A gyomorszűkítő műtét csökkenti a rák kockázatát

Szerző: Független Hírügynökség

A kövér nőknél a gyomorszűkítő műtét akár 40 százalékkal is csökkenti a rák kockázatát, fedezték fel svéd kutatók. De rejtélyes módon a férfiaknál nem mutatkozik ekkora jótékony hatása az ugyanilyen operációnak.

A legfrissebb kutatások szerint a kövérség a második legfontosabb megelőzhető oka a ráknak (a dohányzás után). Az Egyesült Államokban a férfiaknál a rákbetegségek 14 százalékát tulajdonítják a kövérségnek, a nőknél pedig a 20 százalékot.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk.
Tesztelje magát!>>

Mostanáig azonban nem feltételezték, hogy a kövérség sebészi megszüntetése is csökkenti a rák kockázatát.

A Gothenbergi Egyetem kutatói 1987-től átlagosan 11 éven át kísértek figyelemmel 2.010 kövér férfit és nőt, akik gyomor- vagy vékonybélcsökkentő műtéten estek át, valamint 2.037 olyan kövér pácienst, aki csak hagyományos kezelést kapott.

Az a csoport, amelyik kés alá feküdt, a 10 év alatt átlagosan 20 kilót adott le, a másik viszont még 1,3 kilót szedett fel.

A sebészileg soványított csoportban 117 új rákos eset keletkezett, a nem operáltaknál viszont 169. Ennél sokkal nagyobb volt az eltérés a nőknél, ahol 42 százalékkal kevesebb első rákos megbetegedés fordult elő azoknál, akiket operáltak kövérség ellen.

Nem tudják a különbség okát

Nem tudják, miért van ilyen nagy eltérés a férfiak és a nők között. Az egyik feltételezés az, hogy mivel a férfiak lényegesen kevesebben voltak a csoportban, mint a nők, ezért keletkezik statisztikai torzulás az adatokban.

A másik, meggyőzőbbnek tűnő magyarázat az, hogy a gyomorszűkítő sebészeti beavatkozásnak hatása lehet a nők klimax utáni emlő- és méhrákjára.

A kutatókat az is meglepte, hogy a rák kockázatának csökkenése nem függ attól, hogy a megoperáltak hány kilót adtak le.

A tanulmány a The Lancet Oncology című brit orvosi lapban jelenik meg csütörtökön.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget...

Azokban az országokban magas a COVID-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma - derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Gyors fogyás vagy hízás: a striák

A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr...

Az elhízás növeli a daganatok...

A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás...

Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja...

Az elhízás alattomos folyamat, de...

Olyan fogyasztói társadalomban élünk, ahol az evés, a túlfogyasztás, a mértéktelen és egészségtelen étkezés a jólét, a bőség és a kevésbé...

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.