusabb, a koronavírus-fertőzés immár az ifjakat, a harminc-negyvenéves korosztályt és a kisebb gyermekeket is súlyosabban érinti.

A legfontosabb törekvés és feladat a koronavírus terjedésének lassítása, amit csakis a COVID-19 elleni védőoltások beadásával lehet elérni, s amíg arra várakozunk, illetve akkor is, ha már megkaptuk az oltást, szükség van a higiénés szabályok maximális betartására, a tiszta maszk helyes viselésére, a megfelelő távolság betartására, a közösségi találkozások minimalizálására és a szakemberek által meghatározott, fegyelmezett szabálykövetésre.

A vírus- és oltástagadók a maguk és mások életével „játszanak”, így meggondolatlan, emberiségellenes játszmát folytatnak a mai napig is!

Aki még nem regisztrált az oltás felvételére, mielőbb tegye meg, másként nincs esély arra, hogy a vírus terjedését megfékezzük, s visszaálljon az egy évvel ezelőtti, vagyis a korábbi életünk, létünk minősége.

Az a jó oltás, amely már be van adva, tartják a szakemberek, és semmi mást nem tehetünk, mint a legnagyobb bizalommal hiszünk abban, amelyiket az orvosok felkínálják számunkra.

S hogy ezekben a kritikus hónapokban milyen egészségügyi ellátást vehetünk igénybe, és miként, arról a szakemberek rendeletben intézkedtek, amit az ország minden kórházában, fekvő- és járóbeteg-intézményében be kell tartani. Erről és a harmadik hullám tetőzéséről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök március közepén az ország összes kórházigazgatójával, mely során a várhatóan növekvő számú koronavírusos betegek ellátásával, az egészségügyi dolgozók arányos terheivel, a minden pácienst ellátó szakszerű, intézményi feladatokkal kapcsolatos tudnivalókat is pontosították.

Hová fordulhatunk panasz esetén?

Az alábbiakban, egyebek mellett, arról adunk tájékoztatást, hogy hová forduljanak a lakosok, ha bármilyen betegséggel kell szembenézniük, s hol jelentkezzenek, ha a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik magukon a jelenlegi, megváltozott helyzetben.

Nagyon fontos, hogy bármely panasz esetén a páciensek ne személyesen keressék meg a háziorvosukat vagy a meglévő betegségüket kezelő szakorvosokat, szakrendeléseket. Erre jelenleg nincs lehetőség!

Onkológiai betegek kezelése, ellátása

Az onkológiai betegek kezelése, ellátása zavartalanul folytatódik a járvány idején is, amiben a betegeknek kezelőorvosuk tájékoztatásához igazodva, a legnagyobb elővigyázatossággal kell részt venniük: kötelező számukra is a maszk viselése, amely mellett, az egyszer használatos, patikában megvásárolható gumikesztyű használata is áldásos, ha otthonukat elhagyják. Ezt is, mint a maszkot, naponta többször kell cserélni.

Sürgős esetben

Ha sürgősségi ellátást igényel bárki, mielőtt elindulna a kijelölt kórház ügyeletére, telefonáljon előtte, és érdeklődjön, mi a teendője a tünetei ismeretében. Ezzel is az a cél, hogy minél ritkábban menjünk közösségbe, illetve ha a kórházi ellátás szükséges, akkor az egészségügyi személyzet felkészült lehessen a beteg megfelelő fogadására. Ha telefonon nem érjük el az egészségügyi intézményt, de nyugtalanít az állapotunk, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) kell hívni a 104-es telefonszámon, s tüneteink ismertetése mellett, a segítségüket, tanácsukat kérni aggasztó egészségi állapotunkkal kapcsolatban.

Akut életet veszélyeztető állapotok (pl. szívinfarktus vagy stroke gyanúja, légszomj) esetében is természetesen azonnal hívjon mentőt!

Ha magunk nem tudunk jól kommunikálni a mentőszolgálat munkatársával vagy a kórház sürgősségi osztályának ügyeletesével, mert rosszul érezzük magunkat, tegye ezt meg egy családtagunk, hozzánk tartozó személy, aki a pontos tüneteinket és a személyes adatainkat, a TAJ-számunkat is ismerteti, a kérdésekre pedig érthetően, egyértelműen válaszol.

Ne legyünk türelmetlenek, maradjunk higgadtak, hiszen a telefonvonal másik végén kérdező szakember hónapok óta, reggeltől estig, megállás nélkül dolgozik, és felelősen kell döntenie.

Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja:

  • Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, és a tünetek enyhék, vagyis a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül, s a háziorvos pontosan elmondja, hogy mit kell tenni. Ugyancsak a családorvos értesíti az OMSZ-t a mintavétel miatt. Ez történhet a fertőzésgyanús személy otthonában vagy egy mobil szűrőállomáson. A pontos helyszínről a mentők értesítik a beteget. A mintavétel eredményéről pedig a háziorvos ad tájékoztatást telefonon.

Fontos, hogy a PCR-mintavétel előtt 4-5 órával ne együnk, ne igyunk és ne mossunk fogat!

  • Ha a tünetek súlyosak, ami jelentheti a nehézlégzést, a magas lázat, a tüdőgyulladást, a légszomjat, akkor a mentők kórházba szállítják a pácienst, itt elkezdik a protokoll szerinti kivizsgálást és a diagnózisnak megfelelő orvosi ellátást. S ha indokolt, akkor az intenzív osztályon történő gyógyítást.

Ugyancsak jó tudni, hogy ha a koronavírussal megfertőződik valaki, sok esetben az influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, melyeket soha nem szabad félvállról venni!

Ez ais érdekelheti Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

A legtöbben, mintegy 75 százaléka a fertőzötteknek, bármely speciális kezelés nélkül – igaz elhúzódó, kellemetlen tünetekkel, de – felépül a betegségből.

Minden hatodik fertőzöttnél alakul ki súlyos betegség és légzésnehézség, ami mindenképpen szakszerű, speciális, intenzív terápiás orvosi ellátást vagy kórházi kezelést igényel. Utóbbi azokat veszélyezteti leginkább, akiknek már meglévő, krónikus alapbetegségük van. Ezek sorába tartozik: a magas vérnyomás, bármely szívbetegség, keringési elégtelenség, cukorbetegség, immunbetegségek és a daganatos elváltozások. Ne feledjük azt sem, hogy az alultáplált, vagy épp a túlsúlyos emberek, akiknek az immunrendszere gyenge, hajlamosabbak a koronavírussal való fertőződésre.

A koronavírus-fertőzés tipikus tünetei:

Leggyakoribb tünet a magas láz, a fáradtságérzés, a végtelen gyengeségérzet, a száraz, szűnni nem akaró köhögés, a légszomj, a torokfájás, a nehézlégzés, az orrdugulás, kínzó izomfájdalom, hasmenés, az ízérzékelés és szaglás zavara vagy elvesztése. Van, akinél ez utóbbi az egyetlen tünet.

Ezek a tünetek nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek, s nem is biztos, hogy minden betegnél megjelenik mindegyik. Vannak, akiknél semmilyen tünet nem mutatkozik, mégis fertőzöttek. Ez is indokolja a jelenlegi, kritikus helyzetben a közösség kerülését, a szabályok szigorú betartását.

Panasz esetén elsőként tehát a háziorvost kell telefonon felhívni, s neki minden apró vagy kritikus tünetről beszámolni. Ő dönt a további teendőkről.

Járóbeteg-ellátás és receptfelírás

Ha valaki a családorvosát szeretné személyesen felkeresni, ne tegye! Nem csak azért, mert az orvosok minden idejét leköti a vakcinák nagyütemű beadása, hanem azért sem, mert a rendelőbe csak akkor lehet bemenni, ha erre engedélyt ad az orvos. A receptfelírásokat telefonon kell kérni, s az orvos az elektronikus eljárással a beteg „felhőjébe” helyezi a kért pirulákat, melyeket a TAJ-szám megadásával ki lehet váltani a patikákban.

A DE KK Belgyógyászati Klinika C épületének munkatársai közleményében tájékoztatják a betegeket az országosan is jellemző helyzetről, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell, s segítséget nyújtanak a jelenlegi, szűkre szabott orvosi ellátásokban.

„A világjárvány harmadik hulláma miatt a Klinikánkon is több olyan körülmény alakult ki, ami miatt jelentősen, akár napról napra változtatnunk kell a betegellátás módján.

Egyre több dolgozónkat (orvosokat, rezidenseket, nővéreket) vezényelnek át COVID-ellátásra, egyre nagyobb a fekvő betegek felvétele. A járóbeteg-szakrendelőnk teljes épületét oltóponttá alakították át, más klinikákhoz hasonlóan.

