Hirdetés
   • A migrénnek is lehet haszna

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    A kutatás eredménye szerint ugyanis azok a nők, akik migrénben szenvednek, lényegesen ritkábban kapnak emlőrákot. A konkrét vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon nők körében, akiknek a kórtörténetében szerepel migrénes roham, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki emlődaganat. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az összefüggés mind az ösztrogén, mind pedig a progeszteron pozitív emlőrákok esetén igaz.

    Hirdetés

    A tumor és a migrén közötti összefüggés, pontos biológiai mechanizmusa részleteiben még nem ismert, de valószínűleg a keringő hormonok szintjével, annak változásaival van összefüggésben. Ezt támasztja alá az is, hogy a fogamzásgátlót szedő, migrénben szenvedő nőknek nagyobb valószínűséggel jelentkezik a migrénes rohamuk a ciklus tablettamentes hetében (tehát a 21 napos gyógyszerszedést követő egyhetes szünetben).

    A kismamák körében, akiknél magas a hormonszint, ugyanakkor kisebb a migrén gyakorisága. Azok a terhes nők, akik egyébként többször estek már át migrénes rohamon, nagy számban számoltak be arról, hogy terhességük 3. trimeszterében egyáltalán nem jelentkezett náluk a fejfájás-roham.

    Ez tehát arra enged következtetni, hogy a magas hormonszint (ld. fogamzásgátló vagy terhesség) valamilyen módon akadályozza a migrén kialakulást, viszont elősegíti a hormonfüggő daganatok keletkezését. Ugyanakkor alacsonyabb hormonszint mellett gyakrabban kell elviselni a migrén okozta szenvedést, de kevésbé kell tartani az emlőrák kialakulásától.

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos


    Forrás: WEBBeteg
    ScienceDaily
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Módosítva: 2018.09.09 20:09, Megjelenés: 2017.07.18 09:41
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.