• Koronavírus - Biztonságos-e csomagot kapni?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Míg a lakosság nagy része otthonában marad a megszorító intézkedések következtében, addig az élelmiszereket és háztartási cikkeket szállító vállalatokat elárasztják a megrendelések. Miközben ők azzal küzdenek, hogy kielégítsék az igényeket, mi azon tűnődhetünk, hogy a megrendelések kockázatnak tehetnek-e ki minket vagy a csomagot összeállító személyeket.

    A munkavállalók biztonságának kérdése

    Minimum néhány munkavállaló esetében valószínűleg jogos a kérdés. Az online kereskedelem óriási hulláma meghaladhatja a vállalatok azon képességét, hogy megóvják a munkavállalóik és alvállalkozóik személyes biztonságát.

    A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy több társaság csomagszállító futára azt állítja, hogy a zsúfolt útitervük nem teszi lehetővé számukra az ajánlott biztonsági előírások betartását, mint például azt, hogy megálljanak kezet mosni.

    Az Uber and Postmates vállalat egyik sofőre, akinél jelentkeztek a COVID-19 vírusfertőzés tünetei, azt állította, hogy nem tudott fizetett betegszabadságra menni igazolt diagnózis nélkül, azonban a tesztelések hiánya miatt egy ilyen igazolás beszerzése lehetetlennek bizonyult, így folytatta a munkát, számolt be a ’Reuters’.

    Az Amazon alvállalkozóinak néhány munkavállalója azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a szállító járműveket és tárolókat a műszakok között nem minden esetben fertőtlenítik, és hogy a munkavállalók nem kaptak egyéni védőfelszereléseket – időnként még kézfertőtlenítő sem áll a rendelkezésükre. Az Amazon előírja ezeket a dolgokat, de a gyakorlatban előfordulhat, hogy az egyes vállalkozások nem teljesítik a kötelezettségeiket.

    A problémák a raktárak szintjén is jelen vannak. Legalább kilenc Amazon létesítményben fordult elő pozitív teszt a dolgozók között. „Támogatjuk a dolgozóinkat, és követjük a helyi hatóságok irányelveit, valamint rendkívüli intézkedéseket hozunk, hogy a telephelyeinken dolgozó minden munkavállaló biztonságát garantálni tudjuk” - közölte írásbeli nyilatkozatában az Amazon. A vállalat arról is beszámolt, hogy fokozott védelmi intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy támogassa a munkahelyi szociális távolságtartást és higiéniát.

    Ezeket a híreket azonban fenntartással kell kezelni és nem vonatkoztathatjuk országunk futárcégeire is. Mindenesetre legyünk óvatosak! A futárral való kontaktus is egy veszélyforrás mindkét fél részéről. A fizetés lehetőleg bankkártyával történjen, de ez sem teljességgel veszélytelen. Amennyiben megoldható, használjunk saját tollat (utána fertőtlenítsük), érintőképernyőre ne írjunk, a kapott termék külső felületét fertőtlenítsük.

    Hirdetés

    Biztonságosak a csomagok?

    Egészítsük ki ezeket a történeteket egy a múlt héten a New England Journal of Medicine folyóiratban publikált vizsgálattal, ami megállapította, hogy a vírus akár 24 órán át életképes volt kartonpapíron vagy még annál is tovább műanyagon és rozsdamentes acélon, ami arra késztethet bennünket, hogy az összes megrendelésünket töröljük. Csak ne olyan gyorsan - mondja Dr. Joseph Vinetz, a Yale Egyetem infektológus professzora.

    „Senki sem kapta még el ezt a fertőzést a világon csomagokról" - mondja. „A vírus ugyan kimutatható a kartonpapíron molekuláris teszt segítségével, de ez nem jelenti azt, hogy megfertőzhet bennünket.”

    A CDC is azt állítja, hogy nem valószínű, hogy a COVID-19 vírusfertőzés elkapható felületekről. Valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „kicsi annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött személy a fertőzést átvigye a kereskedelmi árura, valamint annak a kockázata, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést okozó vírust egy olyan csomagról, amit mozgattak, szállítottak és ami különféle feltételeknek és időjárási körülményeknek volt kitéve, szintén alacsony.”

    Ha pedig továbbra is aggódunk, tegyük azt, amit Vinetz is tesz. „Továbbra is szeretem az Amazont, éttermekből elvitelre rendelem az ételt, élelmiszerboltba járok. Megmosom a kezem, alkoholos fertőtlenítőszerrel permetezem le az újrahasznosítható szatyrom külső felszínét, vagy fertőtlenítő kendővel törlöm át, és ez tökéletesen megfelelő” - mondja. Emellett érdemes a hazavitt vagy házhoz érkezett termékek külső csomagolását fertőtlenítőszeres kendővel áttörölni, a száraz árukat akár pár napos „karanténba helyezni”. „Sokkal fontosabb, hogy távol maradjunk az emberektől; tartsunk 2 méter fizikai távolságot. Maradjunk otthon.”

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Coronavirus: Is It Safe to Get Deliveries? (WebMD.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.07 11:06, Megjelenés: 2020.04.07 11:06
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Országos koronavírus-szűrővizsgálat: már több mint 10 ezren vettek részt

    Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg.

    WHO-főigazgató: továbbra is magas a vírus kockázata

    Továbbra is magas az új típusú koronavírus kockázata, és hosszú utat kell még megtennünk - jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.