Utóbbi miatt különösen nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen így nem tudjuk teljesen leállítani a szakrendeléseket, mivel vannak olyan speciális gyógyszerek, amelyekhez csak személyes jelenléttel tudnak hozzájutni betegeink.

A fekvőbeteg-épületben kialakított több ideiglenes szakrendelőnkben, korlátozott számban, és telefonos egyeztetés után tudjuk pácienseinket fogadni a kötelező védőfelszerelésben, elsősorban, maszkban.

A járóbeteg-ellátást március 11-től a következőképpen alakítottuk ki a központi határozat alapján. Néhány szakrendelést összevonunk, elsősorban a helyettesítések miatt. A kúraszerű ellátást sajnos kénytelenek vagyunk szüneteltetni.

A telemedicina – telefon, massanger, viber beszélgetés/konzultáció – által nyújtott lehetőségeket kivételes esetekben ismét igénybe fogjuk venni. Kérjük Önöket, hogy ha nincs különösebb panaszuk, és nem olyan kezelést kapnak, amihez a személyes jelenlét szükséges, akkor a jelenlegi, kritikus helyzetben – további értesítésig – senki ne jöjjön be személyesen a klinikára.

Az e-receptjeiket és az ambuláns lapjaikat is feltesszük a virtuális felhőbe, amit könnyen elérhetnek a patikákban, ehhez csak a TAJ-számukra van szükség. Kontroll időpontot is a virtuális ambuláns lapon jelölünk meg, amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi. Az ambuláns lap nyomtatásához idősebb betegeink kérjék családtagjaik segítségét, s őrizzék meg azt. Mindezt a háziorvosuk is láthatja.

Abban az esetben, ha valakinek sürgősségi ellátásra van szüksége, s az nem a koronavírus-fertőzéssel van összefüggésben, előzetes telefonos egyeztetéssel március 16-tól, indokolt esetben, lehetőséget adunk a Belgyógyászati Klinika C épületében a személyes megjelenésre.”

A súlyos, kritikus járványügyi helyzetben más klinikákon is csak kivételes esetben, telefonos megbeszélés után jelenhet meg a beteg személyesen.

A koronavírus a gyermekekre, fiatalokra is nagy veszélyt jelent!

Sajnos újabb kihívás elé került a magyar egészségügy épp a COVID-19 rohamos terjedése miatt, mivel a fertőzés immár a kisgyermekeket is érinti, akik közül többen, speciális kórházi kezelésben részesülnek szerte az országban. Ha észleli a szülő gyermeke kiugróan magas lázát, nehézlégzését, légszomját, elesett, legyengült állapotát, étvágytalanságát, köhögési rohamát, azonnal hívni kell a gyermekorvost telefonon vagy a mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon. Otthoni kúrálással, időhúzással ne kockáztassuk se a kisdedek, se a nagyobb gyermekek életét, egészségét!

A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek növekvő száma miatt szerte az országban, így a keleti régiót ellátó DE KK egészségügyi intézményeiben is, külön Járványügyi Ellátó Központokat hoztak létre. A járó betegeket arra kérik, hogy a fertőzésre utaló tüneteikkel továbbra is a Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Osztályát keressék fel előzetes telefonos egyeztetést követően. A jelentkező tipikus tünetek esetén senki ne várjon arra, hogy jobb lesz az állapota. Koronavírus-fertőzés esetén a beteg állapota órák alatt is kritikussá, végzetessé válhat.

Az emberi erőforrások minisztere, szakmai egyeztetések után, a közelmúltban engedélyezte a háziorvosok számára, hogy felírják a favipiravir gyógyszert, amit a vírus korai szakaszában járó, enyhe és középsúlyos betegeknek adhatnak receptre, akik így nagyobb eséllyel kerülhetik el a komplikációk kialakulását. A készítmény ingyenes.

Ez a cikk is érdekelheti A COVID-19 kezelési lehetőségei

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta:

- Eddig ritkának számított, hogy a betegség az egész családon egyszerre „átvonuljon”, szinte ugyanabban az időben. Ma viszont ez nagyon gyakori jelenség, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre, életkortól függetlenül. A brit mutáns sajnálatosan 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz, ami jelenleg Magyarországon is pusztít, és vészesen emeli a fertőzöttek számát. Így még nagyobb jelentőséget kapott a gyors, és minél több magyar ember COVID-19 elleni vakcinációja. Mindegyik vakcina jó, ami hazánkban elérhető, ezek dokumentációkkal alátámasztva megfelelnek a bevizsgálásban előírt nemzetközi szempontoknak. A legfontosabb, hogy mielőbb, minél többen felvegyék a vakcinát, és az értesítésre, a családi orvosuk hívására pontosan jelenjenek meg az oltás napján a kijelölt helyszínen. A járványt hazánkban legalább 3 millió ember beoltásával lehet szelídíteni. Mostanra már több mint 1,7 millióan kapták meg itthon a koronavírus elleni vakcinát.

