Zavar az alacsonyságom, nőhetek még? - Az orvos válaszol

Dr. Fáklya Mónika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Nagyon zavar az alacsonyságom, Ön szerint fogok-e még nőni vagy nem? Hallottam a növekedési hormon létezéséről. El tudná nekem mondani, hogy tulajdonképpen mi is ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

168 cm magas fiú vagyok, idén töltöm be 19-ik életévemet. Nagyon zavar az alacsonyságom, Ön szerint fogok-e még nőni vagy sem? Hallottam a növekedési hormon létezéséről. El tudná nekem mondani, hogy tulajdonképpen mi is ez, ha egyáltalán van ilyen?

Az endokrinológus válasza

Kedves Kérdező!

19 éves korban már nem valószínű, hogy nőni fog. Ebben az életkorban már lezáródnak a növekedési zónák, amennyiben a serdülés normális ütemben lezajlott.

Növekedési hormonkezelés a testmagasság növelése érdekében Magyarországon is elérhető, de ez ilyen korban már nem jön szóba. Ezt csak a növekedés szempontjában aktív korban adjuk, és szigorúan szabályozott kritériumok szerint annak, akinek ez a hormonja hiányzik. Ez vizsgálatokkal kimutatható.

Az ön testmagassága azonban nem túl alacsony - még ha ön elégedetlen is vele -, így véleményem szerint nem valószínű, hogy növekedésihormon-hiánya lenne.

A magasság genetikailag meghatározott tulajdonság, feltételezem, szülei között is van alacsonyabb termetű. Mindenesetre béküljön meg ezzel az állapottal, ekkora magassággal is boldog és teljes életet élhet.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Meddig nőhet a testmagasság?

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakártőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Meddig nőhet a testmagasság?

Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen...

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Lassítható-e az öregedés...

A borsónyi nagyságú agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonok a születés pillanatától kezdve a szövetek és a szervek növekedését...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.