Az e. coli bélbaktérium új variánsa

Medipress
megjelent:

Az Escherichia coli nevű bélbaktérium új variánsa olyan kulcsfontosságú változásokat mutat, ami megnehezíti az ellene való harcot.

A Münsteri Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint, az E. coli bélbaktérium új típusa sokkal veszélyesebb mint a korábbiak. A németországi kórokozó Európában az adatok szerint 39 ember halálához vezetett, és mintegy 3200-at betegített meg.

A baktérium egy olyan kártékony toxint termel, mely megkönnyíti, hogy a sejtek a bélrendszeren belül maradjanak, valamint az O104:H4 nevű molekula elősegíti a terjedését. A baktérium antibiotikumokkal szembeni ellenálló képessége is kifejezett. A vizsgálatok szerint a baktérium egy termelő gazdaságban alakult ki, és olyan tulajdonságokat kombinál, ami korábban csak két különböző patogén törzsnél volt jelen: mind toxintermelésre, mind nagyfokú lokális terjedésre képes.

Az új E. coli súlyos veseelégtelenséget is okozhat

A kórokozó shiga nevű toxinja, az orvosok által hemolítikus urémiás szindrómának (HUS) nevezett veszélyes állapot kialakulását segíti elő, ami a veseelégtelenség igen súlyos formája. Jelen statisztikák szerint, a fertőzöttek mintegy 25 százalékát fenyegette ez a tünetcsoport. Dr. Helge Karch és munkatársai, 80 fertőzött betegből izolálták a baktériumot, és annak fertőzőképességét korábban ismert törzsekkel hasonlították össze.

Felfedezték, hogy a shiga-toxint termelő törzsek jobban képesek kötődni a bél hámsejtjeihez, ráadásul rezisztenciát mutatnak számos ismert antibiotikummal, penicilinekkel, cefalosporinokkal szemben. Szerencsére a karbapenemek hatnak a fertőzésre.

A szóban forgó baktériumok előfordulnak az állatok ürülékével szennyezett vizekben, valamint innen könnyen kerülnek be egyes növényfélékbe, ezen keresztül pedig az emberi szervezetbe. A témával teljes mélységében foglalkozik a The Lancet június 23-i, valamint a New England Journal of Medicine június 18-i száma.

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.