Mit tehetek kínzó fejfájás esetén? - Az orvos válaszol

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

24 éves nő vagyok. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy évek óta rendkívül erős fejfájás kínoz, havi rendszerességgel előfordulva. Ezt a fejfájást sokszor intenzív hányás, szemfájdalom kíséri. Mit tehetek? Hova fordulhatok? - Az orvos válaszol.

Mit tehetek fejfájás esetén?
A fejem oldalsó részén érzek fájdalmat. Nyaki részen is fájdalom van ilyenkor. Ez sokszor elviselhetetlen. Gondot jelent a munkám végzésében is, amikor előjön a fájdalom. Az utolsó esetben zsibbadás is volt a végtagjaimban. Voltam kórházban több alkalommal, de semmi diagnózist nem állítottak fel. Volt, amikor infúzióra kötöttek és pár óra múlva megkérdezték, hogy fáj-e még, amire jeleztem, hogy igen a fájdalom fent áll. Erre hazaküldtek (jelezve, hogy ennyit tudnak tenni fejfájással, hányással). Azóta koponya-CT és vérvétel történt, és ideggyógyászaton is voltam. Nem találták meg az okát a bajomnak. Szeretném megtudni azt, hogy hova tudok fordulni annak érdekében, hogy olyan kivizsgálásban részesüljek, ami eredményre vezethet.

Dr. Kerekes Éva, neurológus válasza

Az Ön kivizsgálása eredményes volt, csak valószínűleg a tájékoztatás nem. Nincs súlyos betegsége, ami fejfájást okozhat (agydaganat), sem melléküreg-gyulladás, nyaki porckorong-rendellenesség, így elődleges fejfájásról, valószínűleg migrénről van szó. Ezeket bizonyos anyagok felszabadulása váltja ki, ami nem látszik a CT-n, illetve MR-en. A diagnózis nem bonyolult, nyilván Ön is hallott/olvasott már arról, hogy vannak fejfájós típusú emberek.

Az ön fejfájására a neurológussal együtt ki kell alakítani egy hatékony stratégiát, hogy mit kell tenni, ha Ön érzi, hogy fájni fog a feje. Érdemes fejfájás naplóban feljegyezni, hogy a fejfájásos rohamok előtt mit evett/ivott, mert gyakran egy-egy ételfajta provokálja ki a rohamot. Azt is fel kell jegyezni, volt-e menstruáció, front, stressz, mert így könnyebb közösen a neurológussal megtalálni azt a módszert, ami javítja az életminőségét.

Akármennyi, akármilyen vizsgálatokat kér magának, ezek nem fognak eltérést mutatni, nem oldják meg a problémáját. Forduljon tehát bizalommal a neurológusához!

Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.