Nem okoz agykárosodást a migrén

Medipress
megjelent:

Jó hír a krónikus migrénben szenvedőknek: még a vakítóan fájdalmas fejfájások legsúlyosabb formája sem okoz károsodást az agyban.

Szinte minden migrénes beteg ezt kérdezi legelőször –, számol be Christophe Tzourio, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem kutatóorvosa, a British Medical Journal e heti online kiadásában megjelent tanulmány vezető szerzője. Ma már megadhatjuk a választ: nincs mitől tartani.

A migrén bénító, néha úgynevezett aurával együtt járó fejfájás, amely körülbelül minden kilencedik felnőttet érint. A rendellenesség kóroka nem ismert pontosan, de valószínűleg az agyi erekkel áll összefüggésben.

A korábbi, mágneses rezonancia vizsgálattal végzett kutatások azt mutatták, hogy a bizonyos ideje kifejlett migrénben szenvedő betegekben, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki apró léziók (sérülések) az agyi mikroerekben.

Az ilyen ruptúrák, azoknak a kisméretű agyi artériáknak a leromlásából következnek, amelyek a fehérállomány vérellátásáért felelősek. A fehérállomány mozdítja elő az információ áramlását a különböző agyi területek között. Az ilyenfajta léziók idős emberekben, cukorbetegekben és magas vérnyomásban szenvedőkben gyakoribbak.

Nagy mennyiségben összefüggésbe hozhatók a depresszióval, a stroke megnövekedett kockázatával, az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kialakulásával, illetve a memória és a gondolkodás gyengülésével.

Nincs összefüggés a migrén és az észlelési (kognitív) képességek csökkenése között

Tzourio és kutatócsoportja azt próbálták kideríteni, hogy a migrénes betegek nagyobb valószínűséggel mutatnak-e néhányat e tünetek közül, ezért több mint 800, hatvanöt éven felüli ember kognitív (észlelési) képességeit tesztelték a nyugat-franciaországi Nantes-ban. Az alanyok közel 15 százaléka szenvedett élete során migréntől.

Eredményeik általában egyáltalán nem különböztek a többiekétől. Még a legsúlyosabb, aurás migrénben szenvedő idősek sem mutatták a kognitív károsodás jeleit.

Ez rendkívül biztató eredmény, a számos migrénben szenvedő beteg számára – nyilatkozta Tobias Kurth, a tanulmány társszerzője. A léziók fokozott jelenléte ellenére az agyi mikroereken, a szóban forgó betegség nem növeli a kognitív állapotromlás kockázatát.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.