Fájdalomcsillapítás csonttörések esetén

Dr. Bogdán Aurél
szerző: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - WEBBeteg
frissítve:

Akinek már volt csonttörése, az tudja, akinek még nem volt, az gondolja, hogy mennyire fájdalmas, ha valamelyik csontunk eltörik. Ezért is érthető, hogy a törés kezelésénél nemcsak a pontos csontegyesítés fontos, hanem a fájdalomcsillapítás is.

A téma cikkei

3/1 A csonttörések és kezelésük
3/2 Fájdalomcsillapítás csonttörések esetén
3/3 A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

Az első lépés: a nyugalomba helyezés

Amikor sérülést szenvedünk, és a kiérkező egészségügyi szakember, vagy egy laikus felköti a karunkat, felpolcolja a lábunkat, esetleg sínbe teszi a sérült testrészt. Ezzel máris sokat tett a fájdalomcsillapításért. A nyugalomba helyezés a legegyszerűbb módja a fájdalom csillapításának, mely a szállítás, kórházba érkezés alatt sokat segít a csonttörés okozta panaszok elviselésében.

A sín felhelyezése a felső és alsó végtagok töréseinél hatékony. A válltáji töréseknél speciális kötés (ún. Dessault, Gilchrist kötés) felhelyezése a megfelelő, a gerinc, a mellkas, a csípő és a medence sérüléseinél a vákuummatrac használata célszerű.

Nem mindegy, milyen típusú a fájdalomcsillapító

A rögzítések mellett gyakran szoktak még fájdalomcsillapítókat alkalmazni, azonban nem mindegy, hogy ez milyen formában történik. A szájon át beadott gyógyszerek nem a legszerencsésebbek, mert amellett, hogy lassan és elégtelenül hatnak, késleltethetik az ellátást, ha műtét szükséges. Ugyanis a nem életmentő műtéteknél 4-6 órát várni kell az utolsó étel és ital fogyasztása után a beavatkozás megkezdéséig. Ezért célszerű injekció formájában adni a fájdalomcsillapítót az első ellátást végző szakembereknek.

Természetesen a jegelés, vizes ruhás borogatás is a hatékony fájdalomcsillapítás része lehet.

A második lépés: a csont helyretétele

A gyógyintézetbe történt érkezés után a törött csontot vissza kell helyezni az eredeti állapotába. Ez nemcsak a tökéletes gyógyulás feltétele, de azáltal, hogy a megfelelő anatómiai viszony helyreállításával megszűnik a lágyrészek és a csonthártya feszülése, az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapító is. Természetesen maga a művelet igen fájdalmas, ezért, ha a törés elhelyezkedése lehetővé teszi, érzéstelenítő injekció adása szükséges.

A helyretételt követően, ha a törés nem igényel műtéti kezelést, akkor gipszfelhelyezés történik. A gipsz megszilárdulása után tökéletesen nyugalomba kerül a sérült végtag, ami tovább csökkenti a panaszokat. Ilyenkor már van létjogosultsága a szájon át adható fájdalomcsillapítóknak is. Gyors, de rövid hatású fájdalomcsillapítók (paracetamol, amidazofen) recept nélkül is kaphatóak, de igen jó hatásúak az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek is. Ezek hatása lassabban alakul ki, de hosszabb ideig tart. Ebbe a csoportba tartoznak a diclofenac, ibuprofen, piroxicam, nimezulid, származékok.

További jótékony hatása van még a gipszelt kar felkötésének, az alsóvégtag felpolcolásának, mert ilyenkor nem tódul a vér a gipszelt végtagba és kevésbé fog lüktetni, fájni. Ha a törés jellege, elhelyezkedése miatt mégis műtét szükséges, a beavatkozásig átmeneti gipszrögzítést, végtagfelpolcolást, hűtést és vénás injekciókat alkalmazunk a panaszok csökkentésére. Ahogy a konzervatív kezelés esetén a gipsz felhelyezése, úgy a műtét során a lemezek, csavarok, szegek behelyezése is fájdalmat csillapít a törések egyben tartásával, a csontvégek közötti kóros mozgás megszüntetésével.

Hogyan csillapítható a fájdalom operáció után?

A műtétek után fokozottabban van szükség a fájdalom csökkentésére, hiszen itt a beavatkozás során ejtett sebek fájdalma is hozzáadódik az alappanaszokhoz. Ilyenkor is szoktunk pihentető gipszet felhelyezni, jegelni, borogatni a sajgó részeket, de a fő feladat a gyógyszerekre hárul.

Az utolsó lépés, a rehabilitáció

A műtétet követően, illetve a gipszlevétel után kezdődik a kezelés következő szakasza, a rehabilitáció. Ennek során főleg tornakezeléssel, ha szükséges elektromos kezeléssel, masszázzsal segítjük a sérülés előtti állapot visszanyerését. Ezen folyamat sem fájdalommentes, így ebben a szakaszban is szükség van annak csillapítására.

A korábban említett tablettás kezelés és kenőcsök alkalmazása mellett gyakran jut szerep az úgynevezett iontoforezisnek. Az eljárás során elektromos áram segítségével juttatják be a szövetekbe a fájdalomcsillapító-, illetve vérömleny felszívódást segítő oldatokat, kenőcsöket. Ezeket a kezeléseket a fizikoterapeuta végzi, de önálló, vagy komplex kezelés (fürdő, masszázs, gyógytorna, elektromos izomstimulálás) formájában akár ambulánsan, akár kórházi bennfekvéssel a rehabilitációs osztályokon is van rájuk lehetőség.

Dr. Bogdán Aurél, ortopéd szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bogdán Aurél, ortopéd szakorvos

3/1 A csonttörések és kezelésük | 3/2 | 3/3 A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

Cikkajánló

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.