• Civilben hősök - életmentő egyetemi vezetők

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Az emberek egy részének fogalma sincs arról, melyek azok az alapvető tevékenységek, amelyeket egy rosszullét esetén meg kell tenni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Íme, két kiváló eset Pécsről.

    A Pécsi Tudományegyetem vezetői ha kell, az elsősegélynyújtásban, a kiélezett szituációkban is kiválóan helytállnak.

    Hirdetés

    Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Kar dékánja legutóbb Hannoverből utazott repülővel Bécsbe, amikor egy középkorú olasz úr lett rosszul a repülőgép fedélzetén.

    A légi utaskísérők kérdésére Betlehem József azonnal jelezte, megpróbál segíteni, és az elsődleges ellátásnak, valamint a repülőgép megfelelő egészségügyi felszerelésének köszönhetően nem is lett nagyobb a baj. Az ellátást követően a kapitány személyesen fejezte ki köszönetét.

    Korábban több éven keresztül kivonuló mentőként dolgoztam, és jelenleg is a karunkon a sürgősségi ellátási tanszéket vezetem, így természetesen közel áll hozzám az elsősegélynyújtás – mondta Betlehem József.

    Tetőtől talpig felöltözve

    A PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, Kovács L. Gábor akadémikus még kiélezettebb helyzetbe került néhány nappal ezelőtt.

    Egy nemzetközi orvosi konferenciáról, Malajziából utazott haza, amikor egyszer csak egy légiutaskísérő hajolt fölé. – Doktor Úr, jöjjön gyorsan – hangzott a rövid, vészjósló segélykérés.

    Egy 65 év körüli maláj nő ájult el, de úgy, hogy az elsősegélynyújtásban jártas személyzet sem tudta magához téríteni a hölgyet. A professzor nem volt könnyű helyzetben, hiszen alig állt a rendelkezésére gyógyszer, ráadásul a maláj hölgy a kultúrájának megfelelően tetőtől talpig fel volt öltözve, és ugye bármilyen ruhaneműtől szentségtörés lett volna őt megszabadítani, különösen 380 utas szeme láttára. Így a ruházaton keresztül próbált segíteni a professzor.

    "Ön a főnök, Ön diktál!"

    Hosszas élesztgetés után sikerült magához térítenem a hölgyet. Kiderült, hogy órákig mozdulatlanul ült, majd felállás közben nemcsak elájult, de az eleséstől a fején és a mellkasán meg is sérült” – meséli Kovács L. Gábor. Amikor már azt hittem, túl vagyok a nehezén, a kapitány félrehúzott, és azt mondta: „Doki, innentől Ön a főnök, Ön diktál. Ha azt mondja, minimális esély is van arra, hogy a nő életveszélybe kerül, nekem kényszerleszállást kell végrehajtanom. Ugyanakkor a döntésénél kérem, hogy vegye figyelembe, hogy Afganisztán fölött repülünk éppen…” Nyeltem egy nagyot, és azt mondtam, vállalom a felelősséget, és a diagnózisom szerint a hölgy kibír még 8 órát a célállomásig, Amszterdamig. A gyors és precíz közbeavatkozásnak köszönhetően így is lett, a gép elérte Amszterdamot, a fedélzetén az addigra stabil állapotba került maláj nővel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ritkán mernek segíteni

    Betlehem József dékán elmondta: azt érzékelem, hogy az emberek egy részének fogalma sincs arról, melyek azok az alapvető tevékenységek, amelyeket egy rosszullét esetén meg kell tenni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Nem véletlen, hogy a Pécsi Tudományegyetemen a többi karon lévő oktatóknak is tartottunk már képzéseket az egészségnyújtásról, így ha ők kerülnek egyszer ilyen szituációba, kezükbe tudják venni az irányítást, és meg tudják kezdeni a segítségnyújtást, mielőtt kiérkeznének a mentők.

    (WEBBeteg - T. A.)

     

    Legutóbb frissült: 2012.11.28 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Villámcsapás - Hol vagyunk biztonságban? Mit tegyünk?

    Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.