Szívritmuszavar műtéti kezelése katéter ablációs rendszerrel

Medtronic
megjelent: 2009.09.21.

A Medtronic vállalat (NYSE: MDT) arról az első műtétről számolt be, amit a Medtronic Ablation Frontiers Cardiac Ablation System berendezésével, egy áttörést jelentő, anatómiai viszonyoknak megfelelően kialakított rádiófrekvenciás ablációs eszközzel Dr. Csanádi Zoltán egyetemi docens végzett, a Debreceni Egytem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban.

A Medtronic Ablation Frontiers rendszer egy rádiófrekvenciás generátorból és a pitvarfibrilláció kezelés egyedi anatómiai viszonyainak megfelelően tervezett katéter termékcsaládból áll.

A katéter ablációs rendszert, ami már Magyarországon is elérhető, egyelőre csak a Debreceni Egyetemen, célzottan a pitvarfibrilláció kezelésére fejlesztették ki. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, csak Európában közel 5 millió embert érint.

Mi az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció egy olyan szívritmuszavar, amely magasabb életkorban válik egyre gyakoribbá, de már fiatal korban is előfordul.

A pitvarfibrillációról

A pitvarfibrilláció a szív felső üregeinek szabálytalan remegése vagy szapora összehúzódása. Hatására a szív pumpateljesítménye csökken, a betegnél légszomj vagy ájulás alakulhat ki. Kezelés nélkül szívelégtelenséghez vezethet. A kezeletlen pitvarfibrilláló betegek stroke kockázata kettő-hétszeresére növekszik.

A betegek életminőségét, munkaképességét és életkilátásait egyaránt rontja, és gyakoriságánál, krónikus jellegénél fogva jelentős anyagi terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre. Hazánkban több százezer embert érint, és a betegek száma elöregedő társadalmunkban folyamatosan nő.

Újabb tanulmányok és felmérések szerint az érintettek legalább 30%-a kezelhető lenne ezzel az új katéteres technikával. A tavalyi évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozottan 309 pitvarfibrilláció ablációs műtétet hajtottak végre 6 magyarországi egyetemi és országos centrumban.

Ezzel a számmal európai szinten a középmezőnyhöz, kelet-európai, regionális összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozunk.

Áttörést jelenthet az új rendszer

„Új rendszerünk áttörést jelent a hagyományos egypontos, fokális rádiófrekvenciás ablációs eszközökhöz képest. Az orvos számára egy könnyen kezelhető technológiát nyújt, alkalmazásakor nincs szükség a bonyolult térképező és navigációs berendezések használatára” – mondta Reggie Groves, a Medtronic alelnöke, az AF Solutions üzletág igazgatója.

„Az a célunk, hogy az orvosok számára olyan hatékony ablációs megoldásokat nyújtsunk, amelyek biztonságosabbak, gyorsabbak, könnyebben kezelhetőek, a jelenlegieknél tervezhetőbb műtéti időtartamot tegyenek lehetővé, segítségükkel a betegek és a betegellátás elvárásait jobban kielégíthessék.”

Egyszerűbb, hatékonyabb műtéti technika

„Ez a kardiális ablációs rendszer előrelépést jelent az eddig alkalmazott pontszerű rádiófrekvenciás eszközökhöz képest, mert segítségével az orvos gyorsabban, hatékonyabban és biztonságosabban térképezheti fel a gócokat és nagyobb területeket kezelhet a bal pitvarban” – nyilatkozta Dr. Csanádi Zoltán, aki egyben a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoportjának Elnöke.

„Az új rádiófrekvenciás energiaforrás és katéter kialakítás egyben leegyszerűsítik az ablációs műtétet, lerövidül a műtét időtartama, várhatóan több centrumban, nagyobb számban kezelhetjük a leginkább panaszos pitvarfibrilláló betegeket”.

A pitvarfibrilláció műtéti kezelésére a rádiófrekvenciás abláció a legelterjedtebb módszer az egész világon. A rádiófrekvenciás katéter abláció ún. minimálisan invazív eljárás, a bal pitvar (a szív felső ürege) megfelelő részéhez rádiófrekvenciás energiát vezetnek, meggátolják a kóros elektromos ingerületvezetést, ami elindítaná vagy fenntartaná a pitvarfibrillációt.

A Medtronic Ablation Frontiers Szívablációs Rendszeréről

A Medtronic Ablation Frontiers rendszer tagja az egyedülálló GENius™ többcsatornás rádiófrekvenciás generátor, ami hatékony rádiófrekvenciás energiaforrást és pontos hőmérséklet-figyelést biztosít a kezelőorvos számára, így az ablációs területek mélysége és mértéke pontosan szabályozható. Az orvosok a generátorral és a három katéterrel az alábbi célterületek térképezését, ablációját és léptetését végezhetik:

  • tüdővéna ablációs katéter (Pulmonary Vein Ablation Catether – PVAC®): a tüdővénák elszigetelését ellenőrizendő térképezésére, ablációra és ingerlésére tervezték;
  • többirányú szeptum katéter (Multi-Array Septal Catheter – MASC®): a bal pitvari szeptum térképezésére és ablációjára; valamint a
  • többirányú ablációs katéter (Multi-Array Ablation Catheter – MAAC®): a bal pitvarrész térképezésére és ablációjára.

Az újabb pitvarfibrilláció megakadályozásar is képes

Az eddig alkalmazott módszer során pontról pontra fokális ablációt végeztek a pitvar különböző részein, ami az ingerületvezető utak és gócok elszigetelését vagy elpusztítását jelenti.

A téma cikkei

A Medtronic Ablation Frontiers rendszere egyedi rádiófrekvenciás energiaforrásból és háromdimenziós, az anatómiai viszonyoknak megfelelően kialakított többelektródás katéterrendszerből áll, ami az orvos számára lehetővé teszi a kóros ingerületterjedési útvonalak azonosítását, szélesebb területre kiterjedő abláció végzését, az újabb pitvarfibrilláció kialakulását meggátolandó.

A Medtronic az Ablation Frontiers és a CryoCath Technologies vállalatok felvásárlásával, valamint a már meglévő EP Systems termékcsalád integrálásával létrehozta a cég AF Solutions üzletágát. Az AF Solutions a különféle szívritmuszavarok diagnosztikájában és kezelésben használható diagnosztikus, krio- (fagyasztásos műtéti eljárás) és rádiófrekvenciás ablációs eszköztár létrehozását tervezi.

(Forrás: Medtronic)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

A szívritmuszavarok (arrhythmiák)...

Szívritmuszavarok számos, eltérő okokkal és tünetekkel rendelkező formában jelentkezhetnek. Eredetük alapján pitvari vagy kamrai arrhythmiáról, a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a...

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az...

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt...

Terápia szívritmuszavarra: a...

Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet a szívritmus gyógyszeres vagy eszközös helyreállítására - ezt nevezzük kardioverziónak.

A szívelégtelenség és tünetei

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és...

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.