• Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró, Orvos szakértő: dr. Lakos András, infektológus

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb faj, amely számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: nálunk elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás, azaz a kullancsencephalitis fordul elő.

    Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első, az április és július közötti időszak a legveszélyesebb, miután a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik.

    A közönséges kullancs legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, és a kiskertekben is.

    Jó tudni! Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

    Kullancsencephalitis: van védőoltás!

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) ellen kétféle védőoltás létezik. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata.
    A javasolt oltási menetrend: 0, 1, 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens.

    Amennyiben elmúlt már 7 nap az első oltás után, de a 2. oltás előtt kullancsot találunk magunkon, akkor a 2. oltást előrébb kell hozni, minél hamarabb be kell adni - tanácsolja dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

    Jó, ha tudjuk, hogy a védekezés, így a védőoltások beadásának ideális időpontja az őszi, téli hónapokban, illetve kora tavasszal van.

    Hirdetés

    Csökkent a kullancsencephalitis-vírusfertőzések száma

    Elméletileg minden orvosnak, aki megállapítja a fertőzést, be kell azt jelentenie a központi rendszerbe, így készül el az ÁNTSZ heti jelentése. 2018 kilencedik hetében a két encephalitis infectiosa (agyvelőgyulladás) megbetegedés közül egyet kullancsencephalitis-vírus (TBE) okozott, a másik esetben a kórokozó ezidáig nem tisztázott. Összehasonlításképpen: tavaly március végén (13. hét) három encephalitis infectiosa megbetegedés került a nyilvántartásba, igaz, eredetük nem volt tisztázott. (Ha teljes éveket nézünk: 43 diagnosztizált megbetegedést jelentettek 2011-ben az Országos Epidemiológia Központnak, ez 2010-ben 50, 2009-ben pedig 70 volt.)

    Dr. Lakos András infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, valamint szerzőtársai (Dr. Bán Enikő és Dr. Schneider Ferenc) tudományos munkájukban arról írnak, hogy az epidemiológia tekintetében Magyarország kivételes, mivel 1997 óta a TBE előfordulási gyakoriságának drámai csökkenését figyelték meg, előtte a regisztrált TBE-esetek átlagos száma körülbelül 300 volt. Az is kiderült, hogy a fertőzöttek 12-16 százaléka erdészeti munkás, többségük férfi.

    1997 után a halálos esetek száma is csökkent (átlagosan 3 évente fordul elő 1 haláleset, ezzel szemben a 90-es évek előtt évente volt 3 halálozás).

    A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással (3 alkalommal, 3-5 évente kell ismételni). Az esetszám csökkenésében bizonyos, hogy a védőoltásnak nagy szerepe van, illetve a klímaváltozás is rontja hazánkban a közönséges kullancs szaporodását, így az általa terjesztett fertőzések is ritkulni fognak - nyilatkozta a szakorvos.

    A Lyme-kór bármikor gyógyítható!

    A kullancsok nagy része – akár 50 százaléka, de egyes vizsgálatokban 100 százaléka – fertőzött lehet a Lyme baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.

    Az ÁNTSZ friss jelentéséből kiderül: kedvezően alakult a Lyme-kór járványügyi helyzete március elején, a hat megbetegedés hat területen fordult elő (Budapesten kívül Pest, Heves, Borsod, Csongrád, Fejér megyében). Tavaly ugyanebben az időszakban nyolc esetet regisztráltak. Összehasonlításképpen: amíg 2010-ben 2355, addig egy évvel később 1681 megbetegedést vettek nyilvántartásba.

    A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés – hangsúlyozza dr. Lakos András infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

    A kullancscsípés után, megelőzésre felírt antibiotikum többnyire kevés a Borreliák (Lyme-baktériumok) elpusztításához, viszont megakadályozza a jellegzetes klinikai tünet, a Lyme folt kialakulását, késlelteti az immunválasz kimutatását, ugyanakkor a kisebb dózis nem pusztítja el a kórokozókat.

