Két további életmentő gyógyszer súlyos COVID-betegek számára - Kutatás

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Két, már forgalomban lévő gyulladáscsökkentő gyógyszer (hatóanyaguk: tocilizumab és sarilumab) negyedével csökkentheti a legsúlyosabb állapotban lévő COVID-os betegek halálozását - derül ki újabb kutatásokból. A brit vizsgálat azt mutatja, hogy minden 12. intenzív ellátásba került beteg a kezelés hatására felépült.

Az említett életmentő gyógyszerek nagy értéke, hogy a kezelés során felgyorsítják a felépülést, legalább egy héttel lerövidítve azon időszakot, amit a kritikus állapotban lévőknek az intenzív osztályon kell tölteniük. Mindkét szer eredménye hozzáadódik az olcsó szteroid készítmény (dexametazon) eddigiekben nyújtott előnyeihez.

Életmentő gyógyszer, jelentős áttörés

Bár az új szerek drágák (páciensenként átszámítva 300-400 ezer forintba kerülnek a dexametazon 2000 forintjával szemben), de előnyük így is nyilvánvaló, hangsúlyozzák a szakértők, mivel használatukkal lerövidül az intenzív osztályon tartózkodás. „Az újonnan fölfedezett gyógyszerrel kezelt minden 12 betegre 1 megmentett élettel számolhatunk, ami hatalmas előrelépés” – mondja a vezető kutató, Anthony Gordon professzor (Imperial College, London).

A Nagy-Britannia mellett 5 másik országban zajló (REMAP-CAP nevű) vizsgálatba 800, intenzív osztályon fekvő koronavírus-fertőzött pácienst vontak be. Eredménye szerint: míg a standard kezelést kapott COVID-osok csaknem 36%-a meghalt, ezt a veszteséget negyedével (27%-ra) csökkentette az, ha az intenzívre kerülésük első 24 órájában megkapták valamelyik új gyógyszert. „Az a tény, hogy mára újabb hatóanyag segítségével lehet csökkenteni a COVID-19 miatti halálozást, igen örömteli hír. Pozitív fejlemény a vírus elleni folyamatos küzdelemben” – állítja a brit egészségügyi szolgálat (NHS) nemzeti orvosigazgatója, Stephen Powis professzor.

Az említett gyógyszerek képesek csökkenteni a sok COVID-páciensnél kialakuló túlzottan nagy gyulladást, ami gyakran súlyosan károsítja a tüdőt és egyéb szerveket. A brit előírások most azt javasolják az orvosoknak, hogy e szereket, új indikációban minden olyan betegnél alkalmazzák, akik állapota a dexametazon kezelés ellenére romlik és intenzív ellátásra szorulnak. Az igényekre való tekintettel mára a tocilizumab és a sarilumab nevű hatóanyag kormányzati kiviteli tiltólistára került. Megtiltják a vállalatoknak, hogy felvásárolják a hazai betegeknek szánt gyógyszereket és magasabb áron, külföldön adják el. (A fentiekben említett kutatási eredményeket még nem tették közzé orvosi szaklapokban.)

Tovább Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Two more life-saving Covid drugs discovered (bbc.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.