"Ezt próbáld ki, tuti nem lesz bajod!" - Életveszélyes gyógyszerek

szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent: 2011.02.11.

Néhány diák nyugtatóktól lett rosszul az iskolában - sajnos egyre gyakrabban fordul elő a híradásokban a kisgyerekek begyógyszerezéséről szóló eset. A WEBBeteg, egy konkrét pécsi történet okán kérdezte Dr. Ács Gábor oxyológust a gyógyszerek veszélyeiről.

Gyógyszerező tinik - Életveszélyes kísérlet

Három diák nyugtatótól lett rosszul egy pécsi iskolában. A tizenéves fiúk közül az egyik édesapja szorongásoldó gyógyszerét vittel el a tanintézménybe, s osztotta meg társaival. Miután több tablettát is bevettek óra közben lettek rosszul. Egyikük az ablakon is kiugrott, míg a pedagógus a mentőket hívta - olvasható a tv2.hu internetes hírportálon.

A diákoknak szerencséjük volt, hiszen akár bele is halhattak volna a "gyógyszerezési akcióba". A rendőrség az apa felelősségét is vizsgálja tudósított a pecsistop.hu helyi weboldal.

A gyógyszerek kölcsönhatásáról

Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el.
Mi is a gyógyszerkölcsönhatás?

A gyógyszerhez, az erős hatású szerekhez háziorvosi vagy szakorvosi recepttel lehet hozzájárulni, a patikában is csak felnőtt válthatja ki, s bár a gyógyszerek betegtájékoztatójában szerepel, hogy gyermekek elől gondosan elzárva tartandó, sajnos ez a gyakorlatban nem mindig így történik. Mire a felnőtt hazaér a gyógyszertárból, vagy az orvostól sokszor már elfelejti a potenciális veszélyt és a konyhaszekrényben, a fürdőszobában a fogmosó pohár mellett landol a kiváltott készítmény.

A családtagok közötti véletlen gyógyszercsere is járhat életveszélyes szövődményekkel, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, akik kíváncsiságból mindent megkóstolnak, s a játék vége súlyos mérgezés, akár légzésbénulás, halál is lehet - osztja meg tapasztalatait Dr.Ács Gábor oxyológus a WEBBeteg egészségportál látogatóival .

"Ezt próbáld ki, tuti nem lesz bajod!"

Szorongásoldók, nyugtatók és altatók

Viszonylag gyakori vagy folyamatos altató és nyugtatószedés esetén a hatóanyag szervezetből való kiürülésekor elvonási tünetek léphetnek fel, mint a szorongás, a figyelemzavar és a szédülés. Fizikai és szellemi függőség egyaránt kialakulhat alkalmazásuk során, de inkább a szorongás, nyugtalanság, izomgyengeség és a vérnyomásesés a jellemző.
Szorongásoldók, nyugtatók és altatók

A kamaszok a rossz példát követik, amikor mindenre a pirulákban látják a megoldást. Nemegyszer felelőtlen felnőttek a piacon árulják a nyugtatókat, hangulatjavítókat, bárki recept nélkül hozzájuthat a veszélyes szerekhez. Otthon sem gond elcsenni anyu-apu gyógyszerét, nem érzékelve annak a veszélyeit.

Az iskolában sajnos csoportos szertartássá válik az: "ezt próbáld ki, nem lesz tőle semmi bajod, tuti jó lesz!" Így olyan fiatalok is veszélybe sodródnak, akik maguktól nem tettek volna ilyen butaságot.

A megelőzésben a felnőttek felelőssége, hogy a gyógyszer ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Gyerekeiket meg kell tanítani arra, hogy soha senkitől ne fogadjanak el gyógyszereket, ismeretlen fehér vagy színes pirulákat. Betegség esetén is ezt bízzuk szakemberre: védőnő, nővér, orvos.

Mérgezés - Mit tehetünk a segítség megérkezéséig?

Ha a beteg, aki lenyelte a mérget, nincs eszméletlen állapotban és elmúlt kétéves, akkor itassunk vele 2-3 pohár vizet és hánytassuk meg. Ha sav-, vagy lúgmérgezés történt, itathatunk a beteggel hideg tejet is, mivel a tej hígítja, közömbösíti a maró mérget, és fájdalomcsillapító hatása is van.
Tilos a hánytatás akkor, ha marószerrel (hypo, kénsav, sósav, stb.), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen az visszafelé áramolva is súlyosan roncsolja a nyelőcsövet.
Ha eszméletlen a beteg, fektessük oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizzük, lélegzik-e, van-e pulzusa.

Figyeljünk a gyerek viselkedésére!

Vegyük észre a fiatalokon a hirtelen változásokat. Bágyadtság, hangulatváltozás, furcsa viselkedés legyen figyelemfelhívó, különösen, ha egy közösségben egyszerre több fiatalnál jelentkezik.

A kezdeti enyhe tüneteket gyorsan követheti akár eszméletlenség is, ilyenkor különösen, ha hányással kombinálódik légúti elzáródás, fulladás és halálos szövődmény is lehet a következmény.

Az azonnali elsősegély és mentőhívás életmentő jelentőségű.

Hasznos linkek

Ha el is mondják a kamaszok, hogy begyógyszereltek, soha ne higgyük el „nem lesz semmi baj, csak egy-két tablettát vettem be.” A gyomorban lévő, még fel nem szívódott tabletták végzetes hatása később következik be - hívja fel a figyelmet Dr. Ács Gábor.

Sajnálatos, hogy az erős hatású nyugtatók, hangulatjavítók suli-droggá váltak. Nincs szaga, mint az alkoholnak, legálisan lehet hozzájutni, tehát nem bűn, gondolják a fiatalok. Megelőzés, felvilágosítás és a szülők, pedagógusok nagy odafigyelése szükséges.

Az a fiatal, aki átél egy gyomormosást, aki átéli, amikor a barátját, iskolatársát egy jó buli miatt a mentősöknek kell újraéleszteni, talán legközelebb meggondoltabban cselekszik.

Nem beszélünk eleget ezekről a kérdésekről, nagyobb tabutémák, mint a szex.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Színtelen, szagtalan, életveszélyes:...

Azoknak, akik kandallóval, kályhával vagy kazánnal tervezik átvészelni az idei fűtésszezont, a szén-monoxid mérgezés veszélyeire éppoly...

Szénanátha: gyógyszer, spray...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Triptánok a migrénes rohamok...

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A skizofrénia kezelése

A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek...

Életet ment ez a tudás –...

Te vagy ott: összesik egy ember melletted az utcán, semmire sem reagál, a kezedben van az élete – ez bármikor megtörténhet. Jó, ha segíteni akarsz...

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

A vényeken mit jelentenek a jogcím...

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

Életveszélyes gyógyszerek

„Ki tud többet enni?”versenyre, autószörfre, de akár gyógyszerek beszedésére is buzdíthatják egymást a fiatalok, azonban a gyerekcsínyekből...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.