• Bújj a nagymamihoz (vagy ezzel inkább még várj)!

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

    Ölelésre bátorítják a kicsi gyerekeket a svájci hatóságok, mert felülvizsgálva a koronavírus miatt korábban hozott óvatos, tiltó határozatukat, most úgy vélik, a 10 év alattiak ölelése biztonságos - mármint az idősre nézve.

    Daniel Koch, a svájci egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakembere tudósok azon megfigyelését, következtetéseit ismertette, miszerint a kisgyerekek nem adják át a vírust.

    Nagymama unokákkal

    A nagyszülők-unokák közötti távolságtartást akkor szorgalmazták, fejtegette sajtótájékoztatóján, amikor még kevesebbet lehetett (biztosan) tudni a koronavírus átadásának módjáról. „A kisgyerekek nem fertőződnek meg, nem lesznek vírushordozók, így átadók sem – mivel szervezetükben (még?) nincsenek meg az ehhez szükséges receptorok” – hangzottak megnyugtató szavai. Mint mondta, sok nagyszülő élete értelmének érzi, hogy láthassa unokáját, ezért mentális egészségük megtartásához feltétlenül szükségük van a találkozóra, érintésre. Ezt mindnyájan megértjük. Amúgy is a kockázatot nem a kicsi testesíti meg számukra, és az idősebb rokonoknak, hanem a gyerek szülei!

    Hirdetés

    A betegségtüneteket nem mutató kisebbekre vonatkozó új hivatalos svájci tanács több egyetem (Zürich, Bern, Genf) szakértőivel való egyeztetés alapján született. A korábbi távolságtartásra vonatkozó javaslat a 10 év feletti unokákra ma is érvényes.

    Dr. Koch még hozzáteszi, biztos, ami biztos, az ölelés, a találkozó legyen nagyon rövid. E futó kaland semmiképp ne váljon családi összejövetellé, főleg ne nagyszülői gyermekmegőrzéssé. Ne is töltsenek együtt hosszabb időt a háztartáson kívül, ne szervezzenek közös programot: sétát, kirándulást.

    Más szakértők szerint az ölelés még sokáig kockázatos marad

    Nem felejtettük el az elmúlt hetekben megjelent cikkeket, amelyek csecsemők, kisiskolások koronavírus fertőződéséről szóltak. Ezért természetesnek találjuk, hogy nagyon sok szakértő nem ért egyet a svájci kormány fenti megállapításaival!

    Christian Drosten (Németország vezető virológusa) arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy nincs elégséges adat rá, hogy igazolni lehessen a kijelentést, amely szerint a kisgyerekek semmiképp ne lehetnének vírusközvetítők. Sőt, arra hivatkozott, hogy a különféle felmérések, tanulmányok más-más eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy vajon a legfiatalabb korosztály megkapja-e a vírust, és ha igen, miként adhatja tovább.

    Az Egyesült Királyságban továbbra is érvényben tartják a szabályt, hogy az unokák ne találkozzanak nagyszüleikkel. Amikor a közelmúlt napokban a brit egészségügyi minisztertől akarta megtudni egy fórum hallgatója, mikor ölelheti már végre magához az unokáját, Matt Hancock azt válaszolta, ő ugyan tökéletesen megérti ezt a sok érzelemtől átfűtött kérdést, méltányolja is a családi találkozások jelentőségét, mégis azt kell mondania, ma mindennél fontosabb az, hogy a nagy kockázattal élők továbbra is óvják magukat. Környezetük és a család pedig védje őket.

    A brit kormány egészségügyi főtanácsadója, Chris Whitty még azt a figyelmeztetést is hozzátette, hogy bizonyos sérülékeny csoportok tagjainak továbbra is számolniuk kell azzal, hogy a családdal való közeli érintkezés még egy jó ideig kockázatos marad. Javasolja, ezért mindenki tartózkodjon az ölelésektől.

    Svájc több más európai államhoz hasonlóan ezekben a napokban enyhít a lezárással kapcsolatos némely szigorításán. Ezen a héten az óvodák, fodrászatok számára engedélyezték a kinyitást. Az iskoláknak és a nem élelmiszert árusító boltoknak, a tervek szerint erre még legalább két hetet várniuk kell.

    Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, WEBBeteg.hu
    Forrás: BBC News

    Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

     

    Módosítva: 2020.04.30 20:03, Megjelenés: 2020.04.30 20:03
   • Cikkajánló

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    4 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.