CDC: a jelentett koronavírus okozta halálesetek ténylegesen koronavírus okozta halálozások

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent: 2020.09.04.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) még határozottabban szembeszáll azokkal a főként a közösségi médiában elterjedt pletykákkal, amelyek azt sugallják, hogy a koronavírus okozta halálesetek száma meglehetősen túlzó.

Az emberek félreértelmezik a halotti anyakönyvi kivonatban leírtakat - mondta a CDC halálozási szakértője. Trump elnök megosztotta twitteren azokat a közösségi médiában terjedő összeesküvés elméleteket, amelyek szerint azoknak a személyeknek, akikről azt állítják, hogy a koronavírus következtében hunytak el, csak kis százaléka halt meg ténylegesen a koronavírus-fertőzés miatt, és amik esetében az összeesküvés elmélet terjesztői a halotti anyakönyvi kivonatban felsorolt egyéb mögöttes halálokokra hivatkoznak.

Ez (vagyis az esetleges mögöttes halálokok felsorolása) azonban nem jelenti azt, hogy az adott beteg nem a koronavírus következtében hunyt el - mondta egy közleményben Bob Anderson, a CDC halálozási statisztikával foglalkozó vezetője.

„A COVID-19 megbetegedés következtében bekövetkezett halálesetek 94%-ában a COVID-19-en kívül más betegségeket is felsoroltak. Ezek között az okok között lehetnek olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás” - jelentette ki Anderson a CDC által a CNN-hez eljuttatott közleményben. „Csak a halotti anyakönyvi kivonatok 6%-a esetén szerepel a felsorolásban a COVID-19-megbetegedés egyedüli okként vagy betegségként” - egészítették ki a nyilatkozatot.

„A halál kiváltó oka az az állapot, ami elindította azoknak az eseményeknek a láncolatát, amelyek végül az adott személy halálához vezettek. Az összes olyan haláleset 92%-a esetében, amelynél a COVID-19-megbetegedés jelen volt, a COVID-19 szerepelt a halál kiváltó okaként.”

Más vezető egészségügyi tisztviselők, ideértve a Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) igazgatóját, Dr. Anthony Faucit is, úgy nyilatkoztak, hogy a CDC halálozási statisztikái helytállóak, és kifejtették, hogy csak azért, mert a halotti anyakönyvi kivonaton más betegségek is fel vannak sorolva, az még nem jelenti azt, hogy azon betegségek egyike volt a halál kiváltó oka.

A többi betegség jelenléte azt jelzi az orvosok számára, hogy azoknál az embereknél, akik krónikus betegségekben szenvednek, nagyobb valószínűséggel alakul ki a COVID-19 súlyosabb lefolyása és nagyobb valószínűséggel következik be a halál a koronavírus következtében - jegyezte meg Anderson.

A halotti anyakönyvi kivontokban feltüntetve előfordulhatnak a vírusfertőzés következtében kialakuló akut állapotok is, mint például tüdőgyulladás vagy légzési elégtelenség.

A koronavírusos esetekről és halálozásról szóló jelentéseikhez független adatokat használó Johns Hopkins Egyetem szerint az Egyesült Államokban több mint 185 000 COVID-19 miatt bekövetkező haláleset történt 2020. szeptember 2-án késő délutánig.

A CDC adatai azt mutatják, hogy az USA-ban 2020. augusztus 22-ig 161 392 halotti anyakönyvi kivonatban szerepel a halál fő okaként a koronavírus.

Olvasson tovább! Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; CDC official affirms coronavirus deaths really are coronavirus deaths (edition.cnn.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Intim fertőzés? Intim fertőzés?

Fontos az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Vaspótlás hatásosan Vaspótlás hatásosan

A vas létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem tud előállítani. (x)

Koronavírus - 4704 az új fertőzött és elhunyt 50 beteg

A beoltottak száma 6 420 354 fő, közülük 6 206 710 fő a második, 3 902 535 fő a harmadik, 399 299 fő már a negyedik oltását is felvette.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.