• Miként befolyásolhatja az elhízás a koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés kockázatát?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A szakértők évek óta figyelmeztetik társadalmunkat, hogy nem teszünk eleget annak érdekében, hogy egy fertőző megbetegedés okozta világjárványra felkészüljünk. Idén, a koronavírus okozta COVID-19-pandémia következtében láthatjuk, mi történhet. Ugyanakkor a szakértők évek óta arra is figyelmeztetnek, hogy nem vesszük komolyan az egyre jobban, szinte járványszerűen terjedő elhízást sem.

    A legutóbb közzétett adatok szerint az elhízás kockázatot jelenthet a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus 2 (SARS-CoV-2) okozta fertőzések rosszabb kimenetelét illetően.

    Hasonlóan a koronavírus okozta COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos információ jelentős részéhez, az elhízással való kapcsolatát illetően is csak előzetes információ áll rendelkezésre. A ’COVID-NET’ elnevezésű hálózat nyomon követi azokat a betegeket, akik laboratóriumban igazolt COVID-19 megbetegedéssel kerültek felvételre 14 USA állam 99 megyéjének kórházaiba. Ez messze nem az összes COVID-19 megbetegedéshez kapcsolódó kórházi ápolásra vonatkozó adatot jelenti, de elegendő ahhoz, hogy bepillantást adjon arról, hogy mi is történik.

    Hirdetés

    Március 1. és március 30. között a ’COVID-NET’ nyilvántartásában szereplő betegek közel fele (48,3%) elhízott volt. Figyelembe véve, hogy ez a szám magasabb, mint a teljes népességre vonatkoztatott elhízási arány, feltételezhető, hogy az elhízottak nagyobb valószínűséggel szorulhatnak kórházi kezelésre. Ha valaki kórházi kezelésre szorul, az azt jelenti, hogy a COVID-19 megbetegedés súlyosabb lefolyásával kell megbirkóznia, mint annak, aki nem szorul kórházi ellátásra. Egyébként az elhízás volt a leggyakrabban előforduló krónikus betegség a 18-64 éves COVID-19 betegek körében.

    Az április elején az ’Obesity’ szakfolyóiratban közzétett vizsgálatban részt vevő 124 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő és a franciaországi ’CHU Lille’ egészségügyi központban kezelt beteg 47,6%-a volt elhízott, azaz a testtömegindexe (BMI) nagyobb volt, mint 30 kg/m2, és 28,2%-uk volt súlyosan elhízott, azaz a testtömegindexük (BMI) meghaladta a 35 kg/m2 értéket. A betegek többsége (68,6%) és a súlyosan elhízott betegek 85,7%-a lélegeztetőgépre került. Valójában azok a betegek, akik BMI értéke meghaladta a 35 kg/m2 értéket, 7,36-szor nagyobb valószínűséggel kerültek lélegeztetőgépre szemben azokkal, akiknek a BMI értéke 25 kg/m2 alatti volt.

    Tudományos kutatások már utaltak rá, hogy az elhízott személyek hajlamosak arra, hogy adott fertőzések súlyosabb formában jelentkezzenek náluk, ahogy arról az ’International Journal of Obesity’ szakfolyóiratban közzétett cikkben is beszámoltak. Például a 2009-es H1N1 influenzajárvány idején úgy tűnt, hogy az elhízott személyek rosszabb állapotba kerültek.

    Miért és hogyan növeli az elhízás a kockázatot?

    Az elhízás egy olyan betegség, amely a szervezet számos különböző részét komplex módon érinti. Vegyük például a tüdőt. Az elhízás hátrányosan befolyásolhatja a tüdő működését, így viszont potenciálisan még sebezhetőbbé tesz nemcsak a fertőzéssel szemben, hanem a fertőzés kimenetele is kedvezőtlenebb lehet. Egy, a ’Journal of Applied Physiology’ és egy, a ’Chest’ szakfolyóiratokban publikált kutatás alapján az elhízás korlátozhatja a tüdő tágulását és ezáltal a belélegezhető levegő mennyiségét. A belélegezhető levegő mennyiségének csökkenése eltéréseket generálhat abban, hogy a tüdő mely részeibe jut levegő és hogy ennek követeztében hová áramlik oxigéndús vér a tüdőből. Ez még jobban megnehezítheti, hogy a tüdő oxigént juttasson a szervekbe.

    Az elhízás hatása nem kizárólag a tüdő korlátozottabb működését érinti. Az elhízás hatással lehet például az immunrendszerre, a szervezet védekező rendszerére, ami megpróbálja távol tartani a betolakodókat. Például hatással lehet arra, hogy a makrofágok – sejtek, amelyek arra hivatottak, hogy bekebelezzék többek között a vírusokat (de baktériumokat, sejttöremeléket, ráksejteket stb. is) – mennyire jól képesek ellátni a feladatukat és ezáltal megtalálni és elfogni a betolakodó kórokozókat. Ezenkívül az elhízás végeredményben megzavarhatja számos olyan kémiai anyag (citokinek) működését, amik az immunválasz eredményeként jöttek létre és amelyek az immunválaszt szabályozzák. Ez a zavar tulajdonképpen még több gyulladást eredményez a tüdőben és a tüdő felé levegőt szállító légutakban.

    És ez csupán néhány lehetséges módja annak, hogyan befolyásolhatja az immunrendszerünket az elhízás.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; How Can Obesity Affect Your COVID-19 Coronavirus Risk? Here Are Some Possibilities (forbes.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.05 13:03, Megjelenés: 2020.05.05 13:03
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: nem szabad belefáradnunk a járványba

    Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.