Müller Cecília: hamarosan elfogy az eddig Magyarországra érkezett védőoltás

Szerző: portfolio.hu

Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk, és kizárólag a biztonságos és hatásos vakcinákkal oltsunk Magyarországon - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, tájékoztatott a portfolio.hu.

Jelelmzően volt alapbetegségük a koronavírusban elhunytaknak

Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt személy 60 éves volt, a legidősebb pedig 96, jellemzően szív-érrendszeri, daganatos vagy anyagcsere megbetegedésben szenvedtek.

Hamarosan elfogy az eddig beérkezett védőoltás, de holnap érkezhet a következő szállítmány

129 860 fő számára elegendő oltóanyag érkezett eddig Magyarországra, ebből már 123 188 fő megkapta a védőoltást, gyakorlatilag a holnapi nap folyamán elfogy az a mennyiség, ami eddig az országba beérkezett, mondta Müller Cecília.

A holnapi napon várunk a Pfizertől újabb szállítmányt, egyelőre ez áll rendelkezésünkre, a Pfizer vakcina kevesebb lesz, mint amire számítottunk, holnap 61 tálcányi oltóanyag érkezik, ami további 35 685 fő beoltását teszi majd lehetővé, tette hozzá a tisztifőorvos. Azok számára, akik már a második oltásukért mennek, az oltóanyag félre van téve, biztosított.

Nem csak az uniós forrásokra támaszkodnánk

A vakcinákkal kapcsolatos téveszmékkel, mendemondákkal kapcsolatosan Müller Cecília a következőket mondta:

Azt kérem, hogy higgyenek a magyar szakembereknek, annak a tudásnak, ami hosszú évtizedek óta rendelkezésre áll Magyarországon. Magyarország mindig is élen járt az oltóanyagok termelésében, alkalmazásában, nem véletlenül ilyen jó a magyar járványügyi helyzet, ez nem magától van. Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk, és kizárólag a biztonságos és hatásos vakcinákkal oltsunk Magyarországon.

A kínai vakcináról

Megbetegedést nem tud okozni, mert ezt a képességét a vírustól elvették. Az ilyen oltóanyagok bevált vakcinák, ami nem jelenti azt, hogy elavultak. Többek között az influenza vagy a gyermekbénulás elleni vakcina is hasonló elven működik, Magyarországon nincsen gyermekbénulásban szenvedő gyermek, ez is bizonyíték a vakcina működőképességére.

Mit tudunk e pillanatban a kínai vakcinákról?

Mutáció

A jelenlegi kutatások alapján, a virológus szakemberek szerint a koronavírus mutációival szemben is kellő védelmet adnak a vakcinák, nem olyan mértékű a mutáció, hogy azok a védőoltások, amelyek most forgalomban vannak, ne lennének hatékonyak.

Azzal kapcsolatban, hogy a már beoltottak is fertőzhetnek-e, a különböző kutatócsoportok nem egyértelműen foglalnak állást, ezért a higiénés szabályok betartása továbbra sem elengedhető, szükség van rá az oltott személy esetében is. Az viszont kimondható, hogy aki már védőoltásban részesült, és kialakult nála az immunitás, nem fog megbetegedni, vagy ha előfordul, hogy megbetegszik, akkor súlyos szövődmények nem fognak nála fellépni. Az oltott személy kevésbé fogja átvinni a fertőzést.

A jelenleg Magyarországon alkalmazott kétféle vakcina várandóság alatt nem adható. Általánosságban igaz, hogy csak akkor nem adható a koronavírus-oltóanyag, ha kifejezetten valamelyik alkotóelemére allergiás valaki. Nincs ellenjavallat akkor sem, ha valaki vérhígítót szed.

A magas vérnyomás egyáltalán nem jelent kockázatot az oltás beadásánál, éppen ellenkezőleg, Müller Cecília különösen ajánlja, hogy a magasa vérnyomásosok, ha rájuk kerül a sor az oltási rendnek megfelelően, akkor feltétlenül éljenek a védőoltás lehetőségével.

A kínai vakcináról: a magyar szakemberek jelenleg is vizsgálják a kínai vakcina gyártástechnológiáját Kínában, csak hatásos és biztonságos vakcinára fogja kiadni a magyar egészségügyi hatóság az engedélyt.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EMA-főigazgató: 3-4 hónap kell új...

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós...

Melyik vakcina a „legjobb”? Ezt...

Ahogy egyre fogy a még nem oltottak száma Magyarországon, ugyanakkor egyre több vakcina érkezik az országba, sokak számára teszi fel a kérdést...

Védőoltás felkészítő - Gyakori...

Válaszok a COVID-19 elleni védőoltások kapcsán leggyakrabban felmerülő gyakori kérdésekre. Összefoglaló a vakcina beadásához kapcsolódó...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Vakcinák hatásossága -...

Az oltóanyagok hatásosságára irányuló vizsgálatok eredményei a teljesség igénye nélkül, annak érdekében, hogy a gyakran ellentmondásosnak tűnő...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

A COVID-19 elleni vakcinák védenek a...

Egy-egy védőoltás nem csak arra képes, hogy antitesteket hozzon létre a koronavírus ellen. Ennél többről van szó: nagy jelentőségük van a vakcina...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.