Görcsoldás hatékonyan

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A kezelés attól függ, hogy a hasi görcsök hátterében milyen betegség áll. Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, azt is mindig a háttérben álló betegség határozza meg.

Hosszan tartó, súlyos vagy visszatérő hasi görcsök esetén feltétlenül forduljon orvoshoz mielőbb, hogy az okokat orvosi kivizsgálással kiderítsék. Sürgősen forduljon orvoshoz abban az esetben is, ha a tüneteket láz kíséri! Amennyiben egyszerű székrekedés az ok, néhány egyszerű intézkedéssel megoldhatja a problémát. Ha azonban epekövesség, vesekövesség vagy béldaganat áll a panaszok hátterében, akkor az egyetlen hatékony megoldást a műtét jelenti.

A hasi görcsök gyakran lehetnek például gyomor-bélrendszeri fertőzések, menstruáció, húgyhólyaggyulladás, hasmenés, irritábilis bél szindróma vagy székrekedés kísérő tünetei.

A vastagbélrák és tünetei
A vastag- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is. Ráadásul az előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. A betegségre hajlamosító tényezők jól ismertek, de feltételezhetően az elkövetkezendő években újabbakra derül fény.
A vastagbélrák és tünetei

Az oki terápia mellett gyakran tüneti kezelésre is szükség van. Nagyon erős görcsök esetén gyakran alkalmazzák az úgynevezett spasmolytikumokat, ide tartozik például a butylscopolamin és a mebeverin nevű hatóanyag. Erős hasi görcsök esetén hatékonyak lehetnek a butylscopolamin és paracetamol kombinációját tartalmazó gyógyszerek. A belek izomzatát ellazító gyógyszerek is hozzájárulhatnak a fájdalom enyhítéséhez, ilyenek például a mebeverin hatóanyagú gyógyszerek.

Ha a hasi görcsök és fájdalom hátterében nincs semmilyen komoly ok, akkor néhány egyszerű módszer is segíthet enyhíteni a panaszokat. Mivel a görcsös fájdalmat gyakran a gyomor-bélrendszer izomzatának feszülése okozza, a kezelés célja ennek az oldása.

Figyeljen oda az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerülje a megterhelő, zsíros ételeket, az alkoholt és a puffasztó ételeket! Ha elegendő folyadékot és rostot fogyaszt és rendszeresen mozog, azzal támogatja a természetes bélmozgást és az emésztését.

Tippek a hasi görcsök enyhítésére

  • A pihenés és a helyileg alkalmazott meleg segít oldani a görcsöket. Jó hatású lehet a borsmenta-, kömény-, kamilla-, édeskömény- vagy ánizstea fogyasztása.

  • Mindegy, hogy meleg vizes palackot tesz a hasára vagy egy lazító meleg (nem túl forró!) fürdőt vesz, a meleg fokozza a vérkeringést, és segít ellazítani az izmokat.

  • A stressz és a feszültség gyakran gyomorpanaszok formájában csapódik le. Ha megteheti, vegyen ki szabadnapot, és pihenjen. Sajátítson el a feszültség oldását szolgáló lazító gyakorlatokat.

  • A könnyű torna pozitívan hat az emésztőszervekre, ami különösen fontos az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek. A leginkább megfelelő az erősítő és lazító gyakorlatok keveréke (pl. a Pilates torna és a jóga elemeit vegyítő jogalates).

  • Figyeljen oda a táplálkozására és kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztása kapcsán hasi görcsöket tapasztalt!

  • Ha bizonyos hasi panaszai időről-időre visszatérnek, de orvosi vizsgálattal sem derül fény az okokra, vezessen naplót, amelybe feljegyzi, mikor mit evett, mit ivott, és minden olyan tényezőt, ami szerepet játszhat a tünetek kialakulásában. Így egy idő után felfedezhetők majd az összefüggések.

  • Amennyiben a görcsöket láz és hasmenés kíséri, mielőbb forduljon orvoshoz! A láz az orvos által elrendelt gyógyszerrel, illetve hűtőborogatással csökkenthető. Ajánlott enyhe diétát is tartani, ami alatt fogyaszthat például teát, pirítóst, sós stanglit.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító - www.bauch.de
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.