• Bújj a nagymamihoz (vagy ezzel inkább még várj)!

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

    Ölelésre bátorítják a kicsi gyerekeket a svájci hatóságok, mert felülvizsgálva a koronavírus miatt korábban hozott óvatos, tiltó határozatukat, most úgy vélik, a 10 év alattiak ölelése biztonságos - mármint az idősre nézve.

    Daniel Koch, a svájci egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakembere tudósok azon megfigyelését, következtetéseit ismertette, miszerint a kisgyerekek nem adják át a vírust.

    Nagymama unokákkal

    A nagyszülők-unokák közötti távolságtartást akkor szorgalmazták, fejtegette sajtótájékoztatóján, amikor még kevesebbet lehetett (biztosan) tudni a koronavírus átadásának módjáról. „A kisgyerekek nem fertőződnek meg, nem lesznek vírushordozók, így átadók sem – mivel szervezetükben (még?) nincsenek meg az ehhez szükséges receptorok” – hangzottak megnyugtató szavai. Mint mondta, sok nagyszülő élete értelmének érzi, hogy láthassa unokáját, ezért mentális egészségük megtartásához feltétlenül szükségük van a találkozóra, érintésre. Ezt mindnyájan megértjük. Amúgy is a kockázatot nem a kicsi testesíti meg számukra, és az idősebb rokonoknak, hanem a gyerek szülei!

    Hirdetés

    A betegségtüneteket nem mutató kisebbekre vonatkozó új hivatalos svájci tanács több egyetem (Zürich, Bern, Genf) szakértőivel való egyeztetés alapján született. A korábbi távolságtartásra vonatkozó javaslat a 10 év feletti unokákra ma is érvényes.

    Dr. Koch még hozzáteszi, biztos, ami biztos, az ölelés, a találkozó legyen nagyon rövid. E futó kaland semmiképp ne váljon családi összejövetellé, főleg ne nagyszülői gyermekmegőrzéssé. Ne is töltsenek együtt hosszabb időt a háztartáson kívül, ne szervezzenek közös programot: sétát, kirándulást.

    Más szakértők szerint az ölelés még sokáig kockázatos marad

    Nem felejtettük el az elmúlt hetekben megjelent cikkeket, amelyek csecsemők, kisiskolások koronavírus fertőződéséről szóltak. Ezért természetesnek találjuk, hogy nagyon sok szakértő nem ért egyet a svájci kormány fenti megállapításaival!

    Christian Drosten (Németország vezető virológusa) arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy nincs elégséges adat rá, hogy igazolni lehessen a kijelentést, amely szerint a kisgyerekek semmiképp ne lehetnének vírusközvetítők. Sőt, arra hivatkozott, hogy a különféle felmérések, tanulmányok más-más eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy vajon a legfiatalabb korosztály megkapja-e a vírust, és ha igen, miként adhatja tovább.

    Az Egyesült Királyságban továbbra is érvényben tartják a szabályt, hogy az unokák ne találkozzanak nagyszüleikkel. Amikor a közelmúlt napokban a brit egészségügyi minisztertől akarta megtudni egy fórum hallgatója, mikor ölelheti már végre magához az unokáját, Matt Hancock azt válaszolta, ő ugyan tökéletesen megérti ezt a sok érzelemtől átfűtött kérdést, méltányolja is a családi találkozások jelentőségét, mégis azt kell mondania, ma mindennél fontosabb az, hogy a nagy kockázattal élők továbbra is óvják magukat. Környezetük és a család pedig védje őket.

    A brit kormány egészségügyi főtanácsadója, Chris Whitty még azt a figyelmeztetést is hozzátette, hogy bizonyos sérülékeny csoportok tagjainak továbbra is számolniuk kell azzal, hogy a családdal való közeli érintkezés még egy jó ideig kockázatos marad. Javasolja, ezért mindenki tartózkodjon az ölelésektől.

    Svájc több más európai államhoz hasonlóan ezekben a napokban enyhít a lezárással kapcsolatos némely szigorításán. Ezen a héten az óvodák, fodrászatok számára engedélyezték a kinyitást. Az iskoláknak és a nem élelmiszert árusító boltoknak, a tervek szerint erre még legalább két hetet várniuk kell.

    Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, WEBBeteg.hu
    Forrás: BBC News

    Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

     

    Módosítva: 2020.04.30 20:03, Megjelenés: 2020.04.30 20:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: nem szabad belefáradnunk a járványba

    Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.