• Kullancscsípés: Nem megijedni kell, hanem megelőzni!

    Szerző: drrose.hu

    Itt a jó idő, végre kitárulkozik a természet, ám van ennek egy kevésbé kellemesebb oldala is: kezdetét veszi a kullancsokkal való hadakozás. A klímaváltozás sajnos a kullancsok terjedését és számuk növekedését is eredményezi.

    Ahogy azonban mondani szokták, nem megijedni kell, hanem megelőzni, ez különösen igaz a kullancscsípéssel kapcsolatban. Sok általa okozott kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Hogy mivel és miként? Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos, a Dr. Rose Magánkórház oltóközpontjának vezető szakorvosa látott el bennünket hasznos tanácsokkal.

    Állandó lesben áll, légy résen!

    Azok a kullancsok, melyek vírusos agyvelőgyulladást vagy Lyme- kórt terjeszthetnek, megtalálhatóak Közép- Európa összes országában, sőt még Franciaország keleti részén is. Magyarországon inkább az észak- nyugati régióban találkozhatunk velük, s jellemzően nem kirándulás alatt árnyas erdőben járva - mert akkor odafigyelünk -, hanem városi környezetben, otthon a kertben vagy akár játszótéren szedjük össze az apró vérszívókat. Manapság szinte mindenütt ott lapulnak és lesben állnak, a kiskertektől a közparkokig.

    Hirdetés

    Tartós és praktikus

    A problémára tartós megoldást jelenthet a kullancs elleni védőoltás: kétféle KE- vakcina kapható Európában, az FSME- Immun, valamint az Encepur felnőtt és Junior oltás (0., 1-3., 9-12. oltási időközökkel, az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 42 nap/ az oltottak 90-95 százaléka teljes védettséget kap 1 év alatt), felnőtteknek gyorsított oltási sor is adható (0., 7., 21. nap, 1 év, ebben az esetben az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 28 nap/ az oltottak 90-95 százaléka válik védetté).

    Kullancs elleni szerek (olajok, krémek), természetes védekezés

    Kullancsveszély

    A védekezés első síkja az agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a második a területvédelem: a többi között kerülni kell a vadak által látogatott helyeket, megszüntetni a ház melletti bozótosokat, farakásokat, gyakran nyírni a gyepet, a talpazatot pedig megerősíteni a kerítésnél. Egyetlen példány elég, hogy benépesüljön a kert>>

    A kullancs irtása a legtöbb országban ismeretlen, és hazánkban is mindezidáig csak szűk területeken történt, ráadásul az ellenük otthon bevethető permetszert az EU betiltotta. Ezért a kullancsok szemben a legfontosabb az egyéni védekezés. Ha kullancsszezonban a szabadban járunk, a védőoltáson túl kiegészítésként használjunk kullancsriasztó szereket is. Még mielőtt azonban kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a pókszerű rovarok távoltartására.

    A kirándulások alkalmával lehetőleg hosszú nadrágot viseljünk, esetleg a szárát tűrjük be a zokninkba, és persze gyakran ellenőrizzük, hogy nem került- e ránk kullancs. Mivel sokszor hosszasan keres magának megfelelő helyet a bőrünkön, még azelőtt elkaphatjuk, hogy belénk fúrná magát. Azt is fontos megjegyezni, hogy kullancsok a napsütötte, rövidre vágott gyepes területen ritkábban tartózkodnak, így ha rendszeresen vágjuk a kertünkben a füvet, ezáltal is csökken a kullancsveszély. Ha kullancsriasztó szerek mellett döntünk, használjunk inkább DEET-, (ezzel óvatosan bánjunk az irritációs hatásai miatt) illetve pikaridin-tartalmú szereket.

