Bújj a nagymamihoz (vagy ezzel inkább még várj)!

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Ölelésre bátorítják a kicsi gyerekeket a svájci hatóságok, mert felülvizsgálva a koronavírus miatt korábban hozott óvatos, tiltó határozatukat, most úgy vélik, a 10 év alattiak ölelése biztonságos - mármint az idősre nézve.

Daniel Koch, a svájci egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakembere tudósok azon megfigyelését, következtetéseit ismertette, miszerint a kisgyerekek nem adják át a vírust.

Nagymama unokákkal

A nagyszülők-unokák közötti távolságtartást akkor szorgalmazták, fejtegette sajtótájékoztatóján, amikor még kevesebbet lehetett (biztosan) tudni a koronavírus átadásának módjáról. „A kisgyerekek nem fertőződnek meg, nem lesznek vírushordozók, így átadók sem – mivel szervezetükben (még?) nincsenek meg az ehhez szükséges receptorok” – hangzottak megnyugtató szavai. Mint mondta, sok nagyszülő élete értelmének érzi, hogy láthassa unokáját, ezért mentális egészségük megtartásához feltétlenül szükségük van a találkozóra, érintésre. Ezt mindnyájan megértjük. Amúgy is a kockázatot nem a kicsi testesíti meg számukra, és az idősebb rokonoknak, hanem a gyerek szülei!

A betegségtüneteket nem mutató kisebbekre vonatkozó új hivatalos svájci tanács több egyetem (Zürich, Bern, Genf) szakértőivel való egyeztetés alapján született. A korábbi távolságtartásra vonatkozó javaslat a 10 év feletti unokákra ma is érvényes.

Dr. Koch még hozzáteszi, biztos, ami biztos, az ölelés, a találkozó legyen nagyon rövid. E futó kaland semmiképp ne váljon családi összejövetellé, főleg ne nagyszülői gyermekmegőrzéssé. Ne is töltsenek együtt hosszabb időt a háztartáson kívül, ne szervezzenek közös programot: sétát, kirándulást.

Más szakértők szerint az ölelés még sokáig kockázatos marad

Nem felejtettük el az elmúlt hetekben megjelent cikkeket, amelyek csecsemők, kisiskolások koronavírus fertőződéséről szóltak. Ezért természetesnek találjuk, hogy nagyon sok szakértő nem ért egyet a svájci kormány fenti megállapításaival!

Christian Drosten (Németország vezető virológusa) arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy nincs elégséges adat rá, hogy igazolni lehessen a kijelentést, amely szerint a kisgyerekek semmiképp ne lehetnének vírusközvetítők. Sőt, arra hivatkozott, hogy a különféle felmérések, tanulmányok más-más eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy vajon a legfiatalabb korosztály megkapja-e a vírust, és ha igen, miként adhatja tovább.

Az Egyesült Királyságban továbbra is érvényben tartják a szabályt, hogy az unokák ne találkozzanak nagyszüleikkel. Amikor a közelmúlt napokban a brit egészségügyi minisztertől akarta megtudni egy fórum hallgatója, mikor ölelheti már végre magához az unokáját, Matt Hancock azt válaszolta, ő ugyan tökéletesen megérti ezt a sok érzelemtől átfűtött kérdést, méltányolja is a családi találkozások jelentőségét, mégis azt kell mondania, ma mindennél fontosabb az, hogy a nagy kockázattal élők továbbra is óvják magukat. Környezetük és a család pedig védje őket.

A brit kormány egészségügyi főtanácsadója, Chris Whitty még azt a figyelmeztetést is hozzátette, hogy bizonyos sérülékeny csoportok tagjainak továbbra is számolniuk kell azzal, hogy a családdal való közeli érintkezés még egy jó ideig kockázatos marad. Javasolja, ezért mindenki tartózkodjon az ölelésektől.

Svájc több más európai államhoz hasonlóan ezekben a napokban enyhít a lezárással kapcsolatos némely szigorításán. Ezen a héten az óvodák, fodrászatok számára engedélyezték a kinyitást. Az iskoláknak és a nem élelmiszert árusító boltoknak, a tervek szerint erre még legalább két hetet várniuk kell.

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, WEBBeteg.hu
Forrás: BBC News

Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

EMA-főigazgató: 3-4 hónap kell új...

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.