• Egy tanulmány szerint a hőmérséklet és a szélességi fok nem függ össze a COVID-19 terjedésével

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy, a kanadai orvostársaság szaklapjában (CMAJ) közzétett több országra vonatkozó tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a hőmérséklet és a szélességi fok nem függ össze a 2019-es koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) terjedésével, ugyanakkor az iskolák bezárásának és az egyéb közegészségügyi intézkedéseknek kedvezők a hatásai.

    „A COVID-19-járvány globális adatainak felhasználásával tanulmányunk fontos, új bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy ezek a közegészségügyi beavatkozások csökkentették a járvány növekedését” – nyilatkozta Dr. Peter Jüni, a torontói St. Michael Kórház, valamint a Torontói Egyetem Egészségpolitika és Menedzsment Intézetének munkatársa.

    A kanadai tanulmányban 144 geopolitikai területet – Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában található államokat, tartományokat, valamint a világ számos országát – és összesen több mint 375 600 igazolt COVID-19 esetet vizsgáltak. Kínát, Olaszországot, Iránt és Dél-Koreát kizárták a kutatásból, mivel a vírus terjedése vagy visszaszorult, mint például Kína esetében, vagy az elemzés készítésével egy időben a járványkitörés épp a csúcsán volt, mint például a többi ország esetében. Annak érdekében, hogy megbecsüljék a járvány növekedését, a kutatók összehasonlították a 2020. március 27-i esetszámokat a március 20-i esetszámokkal, illetve meghatározták a szélességi fok, a hőmérséklet, a páratartalom, az iskolák bezárásával és a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozó intézkedések és a fizikai távolságtartás hatásait a március 7. és 13. közötti járványidőszakban.

    Hirdetés

    A kutatás eredményei

    Az időjárásnak, klímának lehet szerepe?

    A kutatók szinte semmilyen összefüggést nem találtak a szélességi fok vagy a hőmérséklet és a COVID-19-járvány terjedése között, és csak gyenge kapcsolatot állapítottak meg a páratartalom és a terjedés lassulása között. Az eredmény – azaz, hogy a melegebb időjárásnak nem volt hatása a járvány terjedésére – meglepte a szerzőket.

    „Előzetes vizsgálatot folytattunk le, ami arra engedett következtetni, hogy mind a szélességi fok, mind a hőmérséklet szerepet játszhat” – mondta Dr. Jüni. „Mikor azonban sokkal szigorúbb feltételek mellett megismételtük a vizsgálatot, ellentétes eredményt kaptunk.”

    A közegészségügyi beavatkozások valóban fontosak

    A kutatók azt is megállapították, hogy a közegészségügyi intézkedések, beleértve az iskolák bezárását, a fizikai távolságtartást és a nagyobb összejövetelekre vonatkozó korlátozásokat, hatékonynak bizonyultak.

    „A nyár nem fog ennek véget vetni” – mondja Prof. Dionne Gesink, a kutatás társszerzője és a ’Dalla Lana’ Közegészségügyi Iskola epidemiológus szakorvosa. „Fontos, hogy az emberek tudjanak erről. Másrészről, minél több közegészségügyi beavatkozást hajtottak végre egy területen, annál nagyobb volt a hatás a járvány növekedésének lassítását illetően. Ezek a közegészségügyi beavatkozások valóban fontosak, mivel jelenleg csak ezek hatásosak a járvány lassítása céljából.”

    A szerzők megjegyezték, hogy a kutatásnak számos korlátja volt, úgymint a tesztelési eljárások különbözősége, valamint a COVID-19 esetek valós arányára és a fizikai távolságtartás betartásának mértékére vonatkozó becslési nehézségek.

    Olvasson tovább! Koronavírus: védettség, mutáció, és a járvány lehetséges kimenetele

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Canadian study finds temperature, latitude not associated with COVID-19 spread (sciencedaily.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.16 09:36, Megjelenés: 2020.05.16 09:36
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.