Bújj a nagymamihoz (vagy ezzel inkább még várj)!

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2020.04.30.

Ölelésre bátorítják a kicsi gyerekeket a svájci hatóságok, mert felülvizsgálva a koronavírus miatt korábban hozott óvatos, tiltó határozatukat, most úgy vélik, a 10 év alattiak ölelése biztonságos - mármint az idősre nézve.

Daniel Koch, a svájci egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakembere tudósok azon megfigyelését, következtetéseit ismertette, miszerint a kisgyerekek nem adják át a vírust.

A nagyszülők-unokák közötti távolságtartást akkor szorgalmazták, fejtegette sajtótájékoztatóján, amikor még kevesebbet lehetett (biztosan) tudni a koronavírus átadásának módjáról. „A kisgyerekek nem fertőződnek meg, nem lesznek vírushordozók, így átadók sem – mivel szervezetükben (még?) nincsenek meg az ehhez szükséges receptorok” – hangzottak megnyugtató szavai. Mint mondta, sok nagyszülő élete értelmének érzi, hogy láthassa unokáját, ezért mentális egészségük megtartásához feltétlenül szükségük van a találkozóra, érintésre. Ezt mindnyájan megértjük. Amúgy is a kockázatot nem a kicsi testesíti meg számukra, és az idősebb rokonoknak, hanem a gyerek szülei!

A betegségtüneteket nem mutató kisebbekre vonatkozó új hivatalos svájci tanács több egyetem (Zürich, Bern, Genf) szakértőivel való egyeztetés alapján született. A korábbi távolságtartásra vonatkozó javaslat a 10 év feletti unokákra ma is érvényes.

Dr. Koch még hozzáteszi, biztos, ami biztos, az ölelés, a találkozó legyen nagyon rövid. E futó kaland semmiképp ne váljon családi összejövetellé, főleg ne nagyszülői gyermekmegőrzéssé. Ne is töltsenek együtt hosszabb időt a háztartáson kívül, ne szervezzenek közös programot: sétát, kirándulást.

Más szakértők szerint az ölelés még sokáig kockázatos marad

Nem felejtettük el az elmúlt hetekben megjelent cikkeket, amelyek csecsemők, kisiskolások koronavírus fertőződéséről szóltak. Ezért természetesnek találjuk, hogy nagyon sok szakértő nem ért egyet a svájci kormány fenti megállapításaival!

Christian Drosten (Németország vezető virológusa) arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy nincs elégséges adat rá, hogy igazolni lehessen a kijelentést, amely szerint a kisgyerekek semmiképp ne lehetnének vírusközvetítők. Sőt, arra hivatkozott, hogy a különféle felmérések, tanulmányok más-más eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy vajon a legfiatalabb korosztály megkapja-e a vírust, és ha igen, miként adhatja tovább.

Az Egyesült Királyságban továbbra is érvényben tartják a szabályt, hogy az unokák ne találkozzanak nagyszüleikkel. Amikor a közelmúlt napokban a brit egészségügyi minisztertől akarta megtudni egy fórum hallgatója, mikor ölelheti már végre magához az unokáját, Matt Hancock azt válaszolta, ő ugyan tökéletesen megérti ezt a sok érzelemtől átfűtött kérdést, méltányolja is a családi találkozások jelentőségét, mégis azt kell mondania, ma mindennél fontosabb az, hogy a nagy kockázattal élők továbbra is óvják magukat. Környezetük és a család pedig védje őket.

A brit kormány egészségügyi főtanácsadója, Chris Whitty még azt a figyelmeztetést is hozzátette, hogy bizonyos sérülékeny csoportok tagjainak továbbra is számolniuk kell azzal, hogy a családdal való közeli érintkezés még egy jó ideig kockázatos marad. Javasolja, ezért mindenki tartózkodjon az ölelésektől.

Svájc több más európai államhoz hasonlóan ezekben a napokban enyhít a lezárással kapcsolatos némely szigorításán. Ezen a héten az óvodák, fodrászatok számára engedélyezték a kinyitást. Az iskoláknak és a nem élelmiszert árusító boltoknak, a tervek szerint erre még legalább két hetet várniuk kell.

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, WEBBeteg.hu
Forrás: BBC News

Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Influenza - harmincezren fordultak orvoshoz múlt héten

A múlt héten harmincezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint...

Koronavírus - 6,421 millió a beoltottak, 620 az új fertőzöttek száma

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.