Hogyan terjedt el az Ebola-járvány 2014-ben?

Szerző: Drportal.hu - Dr. Vad Eszter infektológus

2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59 százalék) járó járványkitörésről értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Az első jelentés 49 érintett személyről szólt.

A betegek mintáinak mintegy felét a Lyoni Pasteur Intézetben vizsgálták. A minták Ebola vírus PCR pozitívnak bizonyultak (Zaїre ebolavirus). Március 30-ra már a szomszédos Libéria területéről is jelentettek eseteket, májusban pedig Sierra Leonéban is megjelent a betegség. Április végén úgy tűnt, hogy kissé lassul a járvány terjedése, mivel Libéria nem jelentett újabb megbetegedéseket, Guineában pedig kilencre csökkent az új esetek száma, azonban Sierra Leone május 24-n bejelentette az első bizonyított esetet, az előző két országban pedig ismét megszaporodtak a megbetegedések.

Június 18-ra a járvány a valaha dokumentált legnagyobb Ebola járvánnyá vált, összesen 528 beteggel, akik közül 337-en meghaltak. A jelen kitörés számos szempontból járványtörténelmet írt, ez az első Ebola járvány Nyugat-Afrikában, amely fővárost is érint (az első érintett Conakry, Guinea volt).

Ebola Vírus Betegség (EVD)- Nyugat-Afrikai járvány 2014

Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek

Jelenleg Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria területén van Ebola-járvány. Ez a tájékoztató az Ebola-lázzal kapcsolatos tanácsokkal szolgál azok számára, akik az érintett területre utaznak vagy onnan szándékoznak hazatérni. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy minden más olyan elővigyázatossági intézkedést is szükséges betartani, amelyeket az Országos Epidemiológiai Központ Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja javasol az Afrikába utazóknak. Az ÁNTSZ nem javasolja az utazást a járvánnyal érintett országokba. Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek>>

Epidemiológusok által retrospektív módon végzett felderítések alapján az első eset egy hölgy lehetett, még 2013 decemberében, aki Guineában egy piacra ment, majd már betegen visszatért az észak Libériával szomszédos szülőfalujába. A nő vérzéses lázban elhunyt, de addigra az őt ápoló testvére is megfertőződött az Ebola vírussal. A testvér félelmében, hogy ő is meghalhat még látni szerette volna férjét, aki Libéria másik végében dolgozott egy kaucsuktermelő ültetvényen. Monroviában beszállt egy iránytaxiba (az itt megfertőzött öt másik ember később elhunyt a fertőzés következtében ugyanitt), majd egy fiatal férfi vitte el motorbiciklivel az ültetvényre. Természetesen nem sikerült minden megbetegedést ehhez az esethez kötni, azonban úgy tűnik ez lehetett a kiindulási fókusz.

Ebola gyanú esetén az eseteket három csoportba lehet sorolni:

1.: gyanús esetek (élő, vagy meghalt személy lázzal és minimum három további a betegségre utaló tünettel, avagy láz és anamnesztikus adat arról, hogy az illető vérzéses lázban elhunyt személlyel és/vagy állattal volt kapcsolatban)

2.: valószínű esetek (megegyezik a gyanús eset definíciójával ÉS bizonyított epidemiológiai kapcsolat áll fenn egy gyanús vagy bizonyított esettel)

3.: bizonyított eset (gyanús vagy valószínű eset, laboratóriumi módszerekkel bizonyított betegséggel)

A WHO (World Health Organization) legfrissebb, 2014. augusztus 22-ei jelentése alapján, eddig összesen 2615 esetet (gyanús, valószínű és bizonyított esetet együtt) regisztráltak, melyből 1427 halálos kimenetelű volt. A járvány négy országot érint (összes eset/halálozás): Guinea (543/394), Libéria (834/466), Nigéria (15/4) és Sierra Leone (848/365).

Komoly kihívást jelent a járvány megfékezésében a viszonylag széles földrajzi kiterjedés, az ottani egészségügyi hálózat szerény lehetőségei, a helyi közösségek ellenállása és bizalmatlansága. Guineában, Libériában és Sierra Leonéban karatén zónákat hoztak létre (melyek területén kb. 1 millió ember él), Libéria és Sierra Leone közegészségügyi vészhelyzetet és szükségállapotot hirdetett, a karatén biztosítása érdekében a hadsereget is bevetette, Libéria emellett bezáratta az iskolákat és a kormányhivatalok egy részét. Nigériában a halottak elszállítását tiltották be az ország egész területén. A WHO az adott országokba irányuló elhalasztható utazásokat nem javasolja és szervezetten segíti az egyes országok intézkedéseit. A helyzetet súlyosbítja, hogy sem ismert gyógymód, sem hatásos vakcina nem áll rendelkezésre az Eboval vírusával szemben.

(DRportal.hu; Dr. Vad Eszter infektológus, Forrás: www.medscape.com, www.who.int)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vérplazma-terápia nem hoz...

Nem csökkenti a kórházi betegek körében az elhalálozást a vérplazma-traszfúzió, így nem válik be a COVID-19-betegek kezelésében - állítják...

Ebolajárvány: Mit jelent ránk...

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11...

11 kérdés és 11 válasz az...

Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola...

Rohamosan terjed az ebola

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.