Életveszélyes gyógyszerek

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

„Ki tud többet enni?”versenyre, autószörfre, de akár gyógyszerek beszedésére is buzdíthatják egymást a fiatalok, azonban a gyerekcsínyekből akár életveszélyes helyzet is kialakulhat. Mit tehet ilyenkor a szülő?

Gyógyszermérgezés számokban

Nincs szaga, mint az alkoholnak és legálisan hozzá lehet jutni – talán ezzel magyarázható az, hogy a fiatalok körében egyre elterjedtebb a gyógyszer túladagolás. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet adatai szerint 2001 és 2006 között a 15-24 éves korosztály körében 7487 gyógyszermérgezés történt, melyből 18 eset halállal végződött.

Tavaly több mint 11 ezer gyógyszermérgezést regisztrált a kémiai biztonsági intézet, amelyből az esetek kétharmada öngyilkossági kísérlet volt, a véletlen vagy egyéb mérgezés aránya pedig 10 százalékot tett ki.

Életveszélyes gyógyszerek

A gyógyszerhez, az erős hatású szerekhez háziorvosi vagy szakorvosi recepttel lehet hozzájárulni, a patikában is csak felnőtt válthatja ki, s bár a gyógyszerek betegtájékoztatójában szerepel, hogy gyermekek elől gondosan elzárva tartandó, sajnos ez a gyakorlatban nem mindig így történik. Mire a szülő hazaér a gyógyszertárból, vagy az orvostól, sokszor már elfelejti a potenciális veszélyt, és a konyhaszekrényben, a fürdőszobában a fogmosó pohár mellé teszi a kiváltott készítményt.

A családtagok közötti véletlen gyógyszercsere is járhat életveszélyes szövődményekkel, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, akik kíváncsiságból mindent megkóstolnak, s a játék vége súlyos mérgezés, akár légzésbénulás, halál is lehet - osztja meg tapasztalatait Dr. Ács Gábor oxyológus a WEBBeteg egészségportál látogatóival.

A szülők felelőssége

A fiatalok a rossz példát követik, amikor mindenre a pirulákban látják a megoldást. Olykor felelőtlen felnőttek a piacon árulják a nyugtatókat, hangulatjavítókat, így bárki recept nélkül hozzájuthat a veszélyes szerekhez. A gyereknek otthon sem gond észrevétlenül elvenni a szülők gyógyszerét, nem érzékelve annak a veszélyeit. A megelőzésben a felnőttek felelőssége, hogy a gyógyszer ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Pécsi "gyógyszerezési akció"

Korábban volt rá példa, hogy diákok gyógyszerek beszedésére buzdították egymást. Három diák nyugtatótól lett rosszul egy pécsi iskolában. A tizenéves fiúk közül az egyik édesapja szorongásoldó gyógyszerét vitte el a tanintézménybe, s osztotta meg társaival. Miután több tablettát is bevettek óra közben lettek rosszul. A diákoknak szerencséjük volt, hiszen akár bele is halhattak volna a "gyógyszerezési akcióba". Tovább a cikkre

Gyerekeiket meg kell tanítani arra, hogy soha senkitől ne fogadjanak el gyógyszereket, ismeretlen fehér vagy színes pirulákat. Betegség esetén is ezt bízza szakemberre: védőnő, nővér, orvos.

Figyeljünk a gyerek viselkedésére!

Vegyük észre a fiatalokon a hirtelen változásokat. Bágyadtság, hangulatváltozás, furcsa viselkedés legyen figyelemfelhívó, különösen, ha egy közösségben egyszerre több fiatalnál jelentkezik.

Mérgezésre utalhat a tudatzavar, könny- és nyálfolyás, szájszárazság, hólyagok megjelenése a bőrön, feltűnően szűk, vagy tág pupilla, gyógyszer-, illetve keserűmandula szagú lehelet.

A kezdeti enyhe tüneteket gyorsan követheti akár eszméletlenség is, ilyenkor különösen, ha hányással kombinálódik légúti elzáródás, fulladás és halálos szövődmény is lehet a következmény.

Az azonnali elsősegély és mentőhívás életmentő jelentőségű

Mivel nem tudhatjuk, hogy az elfogyasztott/beadott/belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

Minden esetben forduljon orvoshoz, ha a gyermeke több gyógyszert vett be a kelleténél! A gyomorban lévő, még fel nem szívódott tabletták végzetes hatása később következik be - hívja fel a figyelmet Dr. Ács Gábor.

Mérgezés - Mit tehetünk a segítség megérkezéséig?

Ha a beteg, aki lenyelte a mérget, nincs eszméletlen állapotban és elmúlt kétéves, akkor itassunk vele 2-3 pohár vizet és hánytassuk meg. Ha sav-, vagy lúgmérgezés történt, itathatunk a beteggel hideg tejet is, mivel a tej hígítja, közömbösíti a maró mérget, és fájdalomcsillapító hatása is van.

Tilos a hánytatás akkor, ha marószerrel (hypo, kénsav, sósav, stb.), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen az visszafelé áramolva is súlyosan roncsolja a nyelőcsövet.

Ha eszméletlen a beteg, fektessük oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizzük, lélegzik-e, van-e pulzusa.

Sajnálatos, hogy az erős hatású nyugtatók, hangulatjavítók iskolai-droggá váltak. Nincs szaga, mint az alkoholnak és legálisan lehet hozzájutni, tehát nem bűn, gondolják a fiatalok. Megelőzés, felvilágosítás és a szülők, pedagógusok nagy odafigyelése szükséges.

(WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.