• A migrénnek is lehet haszna

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    A kutatás eredménye szerint ugyanis azok a nők, akik migrénben szenvednek, lényegesen ritkábban kapnak emlőrákot. A konkrét vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon nők körében, akiknek a kórtörténetében szerepel migrénes roham, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki emlődaganat. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az összefüggés mind az ösztrogén, mind pedig a progeszteron pozitív emlőrákok esetén igaz.

    Hirdetés

    A tumor és a migrén közötti összefüggés, pontos biológiai mechanizmusa részleteiben még nem ismert, de valószínűleg a keringő hormonok szintjével, annak változásaival van összefüggésben. Ezt támasztja alá az is, hogy a fogamzásgátlót szedő, migrénben szenvedő nőknek nagyobb valószínűséggel jelentkezik a migrénes rohamuk a ciklus tablettamentes hetében (tehát a 21 napos gyógyszerszedést követő egyhetes szünetben).

    A kismamák körében, akiknél magas a hormonszint, ugyanakkor kisebb a migrén gyakorisága. Azok a terhes nők, akik egyébként többször estek már át migrénes rohamon, nagy számban számoltak be arról, hogy terhességük 3. trimeszterében egyáltalán nem jelentkezett náluk a fejfájás-roham.

    Ez tehát arra enged következtetni, hogy a magas hormonszint (ld. fogamzásgátló vagy terhesség) valamilyen módon akadályozza a migrén kialakulást, viszont elősegíti a hormonfüggő daganatok keletkezését. Ugyanakkor alacsonyabb hormonszint mellett gyakrabban kell elviselni a migrén okozta szenvedést, de kevésbé kell tartani az emlőrák kialakulásától.

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos


    Forrás: WEBBeteg
    ScienceDaily
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Módosítva: 2018.09.09 20:09, Megjelenés: 2017.07.18 09:41
   • Cikkajánló

    Svédország vallomása

    Svédország vallomása

    portfolio.hu

    Messze vannak attól a svédek, hogy elérjék a nyájimmunitást, a lakosság nagy része védtelen.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai

    A fejfájás diagnosztizálásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott életkorban mások a jellemző fejfájásformák, jellemzően más betegségek okoznak az éppen aktuális betegnél fejfájós panaszokat.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA