• 11 kérdés és 11 válasz az Eboláról

    Szerző: WEBBeteg

    Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a járványnak? Összeszedtük a 11 legfontosabb kérdést és választ az Ebola-vírusról.

    1.       Mi az Ebola?

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Az Ebola-vírus öt speciese embereket, valamint emlősöket (főként majmokat, sertéseket) képes megbetegíteni. A vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

    2.       Hogy kaphatja el az Ebola-vírust?

    Csak fertőzött embertől (állattól) kaphatja el az Ebola-vírust. Állatról emberre vadászat útján, emberről emberre vér és egyéb testnedvek közvetlen kontaktusával, illetve szennyezett tárgyakkal (pl. tű) történő sérülésekkel terjedhet. A betegség heveny szakaszában nyálból, székletből, ondóváladékból, anyatejből, könnyből, orrváladékból is kimutatható a vírus, de az ondóváladékban is hetekig perzisztálhat, mely a gyógyulás után akár 7 héttel is szexuálisan átvihető.

    Hirdetés

    3.       Hogy NEM kaphatja el az Ebola-vírust?

    Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek

    Jelenleg Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria területén van Ebola-járvány. Ez a tájékoztató az Ebola-lázzal kapcsolatos tanácsokkal szolgál azok számára, akik az érintett területre utaznak vagy onnan szándékoznak hazatérni. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy minden más olyan elővigyázatossági intézkedést is szükséges betartani, amelyeket az Országos Epidemiológiai Központ Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja javasol az Afrikába utazóknak. Az ÁNTSZ nem javasolja az utazást a járvánnyal érintett országokba. Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek>>

    A levegő, étel és víz nem hordozza a vírust, ezért nem kaphatja el az Ebolát általános körülmények között, azaz például, ha Ön egy fertőzött ember mellett foglal helyet. De ha megosztja egy fertőzött beteggel az ételét, italát és nyál marad az élelmiszeren vagy a poháron, akkor magasabb Önnél az Ebola kialakulásának esélye.

    4.       Melyek a tünetek?

    A betegség a fertőződést követően 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással.

    A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint többszervi elégtelenség jelentkezik.

    5.       Hol alakul ki Ebola-járvány?

    Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az Ebola-vírus, további 70 millió embert veszélyeztet a fertőzés, de jelenleg a járvány négy országot érint: Guinea, Libéria, Nigéria és Sierra Leone.

    6.       Van oltás az Ebola ellen?

    Állatkísérleteken teszteltek már Ebola elleni vakcinát, ami hatásosnak bizonyult, ám a készítmény emberre gyakorolt hatásáról még nem készültek vizsgálatok, ezért a betegség ellen még nincs oltás.

    7.       Hogyan kezelhető?

    A betegség ellen nincs célzott terápia, csak tüneti kezelés. Az egészségügyi dolgozók az alábbiakkal javíthatják a beteg túlélési esélyeit:

    • Fontos a beteg megfelelő hidratálása
    • Gondoskodni kell a beteg megfelelő oxigénellátottságáról
    • Ha van a betegnek más fertőzése, akkor azt kezelni kell
    • Optimalizálni kell a beteg vérnyomását

    Egy beteg túlélési esélye két tényezőtől függ: minél nagyobb a beteg szervezetének ellenállóképessége, illetve minél hamarabb kap orvosi ellátást, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra.

    8.       Hogyan előzhetem meg az Ebolát?

    A legjobb módja az Ebola megelőzésének az, ha elkerüli a fertőzött országokat. Ha mégis ezeken a területeken tartózkodna, akkor a következőket teheti meg a megelőzésért:

    • Gyakran mosson kezet!
    • Kerülje azokat a helyzeteket, amelyekben fennáll a kockázata, hogy fertőző betegek, illetve emberi vagy állati tetemek vérével vagy más testváladékával közvetlenül érintkezik!
    • Ne menjen vadon élő állatok közvetlen közelébe és ne fogyasszon vadon élő állatokból származó ún. „bozóthúst”!
    • Mindig védekezzen, ha szexuális kapcsolatot létesít!

    Ha elhagyja a fertőzött területet, figyelje szervezetét 21 napig, és ha az Ebola tüneteit tapasztalná, sürgősen forduljon orvosi segítségért.

    Forrás: ÁNTSZ

    9.       Mit tehet, ha tüneteket tapasztal?

    Rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy útja során Ebola-vírussal került kapcsolatba. Felhívjuk a figyelmét azonban arra, hogy:

    • ha belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel Önnél a trópusi vidékről való beutazást követő pár hétben: haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést/szakorvost, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról. A tüneteket pl. malária is okozhatja, de az okokat mindenképpen ki kell vizsgálni, a betegséget pedig kezelni kell.
    • ha útja során közvetlenül érintkezett fertőzött emberek vagy állatok, illetve tetemek vérével vagy más testváladékával, esetleg védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot korábban fertőzött személlyel, haladéktalanul keressen fel a fent említett orvosok valamelyikét, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról.

    Mielőtt elmegy a kórházba vagy a rendelőbe, jelezze telefonon érkezését, hogy az ápolószemélyzet megfelelően felkészülhessen a betegfelvételre.

    10.   Ebola után – Mire számíthat a beteg?

    Az Ebola túlélők vérében egy ellenanyag termelődik, amely megvédi őket az azonos vírustörzs fertőződésétől, azonban azt senki nem tudja, hogy ezek a betegek elkaphatják-e a betegség másik vírustörzsét.  Ritka eset, de a beteg férfi spermájában 3 hónapig is megmaradhat a vírus, így kerülje a beteggel történő szexuális érintkezést, vagy használjanak óvszert az együttlét során.

    11.   Hogy lesz vége az Ebola-járványnak?

    Az egészségügyi dolgozók igyekeznek megtalálni minden olyan embert, aki esetlegesen fertőzött lehet, és figyelik őket 21 napon keresztül. Ha valakinél az Ebola tüneteit tapasztalják, azonnal kezelik és karanténba zárják, hogy ne tudják továbbterjeszteni a vírust, és felkeresik azokat a hozzátartozókat, akik szintén esélyesek lehetnek a megfertőződésre. A cél az, hogy megakadályozzák az Ebola további terjedését.

    Ebola-körkép Európából

    Egyre több európai vonatkozású hírt hallhatunk az Ebola-vírussal kapcsolatban, ám nincs ok az aggodalomra: fokozott a felkészültség és nincs veszély a környező országokban. Ebola-körkép Európából>>

    (SJ; Forrás: ÁNTSZ, WEBBeteg, Webmd – Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Módosítva: 2014.10.13 13:11, Megjelenés: 2014.10.13 13:11
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Ebolajárvány: Mit jelent ránk nézve?

    Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11 hónapja tombol az ebolajárvány. Mit jelent ez az Afrikába utazóknak és mit jelent hazánkra nézve? Dr. Sarkadi Adrien segítségével utánajártunk.

    Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola járvány a WHO legfrissebb jelentése alapján 1229 ember halálát okozta.

    Hogyan terjedt el az Ebola-járvány 2014-ben?

    2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59 százalék) járó járványkitörésről értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Az első jelentés 49 érintett személyről szólt.

    Rohamosan terjed az ebola

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett, mostanra a libériai kormány elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások