H1N1 oltás - Előnyben a zarándokok

Független Hírügynökség
megjelent:

Törökországban - miután az utóbbi napokban megugrott a világjárványos influenza halálos áldozatainak száma - hétfőn elkezdték oltani az orvosokat és ápolókat a betegség ellen. Az egészségügyi dolgozók mellett azok élveznek elsőbbséget, akik zarándokútra mennek a szaúd-arábiai Mekkába.

Később más veszélyeztetettek is kapnak az oltást, ezek a kisgyerekek, a terhes nők, a cukorbajosok, a szívbetegek és a gyenge immunrendszerű betegek.

Izraelben is oltanak

Izraelben hétfőn megkezdték a lakosság oltását a világjárványos influenza ellen. Elsőnek a kórházi alkalmazottak és a 65 év alatti krónikus betegek kapják meg a védőoltást. A terhes nők és a 3 év alatti kisgyerekek november folyamán később kerülnek sorra, jelentette be az egészségügyi minisztérium. Izraelben eddig 39 emberéletet követelt a világjárványos influenza.
Benjamin Netanjahu kormányfő júliusban utasította az egészségügyi hatóságokat, hogy annyi oltóanyagot szerezzenek be, amennyi a teljes 7,5 milliós lakosságnak szükséges.

Az elsők között, kedden kapja meg az oltást az egészségügyi miniszter, Recep Akdag is, aki előtte hevesen bírálta azokat a szakembereket, akik kétségbe vonták a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Törökország október végén kapta meg az első 500 ezer adag oltóanyagot.

A 75 milliós ország 43 millió adag vakcinát tervez vásárolni, és legalább 28 millió lakost akar beoltani. a két szám közötti eltérés úgy adódik, hogy vannak vagy lehetnek olyan oltóanyagok, amelyekből két adagot kell beadni a védettség kialakításához.

Törökországot májusban érte el a világjárványos influenza. Azóta Ankara 1.870 megbetegedést jelentett.

Az első halálos eset október 24-én történt, a szám nem egészen 2 hét alatt emelkedett hétre. Nyolc beteg van súlyos állapotban, intenzív kórházi osztályon.

(FH)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.