Látszik-e már az oltás hatása a járványadatokban?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Egyes országokban gyengülni látszódik az új esetek felfutása, de az Egyesült Államokban mért adatokat kommentáló szakértők szerint túl korai volna ezt a fejleményt a COVID-19 elleni új vakcinák hatásának tulajdonítani.

„Semmi garancia nincs rá, hogy a közelmúlt pozitív trendje folytatódik. Hiszen az új és fertőzőképesebb variánsok léte azzal fenyeget, hogy az említett trend visszájára fordul. Bár az új esetek, illetve a kórházi felvételek és az elhalálozás számában csökkenés látszódik, mégis rendkívül sok az új fertőződés, még most is legalább a duplája a nyáron mért csúcsoknak”– mondja az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) igazgatója, dr. Rochelle Walensky.

Az esetszám csökkenése valószínűleg csak annak a természetes hanyatlásnak tudható be, ami a rekordszámú utazással járó ünnepi találkozások, a zárt térben tartott összejövetelek nyomán magasra felcsapó fertőzési hullámot követte, csak ehhez a kiugráshoz képest mérhetünk most csökkenést – magyarázza dr. Sarita Shah, közegészségügyi professzor (Rollins School of Public Health, Emory Egyetem). Az Utazásbiztonsági Hatóság (Transportation Security Administration) karácsony este 1,9 millió utast számlált, és nyilván ez a magas adat felel a pandémia egyik kiugrásáért, a legutóbbi rekordért. „Ezt a megnövekvő, elcsituló hullámot már néhányszor megfigyelhettük a COVID-19 esetében, és ezek révén nagyon jól nyomon lehet követni az ünnepeket, az emberek mozgását, utazásait” – ad érthető magyarázatot a helyzetre dr. Shah.

A COVID-19-tünetek a megfertőződést követően 2-14 nappal jelennek meg, és az említett időszakban pontosan 2 héttel a karácsonyi szünet után csúcsosodott ki az esetszám, jegyezte meg Brittany Baker, klinikai adjunktus, a képzési programok koordinátora (North Carolina Central University). A csúcs alatt történt, hogy elérte a napi 200 ezret az új esetek száma. Ez a tény vezethetett el oda, hogy az amerikaiak végre megijedtek és elkezdték komolyan venni az óvó rendszabályokat. Ezek betartása pedig hozzájárulhatott az újabban megfigyelt csökkenéshez. „Amikor a lakosság azt olvassa, hogy a számok egyre följebb kúsznak, sokan visszavonulót fújnak a lezserkedésben” – véli a klinikai adjunktus.

Egyszóval, a csökkenő számok még nem a COVID-19 elleni vakcináknak köszönhetőek, pláne, hogy a CDC adatai szerint még csak az amerikai lakosságnak alig egytizedét tudták beoltani – mondja dr. Wafaa El-Sadr, epidemiológus (Mailman School of Public Health, Columbia Egyetem). Egyelőre tehát nem világos, hogy a decemberben kezdődött oltási program hatása mikor lesz lemérhető a csökkenő esetszámokon.

Ami még befolyásolja a járványmutatók alakulását

Szakértők szerint az előrejelzések folyamatosan változnak, ahogyan egyre több gyógyszergyártó kér és kap a gyógyszer-engedélyezési felügyelettől, az FDA-tól (Food and Drug Administration) sürgősségi jóváhagyást a forgalmazáshoz (mint például a Johnson & Johnson is). A kormányzat igyekszik minél több adagot biztosítani a Pfizer-BioNTech, a Moderna termékekből is, és a vakcina szétosztásának felgyorsításával szélesíteni a hozzáférést.

„Jelenleg a leginkább kockázatnak kitett csoportok tagjait oltjuk, de amikor áttérünk a lakosság széles rétegeire, nagy javulás fog majd mutatkozni a mutatókban. Ekkor fogjuk azt is látni, mekkora a beoltásból eredő hatás” véli dr. Sarita Shah. Arra számít, hogy a lakosság is látni fogja az esetszámokra gyakorolt befolyást, de nem előbb, mint 2021 nyarán, vagy esetleg inkább őszén. Egészségügyi szakértőknek maguknak is többet kell még megtudniuk arról, hogyan előzi meg a vakcina a COVID-19 terjedését, s csak aztán lehetnek ők is tisztában azzal, hogy a vakcina miként befolyásolja majd az esetszámokat, mondja dr. Wafaa El-Sadr.

Az epidemiológus szerint bár az új COVID-19-esetek és a kórházi megbetegedések az utóbbi hetekben csökkentek, de a február 1-jéig azonosított 3 mutáció aggodalomra adhat okot. „Az újabban talált evidencia azt mutatja, hogy a tünetmentes átvitel megelőzhető, bár erre nézve még hiányzik a bizonyíték” – állítja dr. Anthony Fauci, az USA vezető infektológiai szakértője.

Előfordulhat, hogy valaki megfertőződik, nem alakulnak ki nála tünetek, ám az orrnyálkahártyáján lehet annyi vírus, hogy másnak át tudja adni az infekciót. Nagyon fontos tehát figyelmet fordítani a tünetmentes vírushordozókra, és arra, hogy védekezzünk az általuk átadható fertőzéssel szemben is, szögezte le egy januári CDC tanulmány. A szakértők azt állapították meg, hogy az átvitelek több mint feléért az aszimptomatikus esetek felelnek, tette hozzá El-Sadr. „A jó eredmények eléréséhez nagy figyelmet kell fordítanunk a tünetmentesen zajló és terjedő fertőzésekre is. Különben nem tudunk mindenkit megóvni a betegségtől, és nem leszünk képesek ellenőrzés alatt tartani a pandémiát” – foglalta össze a célkitűzést dr. Wafaa El-Sadr epidemiológus.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Coronavirus cases are falling in US, but experts say it's not from the COVID-19 vaccine yet (eu.usatoday.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hipertónia Hipertónia

Öt meglepő tény a magas vérnyomásról.

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

5 millió 23 ezer a beoltott, 258 az...

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 023 145 fő, közülük 3 012 483 fő már a második oltását is megkapta. 258 az új fertőzöttek...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.