• Daganatos alternatív kezelés - Hatásosak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A daganatos betegségek alternatív terápiájáról szeretnék érdeklődni. Van három magyar fejlesztés: a Culevit, az Avemar és a csökkentett deutérium tartalmú víz. Ezek nincsenek benne a konvencionális terápiáknak, viszont úgy tudom ezek hatása tudományosan is igazolt. Vagy nem?

        WEBBeteg szakértő válasza a rákgyógyítás témában

        Általában véve az Ön által konvencionálisnak, általam inkább elfogadott (igazolt) rákterápiának nevezzük azokat a kezeléseket, melyek preklinikai, majd klinikai fázis I, II, majd klinikai fázis III. típusú vizsgálatokban megkérdőjelezhetetlenül hatásosak bizonyos típusú rákokban. Ezeket a molekulákat fogadja be a hatóság, és "gyógyszer"-ként törzskönyvezi.

        A törzskönyvezési eljárások igen szigorúak, általában az FDA (az USA gyógyszer és élelmiszer hatósága) elvei szerint történnek, az EU-ban az EMEA végzi ezt. Magyarországon az OGYI az illetékes hatóság. Ha ezek a szakértők elhitték, bizonyítottnak látták az eredményeket, azaz befogadták, törzskönyvezték a szert, akkor lesz belőle "gyógyszer".

        Amiket nem fogadtak be, az táplálék-kiegészítő, vagy gyógyhatású készítmény lehet (ilyenkor az OÉTI a hatóság), azaz pusztán annak engedélyezéséről van szó, hogy a készítmény nem árt, azaz arról nem szól az engedélyezés, hogy használ-e.

        A törzskönyvezési eljárások igen szigorúak, ez t.i. nem játék. Hatásos szereket is nagyon nehéz elfogadtatni, hatástalanokat meg azért ne vegyünk be a törzskönyvezett gyógyszerek közé! Kétségtelen, hogy - mint az élet más területein is - van bizonyos rivalizálás a multi gyógyszeripar és a kisvállalkozások "alternatív" próbálkozásai között is, ami bizonyos pillanatokban egy-egy szer megjelenésének késleltetését, akadályozását jelenti.

        De: valóban alkalmas eljárásokkal bizonyított, azaz tényleg hatásos készítményt nem tartanak vissza, hiszen annak megjelenése mindannyiunk érdeke. Miért lenne mondjuk az FDA-nak, vagy Európában az EMEA-nak érdeke, hogy igazoltan hatásos rák-ellenes eljárások bevezetését hátráltassa? Ezek hatóságok, nem gyárak!

        Tehát új (nevezzük a régebbi kezelések "alternatívájának") eljárások bevezetése csak az előírásoknak megfelelő bizonyítékok benyújtása után történhet. Sok-sok száz alternatív "gyógymód" van a C-vitamintól kezdve a hipertermiáig, a rendszeres coffeines beöntésektől kezdve a béta-karotinig, nem is beszélve a távol-keleti dolgokról.

        Sokszor az a tévedés kering, hogy ezek nem ártanak, nincs mellékhatásuk. Sajnos, néha ártanak, és bizony van mellékhatásuk is. Néha az a "mellékhatásuk", hogy az igazolt gyógymódok HELYETT, azok ELLENÉBEN veszik a betegek igénybe ezeket.

        Az elfogadott rákgyógyászatban, az ONKOLÓGIÁBAN pontosan a hatás-mellékhatás mezsgyéjén, borotvaélén ("libikókáján") haladva kell mérlegelni a rákbeteg kezelésére legalkalmasabb, legmagasabb hatásfokkal rendelkező, ugyanakkor legelviselhetőbb módszereket. Ezek csak évtizedekre visszatekintő tapasztalatok - és jól tervezett, ellenőrzött vizsgálatok - alapján alakulnak ki.

        Szinte lehetetlen a rákbetegség irodalmának követése, ezért egy válaszlevélbe ezek nem férnek bele.

        Dr. Nagykálnai Tamás klinikai onkológus-onkoradiológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-21 21:52:54; Megválaszolva: 2008. június 21., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: