Kullancscsípés: Nem megijedni kell, hanem megelőzni

Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

Itt a jó idő, végre kitárulkozik a természet, ám van ennek egy kevésbé kellemesebb oldala is: kezdetét veszi a kullancsokkal való hadakozás. A klímaváltozás sajnos a kullancsok terjedését és számuk növekedését is eredményezi.

Ahogy azonban mondani szokták, nem megijedni kell, hanem megelőzni, ez különösen igaz a kullancscsípéssel kapcsolatban. Sok általa okozott kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Hogy mivel és miként? Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos, a Dr. Rose Magánkórház oltóközpontjának vezető szakorvosa látott el bennünket hasznos tanácsokkal.

Állandó lesben áll

Azok a kullancsok, melyek vírusos agyvelőgyulladást vagy Lyme- kórt terjeszthetnek, megtalálhatóak Közép- Európa összes országában, sőt még Franciaország keleti részén is. Magyarországon inkább az észak- nyugati régióban találkozhatunk velük, s jellemzően nem kirándulás alatt árnyas erdőben járva - mert akkor odafigyelünk -, hanem városi környezetben, otthon a kertben vagy akár játszótéren szedjük össze az apró vérszívókat. Manapság szinte mindenütt ott lapulnak és lesben állnak, a kiskertektől a közparkokig.

Tartós és praktikus

A problémára tartós megoldást jelenthet a kullancs elleni védőoltás: kétféle KE- vakcina kapható Európában, az FSME- Immun, valamint az Encepur felnőtt és Junior oltás (0., 1-3., 9-12. oltási időközökkel, az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 42 nap/ az oltottak 90-95 százaléka teljes védettséget kap 1 év alatt), felnőtteknek gyorsított oltási sor is adható (0., 7., 21. nap, 1 év, ebben az esetben az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 28 nap/ az oltottak 90-95 százaléka válik védetté).

Kullancs elleni szerek (olajok, krémek), természetes védekezés

A kullancs irtása a legtöbb országban ismeretlen, és hazánkban is mindezidáig csak szűk területeken történt, ráadásul az ellenük otthon bevethető permetszert az EU betiltotta. Ezért a kullancsok szemben a legfontosabb az egyéni védekezés. Ha kullancsszezonban a szabadban járunk, a védőoltáson túl kiegészítésként használjunk kullancsriasztó szereket is. Még mielőtt azonban kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a pókszerű rovarok távoltartására.

A kirándulások alkalmával lehetőleg hosszú nadrágot viseljünk, esetleg a szárát tűrjük be a zokninkba, és persze gyakran ellenőrizzük, hogy nem került- e ránk kullancs. Mivel sokszor hosszasan keres magának megfelelő helyet a bőrünkön, még azelőtt elkaphatjuk, hogy belénk fúrná magát. Azt is fontos megjegyezni, hogy kullancsok a napsütötte, rövidre vágott gyepes területen ritkábban tartózkodnak, így ha rendszeresen vágjuk a kertünkben a füvet, ezáltal is csökken a kullancsveszély. Ha kullancsriasztó szerek mellett döntünk, használjunk inkább DEET-, (ezzel óvatosan bánjunk az irritációs hatásai miatt) illetve pikaridin-tartalmú szereket.

A kullancs kiszedése

Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsukat 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell úgy távolítani el a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen. A kullancs kiszedése

Kullancscsípés – a tett helye…

A csípés nem fájdalmas, idegentest jellegű (olyan, mint a szálka) és csak napok múlva alakul ki enyhe bőrpír. Ez akkor fordul elő, ha nem megfelelően távolítottuk el, és bizonyos testrészek a bőrben maradnak. A Lyme- kórnál jellegzetes vándorló bőrpír a kullancs eltávolítása után 1- 4 héttel alakul ki, és koncentrikusan nő („vándorol”) – magyarázza a szakorvos.

A kullancsot amint észrevesszük, azonnal távolítsuk el - speciális kanállal vagy egy kis csipesszel. Lényeges, hogy ne csavarjuk, csak húzzuk! Minél előbb eltávolításra kerül a vérszívó, annál kisebb a fertőzés veszélye.

Alattomos kullancs - kórok és azok tünetei

A kullancsok többfajta betegséget is terjesztenek: jellemzően vírusos agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó vírust (kullancsencephalitist) - az ÁNTSZ adatai szerint a legfertőzöttebb (dél-)nyugati és északi országrészben minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust. A kevésbé fertőzött területeken pedig minden 5-10.000-ből egy fertőző -, Tibolát, továbbá a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

A Lyme kór Magyarországon kiemelt közegészségügyi probléma, sajnos évről- évre sokan fertőződnek meg. A rettegett kór legjellemzőbb korai tünete a bőrön fellépő elváltozás, az ún. vándorló bőrpír, később pedig idegrendszeri, ízületi gyulladások léphetnek fel. Antibiotikummal kezelhető.

Az ún. kullancsencephalitis esetében a kezdeti influenzaszerű tüneteket követően ismételten magas láz, majd idegrendszeri tünetek (görcsök, bénulások) következhetnek.

Végül a Tibola egy igen ritka, bakteriális fertőzés, mely helyi gyulladással, lázzal, nyirokcsomó- megnagyobbodással jár. Antibiotikummal gyógyítható.

Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés, a fő kullancsszezon előtti oltatás, ugyanis a vírusos agyvelő-, és agyhártyagyulladás FSME védőoltás- sorozattal megelőzhető. Ha pedig már áldozatul estünk egy kullancsnak, úgy 4 héttel a kullancscsípést követően olthatunk először – tudhattuk meg Pintér doktortól.

Kullancsveszély

A védekezés első síkja az agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a második a területvédelem: a többi között kerülni kell a vadak által látogatott helyeket, megszüntetni a ház melletti bozótosokat, farakásokat, gyakran nyírni a gyepet, a talpazatot pedig megerősíteni a kerítésnél. Egyetlen példány elég, hogy benépesüljön a kert

(Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa. www.drrose.hu)

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.