Dr. Kásler Miklós professzor, az emberi erőforrások orvos-minisztere közösségi oldalán adta hírül a minap: A járványügyi védekezés eddigi legnehezebb hetei állnak előttünk, mely tekintetében a március 15. utáni napok minden korábbinál nagyobb felkészültséget kívánnak a magyar egészségügytől, s elővigyázatosságot a lakosságtól. Az emberpróbáló napokban arra kér mindenkit, hogy a nemrégiben életbe lépett járványügyi szigorításokat, szabályokat maximálisan tartsa be mindenki. A miniszter nem titkolta, hogy ezzel, és a mind nagyobb számú oltakozással, mely regisztrációhoz kötött és ingyenes, tudjuk szeretteink, ismerőseink, honfitársaink életét megmenteni. A korlátozások alóli mielőbbi szabadulás reményében versenyt futunk az idővel az oltások tekintetében. Az európai és a világviszonylatban is előkelő átoltottsági adataink ellenére sem állunk még azon a fokon, amivel a fertőzöttek és a betegek számának meredek emelkedését vissza lehetne fogni. Ezért kell fegyelmezettnek maradni! – fogalmazott a miniszter.

Sebészeti beavatkozások, műtétek, sürgősségi ellátás

Dr. Kásler Miklós orvos-miniszter korábban, a járvány csitulásának köszönhetően, február 3-tól elrendelte az egynapos sebészeti ellátások újraindítását, amelyet – tekintettel a vírusvariánsok fokozott terjedési képességére – most azonnali hatállyal visszavont. Vagyis, akinek esetleg előjegyzése volt bármely hasonló beavatkozásra, azt semmisnek kell tekinteni, amiről az adott egészségügyi intézmény tájékoztatja a pácienseket, és a későbbiekben az új időpontról is tájékoztatást ad.

Ugyancsak várat magára hazánk kórházaiban a közepes vagy nagyobb operációk elvégzése, ami lassan egy esztendeje ugyancsak próbára teszi a műtétre váró betegek tűrőképességét. A kiírt operációkat ezekben az esetekben is az adott klinikák igazgatói levélben mondják le, amit a páciensek mintegy 3 héttel a tervezett műtét előtt kapnak meg. Új időpontot, a vírus rohamos terjedése miatt, nem adnak.

Hazánkban hosszú hónapok óta zárva tartják a műtőket, mert a koronavírus terjedése nagy kockázati tényező lehet, s a fertőtlenítés is olyan mértékben speciális módot kíván, amire nem áll készen a magyar egészségügy. Ezzel párhuzamosan a kórházi ágyak felszabadítását sem tették még lehetővé, épp a COVID-19-járvány miatt, mert a koronavírusos betegek számára számos egészségügyi intézményben koronavírus osztályokat hoztak létre a számukra elkülönített ágyakkal a felkészített, immár beoltott egészségügyi személyzettel együttműködve.

A sürgősségi, halaszthatatlan operációkat, továbbá a szülészeti beavatkozásokat szigorú előírásoknak, szabályoknak megfelelő módon végezik el az arra kialakított, sterilen tartott műtőkben. Minden korlátozó intézkedés a magyar emberek biztonságos ellátása, és egészségének megóvása érdekében történik, noha a kínzó fájdalommal élőket nagyban megterheli az a kilátástalanság, amit a koronavírus okozta helyzet, és az operáció elhalasztása okoz.

Érdemes tudni, hogy a magánorvosi rendelők, klinikák működését engedélyezte a kormány a legutóbbi szigorítás során, csakhogy vannak olyan rendelések, ahol a járvány miatt a magánpraxist végző orvosok közül sokan úgy döntöttek, hogy nem rendelnek a fertőződés kockázatának csökkentése érdekében. A magánklinikák borsos árait csak kevesen tudják megfizetni. Néhány helyen végeznek csípő-, térdprotézisműtéteket is, mintegy 1,8-2 millió forint ellenében, és különböző árkategóriában szépészeti beavatkozásokat.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.