    A Lyme fertőzés maradéktalanul gyógyítható, de igaz az is, hogy a betegek kb. 10 százaléka kórokozó-hordozó marad a legjobbnak tartott kezelés esetén is. Őket még azelőtt ki tudjuk szűrni, mielőtt valamilyen panaszuk, tünetük keletkezne, és újabb kezeléssel meg tudjuk gyógyítani.

    Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?

    Amennyiben a csípés után és többnyire annak helyén lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, forduljon orvoshoz – tanácsolja dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

    Kullancsencephalitis esetén a csípést követő két héten belül magas láz, súlyos szédülés, rendkívül heves fejfájás, súlyos hányás, eszméletzavar, izomfájdalom mutatkozhat. Nincsenek légúti tünetek, ellentétben azzal, amit számos ismeretterjesztő anyagban olvasni lehet.

    A patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, sajnos megbízhatatlan.

    Csipesz vagy kanál?

    A korai eltávolítás a kórokozók átvitelének megakadályozása miatt fontos, a legalkalmasabb eszköz egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesz jól használható. Ha ügyesek vagyunk, úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható – emlékeztet dr. Lakos András.

    Bővebben A kullancs helyes eltávolításáról itt írtunk részletesebben

    Kiszedett vagy éppen benthagyott kullancsunkkal ne menjünk orvoshoz, viszont őrizzük meg a parazitát. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

    Csípés után védőoltás?

    Korábban beszerezhető volt egy csípés után adható védőoltás (FSME-bulin), amit kivontak a forgalomból, vérkészítmény lévén az elméleti kockázata jelentős, ára viszont igen magas volt. Mivel ma ez a vakcina már nem kapható, helyette előszeretettel adnak kullancsencephalitis megelőzésére szolgáló oltást. Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást – magyarázza a szakorvos.

    A vérszívás és a kórokozók átvitele ellen egyénileg számos módon védekezhetünk

    - A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek elkerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Szervezze meg ez alapján a túrát.

    - Használjon kullancsriasztó szert.

    - Ha csak lehet, hosszú nadrágban kertészkedjen és így menjen kirándulni is. A nadrágot tűrje be a zokni alá, a trikót a nadrágba.

    - Érdemes világos színű ruházatot viselni, azon könnyebben észrevehető a sötét színű kullancs.

    - A hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban vagy sapka alá tűrve.

    - Kirándulásból hazatérve ajánlott átvizsgálni a bőrt, különösen a gyermekeknél.

    Forrás: Kullancs.hu, ÁNTSZ

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró
    Orvos szakértő: dr. Lakos András, infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2020.03.08 15:06, Megjelenés: 2018.03.20 20:09
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

    Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    Kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

    A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek alakulhatnak ki.

    Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

    Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt. A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót.

    Toxoplasmosis - Tünetek, kezelés és megelőzés

    A toxoplasmosis (magyaros írásmóddal toxoplazmózis) kórokozója a Toxoplasma gondii névre hallgató egysejtű parazita, amely súlyos megbetegedést azonban csak gyengült immunitású betegeknél, illetve a terhesség kihordása során fertőződött anyák magzatainál okozhat.

    Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

    A legtöbb esetben a klinikai tünetek szabályszerűek, így a Lyme-kórt többnyire telefonon szoktuk diagnosztizálni. Sok esetben azonban a laboratóriumi vizsgálat nélkülözhetetlen. A rutin laboratóriumi vizsgálatokban (vérkép) még az idült folyamatokban sincs eltérés.

    Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

    Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár. Ez tévedés. Az előbbi betegségek egyike sem jár légúti tünetekkel. Lázas betegség egyéb klinikai tünetek nélkül szinte sohasem a kullancs által terjesztett fertőzés következménye.

    Kullancsok - Tények és tévhitek

    Mind a mai napig, számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és annak eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások