Szamárköhögés: nincsenek teljes biztonságban a felnőttek

InfoRádió
megjelent:

Nem lehet kórházi fertőzésről beszélni a két kisbaba esetében, akik szamárköhögést kaptak el egy magánklinikán. Valószínűleg otthonról kaphatták el a kórt - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Fatális véletlen, hogy pár hét leforgása alatt két csecsemő is kórházba került szamárköhögés miatt – fejtette ki véleményét Póta György. Körülbelül évi 30 beteg kerül kórházba, a megbetegedések alacsony száma a szamárköhögés elleni kötelező védőoltásnak köszönhető.

Részletesen A szamárköhögés

Kötelező védőoltás

A szamárköhögés ellen az ötvenes évek óta kötelező a védőoltás Magyarországon. Az úgynevezett di-per-te oltás részeként először két hónapos korban kaphatják meg a csecsemők, az előtte lévő időszakban védtelenek a betegséggel szemben.

Az első oltás után 18 hónapos korban, majd 6 évesen, utána 12-13 évesen kapnak ismétlést a gyerekek.

Póta György szerint a probléma az, hogy ezeknek az oltásoknak nincsen élethosszig tartó védettséget biztosító hatása, ezért a felnőttek között lehetnek enyhébb lefolyású megbetegedések, és ők átadhatják a kisgyerekeknek a fertőzést - a szakember szerint a mostani két esetben is ez történhetett.

Szerencsére, megfelelő kórházi körülmények között gyógyítható betegség a szamárköhögés a legkisebbek számára is. A terápiát légzéssegítéssel és oxigén adásával egészítik ki.

Tovább Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

(InfoRádió)

Cikkajánló

A szamárköhögés (pertussis)

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Szamárköhögés
A szamárköhögés egy igen fertőző betegség. Lefolyása változó súlyosságú lehet, komoly veszélyt jelenthet kisgyermekek és csecsemők esetén. Sem a védőoltás, sem a betegség átvészelése nem eredményez élethosszig tartó védettséget a fertőzéssel szemben.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.