Koronavírus - Biztonságos-e csomagot kapni?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Míg a lakosság nagy része otthonában marad a megszorító intézkedések következtében, addig az élelmiszereket és háztartási cikkeket szállító vállalatokat elárasztják a megrendelések. Miközben ők azzal küzdenek, hogy kielégítsék az igényeket, mi azon tűnődhetünk, hogy a megrendelések kockázatnak tehetnek-e ki minket vagy a csomagot összeállító személyeket.

A munkavállalók biztonságának kérdése

Minimum néhány munkavállaló esetében valószínűleg jogos a kérdés. Az online kereskedelem óriási hulláma meghaladhatja a vállalatok azon képességét, hogy megóvják a munkavállalóik és alvállalkozóik személyes biztonságát.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy több társaság csomagszállító futára azt állítja, hogy a zsúfolt útitervük nem teszi lehetővé számukra az ajánlott biztonsági előírások betartását, mint például azt, hogy megálljanak kezet mosni.

Az Uber and Postmates vállalat egyik sofőre, akinél jelentkeztek a COVID-19 vírusfertőzés tünetei, azt állította, hogy nem tudott fizetett betegszabadságra menni igazolt diagnózis nélkül, azonban a tesztelések hiánya miatt egy ilyen igazolás beszerzése lehetetlennek bizonyult, így folytatta a munkát, számolt be a ’Reuters’.

Az Amazon alvállalkozóinak néhány munkavállalója azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a szállító járműveket és tárolókat a műszakok között nem minden esetben fertőtlenítik, és hogy a munkavállalók nem kaptak egyéni védőfelszereléseket – időnként még kézfertőtlenítő sem áll a rendelkezésükre. Az Amazon előírja ezeket a dolgokat, de a gyakorlatban előfordulhat, hogy az egyes vállalkozások nem teljesítik a kötelezettségeiket.

A problémák a raktárak szintjén is jelen vannak. Legalább kilenc Amazon létesítményben fordult elő pozitív teszt a dolgozók között. „Támogatjuk a dolgozóinkat, és követjük a helyi hatóságok irányelveit, valamint rendkívüli intézkedéseket hozunk, hogy a telephelyeinken dolgozó minden munkavállaló biztonságát garantálni tudjuk” - közölte írásbeli nyilatkozatában az Amazon. A vállalat arról is beszámolt, hogy fokozott védelmi intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy támogassa a munkahelyi szociális távolságtartást és higiéniát.

Ezeket a híreket azonban fenntartással kell kezelni és nem vonatkoztathatjuk országunk futárcégeire is. Mindenesetre legyünk óvatosak! A futárral való kontaktus is egy veszélyforrás mindkét fél részéről. A fizetés lehetőleg bankkártyával történjen, de ez sem teljességgel veszélytelen. Amennyiben megoldható, használjunk saját tollat (utána fertőtlenítsük), érintőképernyőre ne írjunk, a kapott termék külső felületét fertőtlenítsük.

Biztonságosak a csomagok?

Egészítsük ki ezeket a történeteket egy a múlt héten a New England Journal of Medicine folyóiratban publikált vizsgálattal, ami megállapította, hogy a vírus akár 24 órán át életképes volt kartonpapíron vagy még annál is tovább műanyagon és rozsdamentes acélon, ami arra késztethet bennünket, hogy az összes megrendelésünket töröljük. Csak ne olyan gyorsan - mondja Dr. Joseph Vinetz, a Yale Egyetem infektológus professzora.

„Senki sem kapta még el ezt a fertőzést a világon csomagokról" - mondja. „A vírus ugyan kimutatható a kartonpapíron molekuláris teszt segítségével, de ez nem jelenti azt, hogy megfertőzhet bennünket.”

A CDC is azt állítja, hogy nem valószínű, hogy a COVID-19 vírusfertőzés elkapható felületekről. Valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „kicsi annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött személy a fertőzést átvigye a kereskedelmi árura, valamint annak a kockázata, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést okozó vírust egy olyan csomagról, amit mozgattak, szállítottak és ami különféle feltételeknek és időjárási körülményeknek volt kitéve, szintén alacsony.”

Ha pedig továbbra is aggódunk, tegyük azt, amit Vinetz is tesz. „Továbbra is szeretem az Amazont, éttermekből elvitelre rendelem az ételt, élelmiszerboltba járok. Megmosom a kezem, alkoholos fertőtlenítőszerrel permetezem le az újrahasznosítható szatyrom külső felszínét, vagy fertőtlenítő kendővel törlöm át, és ez tökéletesen megfelelő” - mondja. Emellett érdemes a hazavitt vagy házhoz érkezett termékek külső csomagolását fertőtlenítőszeres kendővel áttörölni, a száraz árukat akár pár napos „karanténba helyezni”. „Sokkal fontosabb, hogy távol maradjunk az emberektől; tartsunk 2 méter fizikai távolságot. Maradjunk otthon.”

Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Coronavirus: Is It Safe to Get Deliveries? (WebMD.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus Koronavírus

Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Újabb gyógyszerszállítmány...

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett szombaton Magyarországra, ezúttal Japánból, ez segíti a koronavírus miatt...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

A COVID-19 esetében az enyhe csak...

A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.