Az e. coli bélbaktérium új variánsa

Szerző: Medipress

Az Escherichia coli nevű bélbaktérium új variánsa olyan kulcsfontosságú változásokat mutat, ami megnehezíti az ellene való harcot.

A Münsteri Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint, az E. coli bélbaktérium új típusa sokkal veszélyesebb mint a korábbiak. A németországi kórokozó Európában az adatok szerint 39 ember halálához vezetett, és mintegy 3200-at betegített meg.

A baktérium egy olyan kártékony toxint termel, mely megkönnyíti, hogy a sejtek a bélrendszeren belül maradjanak, valamint az O104:H4 nevű molekula elősegíti a terjedését. A baktérium antibiotikumokkal szembeni ellenálló képessége is kifejezett. A vizsgálatok szerint a baktérium egy termelő gazdaságban alakult ki, és olyan tulajdonságokat kombinál, ami korábban csak két különböző patogén törzsnél volt jelen: mind toxintermelésre, mind nagyfokú lokális terjedésre képes.

Az új E. coli súlyos veseelégtelenséget is okozhat

A kórokozó shiga nevű toxinja, az orvosok által hemolítikus urémiás szindrómának (HUS) nevezett veszélyes állapot kialakulását segíti elő, ami a veseelégtelenség igen súlyos formája. Jelen statisztikák szerint, a fertőzöttek mintegy 25 százalékát fenyegette ez a tünetcsoport. Dr. Helge Karch és munkatársai, 80 fertőzött betegből izolálták a baktériumot, és annak fertőzőképességét korábban ismert törzsekkel hasonlították össze.

Felfedezték, hogy a shiga-toxint termelő törzsek jobban képesek kötődni a bél hámsejtjeihez, ráadásul rezisztenciát mutatnak számos ismert antibiotikummal, penicilinekkel, cefalosporinokkal szemben. Szerencsére a karbapenemek hatnak a fertőzésre.

A szóban forgó baktériumok előfordulnak az állatok ürülékével szennyezett vizekben, valamint innen könnyen kerülnek be egyes növényfélékbe, ezen keresztül pedig az emberi szervezetbe. A témával teljes mélységében foglalkozik a The Lancet június 23-i, valamint a New England Journal of Medicine június 18-i száma.

(Medipress.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Deltakron - újabb...

A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron...

Stagnál a koronavírus...

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Antitest-terápiával kezelhető az...

Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.