Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai utazóknak

ÁNTSZ
megjelent:

Jelenleg Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria területén van Ebola-járvány. Ez a tájékoztató az Ebola-lázzal kapcsolatos tanácsokkal szolgál azok számára, akik az érintett területre utaznak vagy onnan szándékoznak hazatérni.

Mi az Ebola-láz?

Az Ebola-láz egy ritka, de súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegség, amelyet az Ebola-vírus okoz.

A betegség Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel, hányadékkal) való közvetlen érintkezés útján terjedhet tovább. Fontos tudni, hogy ebbe beletartozik a védekezés (óvszer) nélküli szexuális kontaktus olyan felépült beteggel, aki akár már 7 hete tünetmentes.

A betegség a fentieken túl a fertőzött, vadon élő állatok, illetve tetemek (pl. majom, erdei antilop, denevér) vérével és testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján is terjed.

A betegség a fertőződést követően 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással.

A betegség következő fázisában jellemző tünetek: hányás, hasmenés, kiütések, valamint máj- és veseműködési zavarok. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint több szervre kiterjedő működési elégtelenség jelentkezik.

A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia.

Rohamosan terjed az ebola

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett, mostanra a libériai kormány elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését.

Az Ebola-vírusfertőzés kockázata és elkerülése

Az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már 7 hete tünetmentes.

Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Ön nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed.

Az Ebola-vírus hatásos ellenszere a szappan, a napfény, a hypo, valamint a magas hőmérséklet és a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák magas hőmérsékleten történő gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken, valamint hasonló körülmények között – valamivel hosszabb idő alatt – a vérrel szennyezett ruhadarabokon is elpusztul.

A fertőzés helytelenül fertőtlenített/sterilizált, előzőleg Ebola vírussal szennyezett orvosi eszközök alkalmazása révén is terjedhet.

Tanácsok a Guineába, Libériába, Sierra Leonéba, Nigériába utazók számára

Annak ellenére, hogy rendkívül csekély az esélye annak, hogy megfertőződjön az Ebola-vírussal, javasoljuk, hogy csak feltétlenül szükséges esetben utazzon az érintett országokba. Amennyiben mégis az érintett területre utazik, a következő lépésekkel minimálisra csökkentheti a fertőzés kockázatát.

  • Kerülje a közvetlen érintkezést a beteg emberek (illetve holttestük) vérével, testnedveivel, továbbá olyan tárgyakkal, amelyek szennyeződhettek.
  • Kerülje az érintkezést a vadon élő állatokkal, azok tetemével, és ne fogyasszon vadon élő állatokból készült húsételt (ún. „bushmeat”).
  • Kerülje az óvszer nélküli szexuális érintkezést.
  • Kerülje el a denevérek természetes élőhelyeit (pl. barlangok, elszigetelt búvóhelyek, bányaterületek).
  • Rendszeresen mosson kezet. Használjon szappant vagy kézfertőtlenítő készítményt.

Az érintett országok egészségügyi ellátóhelyein nagyobb a fertőződés kockázata, emiatt fontos, hogy:

  • tudja, hol talál megbízható egészségügyi ellátóhelyet (szükség esetén érdeklődjön a helyi üzleti partnerektől, barátoktól, rokonoktól);
  • rendelkezzen olyan utasbiztosítással, amely fedezetet nyújt a lehető leggyorsabb hazaszállításra, arra az esetre, ha megbetegedne vagy baleset érné, ezzel ugyanis csökkentheti annak veszélyét, hogy valamelyik helyi egészségügyi ellátó létesítményben fertőződhessen meg.

Tanácsok a Guineából, Libériából, Sierra Leonéból, Nigériából hazatérők számára

Annak kockázata, hogy kint tartózkodása alatt megfertőződhetett, rendkívül alacsony.

Ennek ellenére, ha trópusi területről hazaérkezve néhány héten belül belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel (pl. hányás, látszólag ok nélküli vérzés, komoly fejfájás), haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést/szakorvost, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról. A tünetek olyan fertőzés miatt is jelentkezhetnek, mint pl. a malária, emiatt azonnali kivizsgálásra és kezelésre van szükség.

Ha útja során közvetlenül érintkezett fertőzött emberek vagy állatok, illetve tetemek vérével vagy más testváladékával, esetleg óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolatot korábban fertőzött személlyel, haladéktalanul forduljon orvoshoz, akkor is, ha Ön tünetmentes. Az orvost tájékoztassa korábbi utazásról és a fent említett kockázati tényezőkről. Mielőtt felkeresi a rendelőt vagy a kórházat, szándékát lehetőség szerint már előre, telefonon jelezze. Ha ez nem lehetséges, akkor az intézménybe érkezését követően azonnal közölje érkezése okát. Ezzel segíti, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel felkészülhessenek az Ön soron kívüli vizsgálatára, ellátására.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára az érintett országoknak a kilépő utasokat meg kell vizsgálniuk. Ennek célja, hogy kiszűrjék azokat, akik egy esetleges Ebola-vírus fertőzés tüneteit mutatják, illetve megakadályozzák, hogy az ilyen személyek – továbbá a velük közvetlenül érintkezők – a nemzetközi utazásban részt vegyenek. Ez alól kivételt képeznek azok, akiket kifejezetten egészségügyi indokból, hazatelepítési célból szállítanak repülőgéppel.

Készült az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.