• Szívritmuszavar műtéti kezelése katéter ablációs rendszerrel

    Szerző: Medtronic

    A Medtronic vállalat (NYSE: MDT) arról az első műtétről számolt be, amit a Medtronic Ablation Frontiers Cardiac Ablation System berendezésével, egy áttörést jelentő, anatómiai viszonyoknak megfelelően kialakított rádiófrekvenciás ablációs eszközzel Dr. Csanádi Zoltán egyetemi docens végzett, a Debreceni Egytem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban.

    A Medtronic Ablation Frontiers rendszer egy rádiófrekvenciás generátorból és a pitvarfibrilláció kezelés egyedi anatómiai viszonyainak megfelelően tervezett katéter termékcsaládból áll.

    Hirdetés

    A katéter ablációs rendszert, ami már Magyarországon is elérhető, egyelőre csak a Debreceni Egyetemen, célzottan a pitvarfibrilláció kezelésére fejlesztették ki. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, csak Európában közel 5 millió embert érint.

    Mi az a pitvarfibrilláció?  

    A pitvarfibrilláció egy olyan szívritmuszavar, amely magasabb életkorban válik egyre gyakoribbá, de már fiatal korban is előfordul.

      A pitvarfibrillációról

    A pitvarfibrilláció a szív felső üregeinek szabálytalan remegése vagy szapora összehúzódása. Hatására a szív pumpateljesítménye csökken, a betegnél légszomj vagy ájulás alakulhat ki. Kezelés nélkül szívelégtelenséghez vezethet. A kezeletlen pitvarfibrilláló betegek stroke kockázata kettő-hétszeresére növekszik.

    A betegek életminőségét, munkaképességét és életkilátásait egyaránt rontja, és gyakoriságánál, krónikus jellegénél fogva jelentős anyagi terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre. Hazánkban több százezer embert érint, és a betegek száma elöregedő társadalmunkban folyamatosan nő.

    Újabb tanulmányok és felmérések szerint az érintettek legalább 30%-a kezelhető lenne ezzel az új katéteres technikával. A tavalyi évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozottan 309 pitvarfibrilláció ablációs műtétet hajtottak végre 6 magyarországi egyetemi és országos centrumban.

    Ezzel a számmal európai szinten a középmezőnyhöz, kelet-európai, regionális összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozunk.

    Áttörést jelenthet az új rendszer

    „Új rendszerünk áttörést jelent a hagyományos egypontos, fokális rádiófrekvenciás ablációs eszközökhöz képest. Az orvos számára egy könnyen kezelhető technológiát nyújt, alkalmazásakor nincs szükség a bonyolult térképező és navigációs berendezések használatára” – mondta Reggie Groves, a Medtronic alelnöke, az AF Solutions üzletág igazgatója.

    „Az a célunk, hogy az orvosok számára olyan hatékony ablációs megoldásokat nyújtsunk, amelyek biztonságosabbak, gyorsabbak, könnyebben kezelhetőek, a jelenlegieknél tervezhetőbb műtéti időtartamot tegyenek lehetővé, segítségükkel a betegek és a betegellátás elvárásait jobban kielégíthessék.”

    Egyszerűbb, hatékonyabb műtéti technika

    „Ez a kardiális ablációs rendszer előrelépést jelent az eddig alkalmazott pontszerű rádiófrekvenciás eszközökhöz képest, mert segítségével az orvos gyorsabban, hatékonyabban és biztonságosabban térképezheti fel a gócokat és nagyobb területeket kezelhet a bal pitvarban” – nyilatkozta Dr. Csanádi Zoltán, aki egyben a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoportjának Elnöke.

    „Az új rádiófrekvenciás energiaforrás és katéter kialakítás egyben leegyszerűsítik az ablációs műtétet, lerövidül a műtét időtartama, várhatóan több centrumban, nagyobb számban kezelhetjük a leginkább panaszos pitvarfibrilláló betegeket”.

    A pitvarfibrilláció műtéti kezelésére a rádiófrekvenciás abláció a legelterjedtebb módszer az egész világon. A rádiófrekvenciás katéter abláció ún. minimálisan invazív eljárás, a bal pitvar (a szív felső ürege) megfelelő részéhez  rádiófrekvenciás energiát vezetnek, meggátolják a kóros elektromos ingerületvezetést, ami elindítaná vagy fenntartaná a pitvarfibrillációt.

      A Medtronic Ablation Frontiers Szívablációs Rendszeréről

    A Medtronic Ablation Frontiers rendszer tagja az egyedülálló GENius™ többcsatornás rádiófrekvenciás generátor, ami hatékony rádiófrekvenciás energiaforrást és pontos hőmérséklet-figyelést biztosít a kezelőorvos számára, így az ablációs területek mélysége és mértéke pontosan szabályozható. Az orvosok a generátorral és a három katéterrel az alábbi célterületek térképezését, ablációját és léptetését végezhetik:

    • tüdővéna ablációs katéter (Pulmonary Vein Ablation Catether – PVAC®): a tüdővénák elszigetelését ellenőrizendő térképezésére, ablációra és ingerlésére tervezték;
    • többirányú szeptum katéter (Multi-Array Septal Catheter – MASC®): a bal pitvari szeptum térképezésére és ablációjára; valamint a
    • többirányú ablációs katéter (Multi-Array Ablation Catheter – MAAC®): a bal pitvarrész térképezésére és ablációjára.

     

    Az újabb pitvarfibrilláció megakadályozásar is képes

    Az eddig alkalmazott módszer során pontról pontra fokális ablációt végeztek a pitvar különböző részein, ami az ingerületvezető utak és gócok elszigetelését vagy elpusztítását jelenti.

      A téma cikkei

    A Medtronic Ablation Frontiers rendszere egyedi rádiófrekvenciás energiaforrásból és háromdimenziós, az anatómiai viszonyoknak megfelelően kialakított többelektródás katéterrendszerből áll, ami az orvos számára lehetővé teszi a kóros ingerületterjedési útvonalak azonosítását, szélesebb területre kiterjedő abláció végzését, az újabb pitvarfibrilláció kialakulását meggátolandó.

    A Medtronic az Ablation Frontiers és a CryoCath Technologies vállalatok felvásárlásával, valamint a már meglévő EP Systems termékcsalád integrálásával létrehozta a cég AF Solutions üzletágát. Az AF Solutions a különféle szívritmuszavarok diagnosztikájában és kezelésben használható diagnosztikus, krio- (fagyasztásos műtéti eljárás) és rádiófrekvenciás ablációs eszköztár létrehozását tervezi.

    (Forrás: Medtronic)

    Módosítva: 2009.09.21 22:10, Megjelenés: 2009.09.21 22:10
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus - Napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be

    Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője.

    Müller Cecília: nincs korlát a koronavírus tesztelések számában

    Müller Cecília hangsúlyozta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hogy a tesztelési kapacitás is folyamatosan nő, az elmúlt napon 15 596 PCR-tesztet végeztek el, így már 1 millió felett van a tesztek száma - adta hírül a portfolio.hu.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.