• A migrénnek is lehet haszna

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    A kutatás eredménye szerint ugyanis azok a nők, akik migrénben szenvednek, lényegesen ritkábban kapnak emlőrákot. A konkrét vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon nők körében, akiknek a kórtörténetében szerepel migrénes roham, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki emlődaganat. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az összefüggés mind az ösztrogén, mind pedig a progeszteron pozitív emlőrákok esetén igaz.

    Hirdetés

    A tumor és a migrén közötti összefüggés, pontos biológiai mechanizmusa részleteiben még nem ismert, de valószínűleg a keringő hormonok szintjével, annak változásaival van összefüggésben. Ezt támasztja alá az is, hogy a fogamzásgátlót szedő, migrénben szenvedő nőknek nagyobb valószínűséggel jelentkezik a migrénes rohamuk a ciklus tablettamentes hetében (tehát a 21 napos gyógyszerszedést követő egyhetes szünetben).

    A kismamák körében, akiknél magas a hormonszint, ugyanakkor kisebb a migrén gyakorisága. Azok a terhes nők, akik egyébként többször estek már át migrénes rohamon, nagy számban számoltak be arról, hogy terhességük 3. trimeszterében egyáltalán nem jelentkezett náluk a fejfájás-roham.

    Ez tehát arra enged következtetni, hogy a magas hormonszint (ld. fogamzásgátló vagy terhesség) valamilyen módon akadályozza a migrén kialakulást, viszont elősegíti a hormonfüggő daganatok keletkezését. Ugyanakkor alacsonyabb hormonszint mellett gyakrabban kell elviselni a migrén okozta szenvedést, de kevésbé kell tartani az emlőrák kialakulásától.

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos


    Forrás: WEBBeteg
    ScienceDaily
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Módosítva: 2018.09.09 20:09, Megjelenés: 2017.07.18 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önellenőrző tesztek

    Önellenőrző tesztek

    Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia

    Több paraméter is mérhető házilag, amely betegség velejárója lehet.

    A hangszalagbénulás

    A hangszalagbénulás

    Dr. Piros Zsuzsanna

    Tünetei általában a bénulás fellépte idején a legrosszabbak.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Az aurás migrén

    A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben keveredhet egymással. Egyértelmű genetikai háttér egyikben sem ismert, azonban az aurával járó típus eltérő panaszokkal jellemezhető.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Mit jelent a nyaki gerinc eredetű fejfájás?

    A nyaki gerinc eredetű fejfájás - orvosi nevén a cervicogén fejfájás - azért jelentkezik, mert a nyakban valamilyen ok miatt fájdalom jelentkezik, amely a fejbe sugároz, akár migrénszerű tüneteket okozva. A fájdalom ilyenkor a nyak felső részében keletkezik, majd a fájdalom a fej hátsó részébe, a homlok közelébe vagy akár a szemek környékére sugárzik ki. Nők esetében négyszer gyakoribb a cervicogén fejfájás, mint férfiaknál.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA