EHEC-fertőzés: Van félnivalónk itthon?

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A magyar zöldség jó minőségű és biztonságosan fogyasztható, együttes és összehangolt pozitív kommunikációval meg lehet szüntetni az érezhető fogyasztói bizonytalanságot - értett egyet Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, valamint a nemzetközi és hazai kiskereskedelmi áruházláncok képviselői együttes megbeszélésükön.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államtitkár egyeztető megbeszélést folytatott az Országos Kereskedelmi Szövetség és 8 nagy hazai, illetve nemzetközi Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházlánc képviselőivel, a németországi hasmenésjárvány miatt kialakult hazai zöldségpiaci helyzetről.

A megbeszélésen Czerván György közölte: a szaktárca mindent megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért; a találkozón az áruházláncok pedig kinyilvánították: alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását. A résztvevők a magyar zöldségágazat helyzetét, a fogyasztói reakciókról és a piaci folyamatokról szerzett kereskedelmi tapasztalatokat, a felmerülő problémák kezelésére rendelkezésre álló eszközöket tekintették át.

A kormányzat és az egyeztetésen részt vevő valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, legfontosabb céljának a biztonságos magyar zöldség iránti fogyasztói bizalom helyreállítását nevezte.

A közlemény szerint egyetértés alakult ki arról, hogy ebben kölcsönösen támaszkodni kell egymás munkájára, többek között az együttes, és összehangolt pozitív kommunikáció révén lehet az érezhető fogyasztói bizonytalanságot megszüntetni, amelyhez megfelelő alapot teremt, hogy a hazai zöldség nemcsak nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, hanem jó minőségű és biztonságosan fogyasztható is. A megbeszélésen egyetértés alakult ki a feketegazdaság elleni hatékony fellépés szükségességében.

A VM emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 7-én egy tévéműsorban kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen a termelők önhibájukon kívül kerültek bajba, az uborkáról pedig kiderült, hogy semmi köze a járványhoz.

EHEC-fertőzés megelőzése

A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.
EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni

Magyarországon nincs fertőzött

A Németországban zajló O104:H4 szetotípusú enteroaggregatív és shigatoxintermelő E. coli baktérium okozta járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedést hazánkban ez ideig nem regisztráltak – ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központban végzett mikrobiológiai vizsgálatok ismeretében, amelyek eddig minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet biztosítja a hazánkba esetlegesen behurcolt esetek korai felderítését, függetlenül attól, hogy azok mely országokból kerülnek behurcolásra.

A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedést hazánkba is behurcolják. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések.

A betegek mindannyian Németország északi tartományaiban fertőződtek, és ez igaz az újonnan felderített betegek túlnyomó többsége esetében is (egyedül a lengyelországi két esetről van olyan információnk, hogy egyikük Németországban fertőződött, a másikuk pedig közvetlen érintkezés, a nem megfelelő higiénés szabályok betartásának elmulasztása útján az első betegtől kapta el a fertőzést).

Bővebben az EHEC-fertőzésről a WEBBetegen

(MTI / ÁNTSZ / WEBBeteg)

Cikkajánló

Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.