Elhízott a gyerekem, mit tegyek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kisfiam, aki 2 1/2 éves és 100 cm magas 23,5 kiló! Nem eszik sokat a gyermekem, inkább iszik. Általában teát, gyümölcslevet. Viszont a vizet nem szereti, ha azt kap, akkor inkább nem iszik. Nem tudom, mit csináljak, vigyem el a gyerekorvoshoz? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Anyuka!

A gyümölcslevek és a cukros tea rengeteg szénhidrátot (cukrot) tartalmaz. Ettől hízik a gyermeke.

Mivel a gyerekek - és persze a felnőttek is - nagyon szeretik az édes ízt, természetes, hogy ha ehhez szokott hozzá, nem szívesen fogad el más innivalót.

De a gyerekek ízlése ilyenkor még formálható. Inkább készítsen neki gyümölcsteát, nagyon sokféle kapható és akkor is finomak, ha nem rak bele cukrot.

Ráadásul ezek az édes levek az étvágyát is csökkentik, így nem eszi meg azokat a fontos tápanyagokat, amire szüksége lenne. Azt javaslom, hogy rendszeresen öt alkalommal kapjon enni naponta a kisfia, amiből legalább tízóraira és uzsonnára gyümölcs is legyen.

Akkor igyon, ha szomjas, próbálkozzanak a vízzel is mert ez a legjobb szomjoltó. Ha egy gyermek szomjas, el fogja fogadni. Így nem az édességért iszik, hanem, mert érzi, hogy szüksége van rá. Néhány napos küzdelem, de megéri, mert a túlsúly kialakulásának megakadályozása számos későbbi betegségtől óvja meg.

(WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.