Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lakos András, infektológus frissítve:

Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb faj, amely számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: nálunk elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás, azaz a kullancsencephalitis fordul elő.

Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első, az április és július közötti időszak a legveszélyesebb, miután a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik.

A közönséges kullancs legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, és a kiskertekben is.

Jó tudni! Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Kullancsencephalitis: van védőoltás

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) ellen kétféle védőoltás létezik. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata.
A javasolt oltási menetrend: 0, 1, 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens.

Amennyiben elmúlt már 7 nap az első oltás után, de a 2. oltás előtt kullancsot találunk magunkon, akkor a 2. oltást előrébb kell hozni, minél hamarabb be kell adni - tanácsolja dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Jó, ha tudjuk, hogy a védekezés, így a védőoltások beadásának ideális időpontja az őszi, téli hónapokban, illetve kora tavasszal van.

Csökkent a kullancsencephalitis-vírusfertőzések száma

Dr. Lakos András infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, valamint szerzőtársai (Dr. Bán Enikő és Dr. Schneider Ferenc) tudományos munkájukban arról írnak, hogy az epidemiológia tekintetében Magyarország kivételes, mivel 1997 óta a TBE előfordulási gyakoriságának drámai csökkenését figyelték meg, előtte a regisztrált TBE-esetek átlagos száma körülbelül 300 volt. Az is kiderült, hogy a fertőzöttek 12-16 százaléka erdészeti munkás, többségük férfi.

1997 után a halálos esetek száma is csökkent (átlagosan 3 évente fordul elő 1 haláleset, ezzel szemben a 90-es évek előtt évente volt 3 halálozás).

A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással (3 alkalommal, 3-5 évente kell ismételni). Az esetszám csökkenésében bizonyos, hogy a védőoltásnak nagy szerepe van, illetve a klímaváltozás is rontja hazánkban a közönséges kullancs szaporodását, így az általa terjesztett fertőzések is ritkulni fognak - nyilatkozta a szakorvos.

A Lyme-kór bármikor gyógyítható

A kullancsok nagy része – akár 50 százaléka, de egyes vizsgálatokban 100 százaléka – fertőzött lehet a Lyme baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.

A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés – hangsúlyozza dr. Lakos András infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

A kullancscsípés után, megelőzésre felírt antibiotikum többnyire kevés a Borreliák (Lyme-baktériumok) elpusztításához, viszont megakadályozza a jellegzetes klinikai tünet, a Lyme folt kialakulását, késlelteti az immunválasz kimutatását, ugyanakkor a kisebb dózis nem pusztítja el a kórokozókat.

A Lyme fertőzés maradéktalanul gyógyítható, de igaz az is, hogy a betegek kb. 10 százaléka kórokozó-hordozó marad a legjobbnak tartott kezelés esetén is. Őket még azelőtt ki tudjuk szűrni, mielőtt valamilyen panaszuk, tünetük keletkezne, és újabb kezeléssel meg tudjuk gyógyítani.

Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?

Amennyiben a csípés után és többnyire annak helyén lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, forduljon orvoshoz – tanácsolja dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Kullancsencephalitis esetén a csípést követő két héten belül magas láz, súlyos szédülés, rendkívül heves fejfájás, súlyos hányás, eszméletzavar, izomfájdalom mutatkozhat. Nincsenek légúti tünetek, ellentétben azzal, amit számos ismeretterjesztő anyagban olvasni lehet.

A patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, sajnos megbízhatatlan.

Csipesz vagy kanál?

A korai eltávolítás a kórokozók átvitelének megakadályozása miatt fontos, a legalkalmasabb eszköz egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesz jól használható. Ha ügyesek vagyunk, úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható – emlékeztet dr. Lakos András.

Bővebben A kullancs helyes eltávolításáról itt írtunk részletesebben

Kiszedett vagy éppen benthagyott kullancsunkkal ne menjünk orvoshoz, viszont őrizzük meg a parazitát. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

Csípés után védőoltás?

Korábban beszerezhető volt egy csípés után adható védőoltás (FSME-bulin), amit kivontak a forgalomból, vérkészítmény lévén az elméleti kockázata jelentős, ára viszont igen magas volt. Mivel ma ez a vakcina már nem kapható, helyette előszeretettel adnak kullancsencephalitis megelőzésére szolgáló oltást. Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást – magyarázza a szakorvos.

A vérszívás és a kórokozók átvitele ellen egyénileg számos módon védekezhetünk

  • A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek elkerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Szervezze meg ez alapján a túrát.
  • Használjon kullancsriasztó szert.
  • Ha csak lehet, hosszú nadrágban kertészkedjen és így menjen kirándulni is. A nadrágot tűrje be a zokni alá, a trikót a nadrágba.
  • Érdemes világos színű ruházatot viselni, azon könnyebben észrevehető a sötét színű kullancs.
  • A hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban vagy sapka alá tűrve.
  • Kirándulásból hazatérve ajánlott átvizsgálni a bőrt, különösen a gyermekeknél.

Forrás: ÁNTSZ

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Orvos szakértő: dr. Lakos András, infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.