• Egy tanulmány szerint a hőmérséklet és a szélességi fok nem függ össze a COVID-19 terjedésével

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy, a kanadai orvostársaság szaklapjában (CMAJ) közzétett több országra vonatkozó tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a hőmérséklet és a szélességi fok nem függ össze a 2019-es koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) terjedésével, ugyanakkor az iskolák bezárásának és az egyéb közegészségügyi intézkedéseknek kedvezők a hatásai.

    „A COVID-19-járvány globális adatainak felhasználásával tanulmányunk fontos, új bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy ezek a közegészségügyi beavatkozások csökkentették a járvány növekedését” – nyilatkozta Dr. Peter Jüni, a torontói St. Michael Kórház, valamint a Torontói Egyetem Egészségpolitika és Menedzsment Intézetének munkatársa.

    A kanadai tanulmányban 144 geopolitikai területet – Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában található államokat, tartományokat, valamint a világ számos országát – és összesen több mint 375 600 igazolt COVID-19 esetet vizsgáltak. Kínát, Olaszországot, Iránt és Dél-Koreát kizárták a kutatásból, mivel a vírus terjedése vagy visszaszorult, mint például Kína esetében, vagy az elemzés készítésével egy időben a járványkitörés épp a csúcsán volt, mint például a többi ország esetében. Annak érdekében, hogy megbecsüljék a járvány növekedését, a kutatók összehasonlították a 2020. március 27-i esetszámokat a március 20-i esetszámokkal, illetve meghatározták a szélességi fok, a hőmérséklet, a páratartalom, az iskolák bezárásával és a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozó intézkedések és a fizikai távolságtartás hatásait a március 7. és 13. közötti járványidőszakban.

    Hirdetés

    A kutatás eredményei

    Az időjárásnak, klímának lehet szerepe?

    A kutatók szinte semmilyen összefüggést nem találtak a szélességi fok vagy a hőmérséklet és a COVID-19-járvány terjedése között, és csak gyenge kapcsolatot állapítottak meg a páratartalom és a terjedés lassulása között. Az eredmény – azaz, hogy a melegebb időjárásnak nem volt hatása a járvány terjedésére – meglepte a szerzőket.

    „Előzetes vizsgálatot folytattunk le, ami arra engedett következtetni, hogy mind a szélességi fok, mind a hőmérséklet szerepet játszhat” – mondta Dr. Jüni. „Mikor azonban sokkal szigorúbb feltételek mellett megismételtük a vizsgálatot, ellentétes eredményt kaptunk.”

    A közegészségügyi beavatkozások valóban fontosak

    A kutatók azt is megállapították, hogy a közegészségügyi intézkedések, beleértve az iskolák bezárását, a fizikai távolságtartást és a nagyobb összejövetelekre vonatkozó korlátozásokat, hatékonynak bizonyultak.

    „A nyár nem fog ennek véget vetni” – mondja Prof. Dionne Gesink, a kutatás társszerzője és a ’Dalla Lana’ Közegészségügyi Iskola epidemiológus szakorvosa. „Fontos, hogy az emberek tudjanak erről. Másrészről, minél több közegészségügyi beavatkozást hajtottak végre egy területen, annál nagyobb volt a hatás a járvány növekedésének lassítását illetően. Ezek a közegészségügyi beavatkozások valóban fontosak, mivel jelenleg csak ezek hatásosak a járvány lassítása céljából.”

    A szerzők megjegyezték, hogy a kutatásnak számos korlátja volt, úgymint a tesztelési eljárások különbözősége, valamint a COVID-19 esetek valós arányára és a fizikai távolságtartás betartásának mértékére vonatkozó becslési nehézségek.

    Olvasson tovább! Koronavírus: védettség, mutáció, és a járvány lehetséges kimenetele

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Canadian study finds temperature, latitude not associated with COVID-19 spread (sciencedaily.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.16 09:36, Megjelenés: 2020.05.16 09:36
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Koronavírus - Ismét egyre több a fertőzött a világban

    A koronavírus okozta esetszám csökkenése nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Koronavírus - Összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

    Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője pénteken Budapesten, egy angol nyelvű sajtóbeszélgetésen.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.