• Rákgyógyítás: a betegség értelme és ára

    Szerző: Rákgyógyítás

    Mi értelme az embereket sújtó súlyos betegségeknek? Mit tanítanak az egyes kultúrák és vallások a betegekről? E kérdéseket is taglalja a Rákgyógyítás magazin legújabb száma.

    Nyíltan ritkán elhangzó kérdéseket feszeget a Rákgyógyítás magazin 2009. téli kiadása. Közgazdász, bioetikus, orvosprofesszor, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felelős vezetője értekezik arról, hogy egy beteg miként kerülhet szembe a társadalommal, s miközben önmaga mindenét odaadná, hogy meggyógyuljon, mit várhat az országtól, ahol él.

    Radiológus főorvos felel, miért kell olyan sokat várni egy vizsgálatra, végstádiumú betegeket ápoló nővér vall hivatásáról, hogy életünk utolsó hetei éppen olyan fontosak, mint a legelsők.

    Hirdetés

    Muzulmán, buddhista, zsidó és keresztény vallási vezetők foglalják össze mit diktál számukra meggyőződésük az emberi bajok értelméről: saját rákbeteg gyermekét féltő rabbi beszél arról, hogy hite szerint miért tekinthető jónak a családját megviselő súlyos betegség.

    Rákgyógyítás címlapA lapnak a gazdasági kérdésekről Thurzó László, a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium elnöke, Molnár Márk Péter, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője, Kovács József bioetikus és Gulácsi László közgazdász nyilatkozik. A vallási összeállításban Bölcskei Gusztáv református és Kiss-Rigó László római katolikus püspök mellett Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség és Pressing Lajos, a Magyarországi Buddhista Misszió vezetője szólal meg, Oberlander Báruch zsidó rabbi pedig a világnézeti kérdések mellett fiának az agytumorral való küzdelméről is beszél.

    Az orvosszakmai körképben Palkó András, a Radiológiai Szakmai Kollégium vezetője mellett Forrai Gábor, az Állami Egészségügyi Központ és Harkányi Zoltán, a Heim Pál Gyermekkórház radiológus osztályvezető főorvosa is beszámol a kutatási irányokról, a radiológiai diagnosztikai eljárások jellegzetességeiről és jelentőségéről. A végstádiumú betegek ellátásáról szóló cikkben Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke és Puskás Éva, a Szent István és Szent László Kórház hospice osztályának ápolója beszél. A lap hírt ad a budapesti Tűzmadár Házban a rákbetegek számára szervezett pszichológiai tréningekről és táborozási lehetőségekről is.

    A Rákgyógyításnak adott nyilatkozatában Csákányi Eszter mesél arról, miért került rákbeteg édesanyjától oly távol, s beteg édesapjához oly közel. Az interjúból kiderül, egy családon belül is mekkora különbség lehet két embernek a betegséghez való viszonyulásában.

    A Tűzmadár Alapítvány által a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott lap 2008 szeptembere óta negyedévenként 10 ezer példányban jut el az onkológiákon és a betegszervezeteken keresztül a rákbetegekhez és családtagjaikhoz. Az ingyenes, s hirdetéseket sem tartalmazó újság a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a levélcímére küldött, súlykorlát nélküli, felbélyegzett válaszborítékkal postán is megrendelhető.

    (Rákgyógyítás.hu)

    Legutóbb frissült: 2009.12.16 16:54
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egységesítenék az onkológiai ellátást

    Az európai irányelvek részletes megismerése segítheti a magyarországi onkológiai centrumok munkáját.

    Tévhitek és tények a rákról

    A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat, hogy a betegség megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban mind az érintettekben, mind az érdeklődőkben reálisabb kép alakulhasson ki.

    Daganatellenes vakcina, amely évekkel később is emlékszik a betegségre és küzd ellene

    Az immunterápia kutatóinak sikerült olyan sejteket létrehozni, melyek hatására fokozódik a szervezet természetes védekezőképessége a daganatsejtekkel szemben, és a vakcinához hasonlóan élethosszig tartó hatékony védelmet jelenthetnek.

    Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények

    Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály tiltja e termékek reklámozása során a betegséget megelőző vagy gyógyító hatás feltüntetését.

    Tudatosan a rák ellen

    Évente csaknem százezerrel nő a daganatos betegek száma hazánkban. Az egyén felelősségére is figyelmeztet a nemzeti rákellenes nap.

    Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

    A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.