    A kullancs kiszedése

    Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsukat 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell úgy távolítani el a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen. A kullancs kiszedése

    Kullancscsípés – a tett helye…

    A csípés nem fájdalmas, idegentest jellegű (olyan, mint a szálka) és csak napok múlva alakul ki enyhe bőrpír. Ez akkor fordul elő, ha nem megfelelően távolítottuk el, és bizonyos testrészek a bőrben maradnak. A Lyme- kórnál jellegzetes vándorló bőrpír a kullancs eltávolítása után 1- 4 héttel alakul ki, és koncentrikusan nő („vándorol”) – magyarázza a szakorvos.

    A kullancsot amint észrevesszük, azonnal távolítsuk el - speciális kanállal vagy egy kis csipesszel. Lényeges, hogy ne csavarjuk, csak húzzuk! Minél előbb eltávolításra kerül a vérszívó, annál kisebb a fertőzés veszélye.

    Alattomos kullancs - kórok és azok tünetei

    A kullancsok többfajta betegséget is terjesztenek: jellemzően vírusos agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó vírust (kullancsencephalitist) - az ÁNTSZ adatai szerint a  legfertőzöttebb (dél-)nyugati és északi országrészben minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust. A kevésbé fertőzött területeken pedig minden 5-10.000-ből egy fertőző -, Tibolát, továbbá a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

    A Lyme kór Magyarországon kiemelt közegészségügyi probléma, sajnos évről- évre sokan fertőződnek meg. A rettegett kór legjellemzőbb korai tünete a bőrön fellépő elváltozás, az ún. vándorló bőrpír, később pedig idegrendszeri, ízületi gyulladások léphetnek fel. Antibiotikummal kezelhető.

    Az ún. kullancsencephalitis esetében a kezdeti influenzaszerű tüneteket követően ismételten magas láz, majd idegrendszeri tünetek (görcsök, bénulások) következhetnek.

    Végül a Tibola egy igen ritka, bakteriális fertőzés, mely helyi gyulladással, lázzal, nyirokcsomó- megnagyobbodással jár. Antibiotikummal gyógyítható.

    Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés, a fő kullancsszezon előtti oltatás, ugyanis a vírusos agyvelő-, és agyhártyagyulladás FSME védőoltás- sorozattal megelőzhető. Ha pedig már áldozatul estünk egy kullancsnak, úgy 4 héttel a kullancscsípést követően olthatunk először – tudhattuk meg Pintér doktortól.

    (Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa. www.drrose.hu)

    Módosítva: 2012.06.05 15:45, Megjelenés: 2012.06.05 15:45
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    A borreliosis, azaz a Lyme-kór okai és tünetei

    A borreliosist (más néven Lyme-kórt) fertőzött kullancs csípése okozza. Az élősködők tápcsatornájában élő Borrelia nevű kórokozó a közvetlen felelős, amely a kullancscsípés helyén jut a bőrbe, ezt jellegzetes bőrpír jelezheti, ám ez a tünet nem minden esetben észlelhető. A kórokozók a véráramba jutva további tüneteket okoznak.

    Kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

    A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek alakulhatnak ki.

    Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

    Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt. A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót.

    Toxoplasmosis - Tünetek, kezelés és megelőzés

    A toxoplasmosis (magyaros írásmóddal toxoplazmózis) kórokozója a Toxoplasma gondii névre hallgató egysejtű parazita, amely súlyos megbetegedést azonban csak gyengült immunitású betegeknél, illetve a terhesség kihordása során fertőződött anyák magzatainál okozhat.

    Tularémia - Egy veszélyes betegség, amit a kullancs is terjeszt

    A tularémia egy ritka fertőző betegség, mely a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg. A tularémia több úton is átterjedhet az emberre, beleértve a rovarcsípést és a fertőzött állatoknak való közvetlen kitételt.

    Hogyan kerüljük el a kullancscsípést gyerekek esetében?

    Néhány óvintézkedéssel a kullancscsípések, ezáltal a vérszívó parazita által terjesztett fertőzések kialakulásának esélyét csökkenteni lehet. Mit tehetünk gyermekeink védelmében?

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

    Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.