Medúzák és halálos szuperbaktérium - A nyaralás veszélyei

Medipress
megjelent:

Sokan utaznak a tengerpartra idén nyáron, és bár sokan tartanak az olajszennyezéstől, eláruljuk, ettől kell a legkevésbé tartani, pláne, hogy az egy másik kontinensen jelent igen nagy gondot.

A valódi veszélyek sokkal általánosabbak, ezért nem árt felhívni rájuk a figyelmet.

Cápák

Bár a cápatámadások általában nagy sajtóvisszhangot kapnak, a cápák sem jelentenek különösebb veszélyt a tengerparton. Valójában a cápáknak sokkal több okuk lenne félni az emberektől, mint fordítva. 1999 és 2009 között az egész Egyesült Államokban mindössze kilenc halálos cápatámadás történt, miközben csupán 2008-ban 37 261-en haltak meg az utakon. Tehát nem érdemes aggódni.

Hőguta

A hőguta egy igen gyakori és súlyos probléma a vízpartokon. A hőgutát általában a dehidratáció, és az extrém hőmérsékleti behatás váltják ki, ami veszélyesen magas, 40 Celsius fok feletti lázat okoz. A hőguta további tünetei az émelygés, fáradtság, gyengeség, hányás és izomgörcsök. A betegség könnyen megelőzhető fokozott folyadékbevitellel, és az erős napfény elkerülésével.

Halálos szuperbaktériumok

Az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek mindenütt, így a vízpartokon is jelen vannak. A meticillin-rezisztens staphylococcus aureus (MRSA) súlyos bőrfertőzéseket és akár halált is okozhat.

A kórokozó azonban nem csak a vízben, de a tengerparti homokban is jól érzi magát, így a szakértők azt ajánlják, mindenképpen zuhanyozzunk úszás előtt és után is.

Medúzák

Bár a legtöbb ilyen jószág ártalmatlan, vannak fajtáik, amelyek különösen veszélyesek is lehetnek. A kocka-medúzák például halálos mérget fecskendeznek az áldozatba, ami leállítja a szívműködést. A medúzák ellen védőpapucs viselésével és kis odafigyeléssel védekezhetünk.

A leégés veszélyei

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közzé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát! A leégés veszélyei>>

Leégés

Az erős napsugárzás az egyik legveszélyesebb dolog, ami a vízparton érhet minket. A nap UV sugarai ugyanis elpusztítják azokat a sejteket, amelyek az új bőrsejtek termelődéséért felelősek, és genetikai mutációkat okoznak. A Bőrrák Alapítvány (SCF) adatai szerint a bőrdaganatok közel 90 százalékáért a napsugárzás tehető felelőssé. A napsugárzás elleni védekezés legfontosabb eszköze a naptej, de a legmelegebb órákban jobban tesszük, ha inkább az árnyékban maradunk.

E.coli

Az E.coli baktérium, szinte minden nedves és meleg helyen jól érzi magát, ezért jobban tesszük, ha odafigyelünk rá a vízpartokon is. A baktérium bár minden emlős bélrendszerében megtalálható, a patogén törzsek súlyos betegségeket okozhatnak.

Utazók hasmenése
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság. Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság.
Utazók hasmenése

Az E.coli által okozott leggyakoribb tünetek a hányás, véres hasmenés, súlyos hasi fájdalom és enyhe láz. Ha el szeretnénk kerülni a fertőzést, próbáljunk minél kevesebb vizet nyelni és mossuk ki szánkat úszás után és étkezés előtt.

Szakítóáramlások

A szakítóáramlások olyan belső áramlások az óceánban, amelyek a gyanútlan úszókat egyre messzebb sodorják a parttól. Amennyiben az áldozat nem jó úszó, könnyen halálát lelheti a hullámok között.

A legjobb, amit tehetünk, ha egy szakítóáramlás elragad minket, hogy nyugton maradunk, és megvárjuk, amíg kikerülünk az áramlatból.

Próbáljunk a partvonallal párhuzamosan úszni, és ha kikerültünk az áramlásból, ússzunk ki a partra.

A hőség veszélyei a vízmérgezéstől a napszúrásig

Hőkollapszus: A meleg miatti ájulás (banális hőségkollapszus) esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása. A hőkollapszus oka a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés: a szervezet úgy próbálja magát hűteni, hogy a periférián elhelyezkedő (a test középvonalától távolabb eső) erek kitágulnak, elősegítve a hőleadást. Ezzel párhuzamosan intenzív verejtékezés is megfigyelhető. Arra hajlamos egyéneknél e két tényező együttesen az agyi vérkeringés átmeneti zavarát eredményezi, amely a tudat elvesztését vonja maga után.
Olvasson bővebben a hőkollapszusról a WEBBetegen

Napszúrás: Az enyhe panaszok fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger formájában jelentkeznek. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet). A nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki. A beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti. Csecsemők esetében jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető. A csecsemő enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál. A legfontosabb teendő, hogy árnyékos helyre, célszerűen hűvös helyiségbe jusson a beteg.
Olvasson bővebben a napszúrásról a WEBBetegen

Kiszáradás: Az izzadás folyadék- és elektrolit (só) vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz (dehydratio, exsiccosis) vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.
Olvasson bővebben a WEBBetegen a kiszáradásról

Vízmérgezés: A másik szélsőséges esetben a nagyfokú verejtékezés során kialakult só- és vízhiányos állapot nagy mennyiségű folyadékbevitellel való rendezése, egyidejűleg a konyhasó pótlása nélkül úgynevezett vízmérgezést okozhat, melynek vezető tünetei közé tartozik a látászavar, valamint az izomgörcsök.
Bővebben a vízmérgezés tüneteiről

Hőguta: Amennyiben magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd tartós expozíció esetén akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta alakulhat ki.
A hőguta figyelmeztető jeleiről bővebben

Hőkimerülés: A hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A vízhiányos forma kialakulását a víz bevitelének hiánya vagy a víz fokozott vesztése (hányás, hasmenés) hozza létre. A sóhiányos forma legtöbbször verejtékezés következtében alakul ki, vagyis a verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki.
A hőkimerülés tüneteiről a WEBBetegen

Hőpangás: Nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30°C), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is.
Részletesen a hőpangásról a WEBBetegen

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.