• Hogy álljuk meg, hogy ne érjünk az arcunkhoz? Hasznos tanácsok járvány idejére

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Lehet, hogy akár óránként 16-szor hozzáérünk az arcunkhoz. Hogyan tudunk ettől a szokástól megszabadulni?

    Mindannyian csináljuk, és észre sem vesszük! Mindennap számtalanszor nyúlunk az arcunkhoz. Viszket az orrunk, fáradt a szemünk, megtöröljük a szánkat a kézfejünkkel, ezek mind nem tudatos dolgok. Az arcunk érintése azonban jelentős mértékben megnövelheti az influenzával vagy megfázást okozó vírusokkal, de különösképpen az új koronavírussal való fertőződés kockázatát. A szánk és a szemünk azok a területek, amin keresztül a vírusok a legkönnyebben képesek bejutni a szervezetbe. Nem kell hozzá más, csak hogy megérintsük azokat az ujjunkkal, amire rákerült a kórokozó.

    Folyamatosan megérintjük az arcunkat

    Ezen viselkedést tanulmányozó kutatók szerint az emberek állandóan az arcukhoz nyúlnak.

    Egy 2008-as vizsgálatban 10 alanyt vizsgáltak, akik egy irodai környezetben 3 órán át egyedül tartózkodtak. A kutatók azt tapasztalták, hogy az alanyok óránként átlagosan 16-szor érintették meg az arcukat.

    Egy másik, 2015-ös vizsgálatban, amelyben egy ausztrál egyetem 26 orvostanhallgatója vett részt, megállapították, hogy a diákok óránként 23 alkalommal érintették meg az arcukat. Az arc megérintésének mintegy fele a száj, az orr és a szem környékére lokalizálódott, amelyeken keresztül a vírusok és baktériumok a legkönnyebben bejuthatnak a szervezebe. Még az egészségügyi szakemberek esetében is, akiknek jobban kellene ezt tudniuk, megállapítást nyert, hogy 2 órán belül átlagosan 19 alkalommal érintették meg az arcukat, miközben nem voltak következetesek a megfelelő kézhigiénia betartását illetően.

    Hirdetés

    A kézmosás kulcsfontosságú

    Tehát olyan óvintézkedéseket teszünk, mint például a gyakori és minimum 20 másodpercen át tartó kézmosás. Ez azonban csak akkor segíthet, ha elkerüljük azt is, hogy az arcunkhoz nyúljunk, mivel nem tudhatjuk, hogy mikor vettünk fel egy apró, de potenciálisan halálos potyautast.

    Annyira gyakran érintjük meg az arcunkat azonban, hogy a kezünk ismételt beszennyeződésének esélye a kézmosások között extrém nagy. Elég hozzá annyi, hogy megérintsük egy ajtó kilincsét vagy egy hasonló felületet és ismét fennáll a fertőződés veszélye.

    Egyet ne felejtsünk el! Ugyanúgy megfogjuk a maszkunkat is! Akár kesztyűben, akár anélkül, majd a maszkot levéve az arcunkat. A maszkról az esetlegesen ott lévő kórokozókat nagyon könnyedén tovább juttatjuk a védeni kívánt bőrfelszínünkre, szánkba is.

    Nézze meg infografikánkat! A helyes kézmosás szabályai

    Az arc időnkénti megérintése egy szokás, amivel fel lehet hagyni

    Dr. Zachary Sikora az USA, Illinois államában található ’Northwestern Medicine Huntley Hospital’ klinikai szakpszichológusa az alábbi tanácsokat adta arra vonatkozóan, hogy hogyan kerüljük el, hogy az arcunkhoz nyúljunk a koronavírus-járvány idején.

    „Figyelnünk kell arra, hogy távol akarjuk tartani a kezeinket az arcunktól. Akár csak egy rövid megállás is segíthet abban, hogy jobban tudatosuljon, mit is csinálunk a kezeinkkel” - mondta.

    Hozzátette, hogy az is segíthet, ha emlékeztetőket, például „Post-it” jegyzeteket helyezünk el az otthonunkban vagy az irodában látható helyen, ami arra emlékeztet bennünket, hogy távol akarjuk tartani a kezünket az arcunktól.

    „Foglaljuk le a kezeinket. Ha otthon vagyunk és tv-t nézünk, hajtogassunk ruhákat, nézzük át az e-mailjeinket, vagy tartsunk valamit a kezünkben” - magyarázta Sikora, hozzátéve, hogy egy papírzsebkendő is megteszi, ha arra emlékeztet bennünket, hogy tartsuk távol a kezünket az arcunktól.

    Elmondása alapján illatosított kézfertőtlenítő vagy illatosított szappan használata is segíthet észben tartani, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz. Az illat segít eszünkbe juttatni, hol vannak a kezeink.

    Azt javasolta, hogy ha épp egy találkozón vagy az osztályteremben ülünk, fűzzük össze az ujjainkat és helyezzük az ölünkbe a kezünket.

    Végezetül, ha tudjuk, hogy szokás szerint megérintjük az arcunkat, akkor Sikora szerint a kesztyűviselés egy hatékony kézzelfogható emlékeztető lehet.

    „Viselhetünk kesztyűt, amikor nyilvános helyen vagyunk és amikor a legvalószínűbb, hogy megérinthetünk olyan felületeket, amelyek szennyezettek a vírussal” - mondta Sikora. „Később, ha megérkeztünk az úti célunkhoz, távolítsuk el a kesztyűt. Szokatlan lehet, de ha az otthonunkban kesztyűt viselünk, az szintén segíthet felhagyni azzal a szokásunkkal, hogy rendszeresen az arcunkhoz nyúljunk.”

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; You Probably Touch Your Face 16 Times an Hour: Here’s How to Stop (healthline.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.11 13:35, Megjelenés: 2020.04.11 13:35
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Koronavírus - 726 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy idős, krónikus beteg

    726 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 879 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Nyálból vett koronavírus teszt: magyar tudósok dolgoznak rajta

    Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben. A diagnosztizálásra jelenleg használt PCR-tesztekhez az orrból és a garatból kell mintát venni. Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta COVID-19 betegek bevonásával teszteli a Semmelweis Egyetem.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.