Abláció: tumorpusztítás hőenergiával

Szerző: Rákgyógyítás.hu

Az intervenciós radiológia nemcsak vizsgálja, hanem kezeli is a daganatokat. Egyik leggyakrabban alkalmazott módszere az abláció, amikor szélsőséges hőhatással vagy vegyhatással roncsolják a tumort, általában olyan szituációkban, amikor nem lehetséges azt műtéttel eltávolítani.

Az ablációs módszerek típusai

A két legelterjedtebb - és Magyarországon is alkalmazott - ablációs módszer a rádiófrekvenciás (RFA) és a mikrohullámú (MWT) hőabláció. (Létezik fagyasztásos kryoabláció és lézerrel történő kezelés is, de ezek alkalmazása jóval ritkább.) Az RFA és az MWT technológia ugyan más, a lényeg megegyezik: leggyakrabban ultrahang vagy CT vezérléssel a daganatos gócba speciális tűt, elektródát vezetnek, amelyet felforrósítanak, s ezzel egy néhány centiméteres átmérőjű gömb vagy ovális alakban szöveti elhalást okoznak. Ezt nemcsak az onkológiában alkalmazzák, hanem például kardiológiai betegségeknél vagy a jóindulatú pajzsmirigy-elváltozások gyógyításában is.

Hogyan működik az abláció?

Legtöbb tapasztalat a 60-110 Celsius fokon dolgozó rádiófrekvenciás módszerrel gyűlt össze, ez a jobban hozzáférhető eljárás idehaza. A hőhatás az elektróda végétől lassabban, a szövetek közötti hőátadással terjed, ezért a tumorban lévő apró meszes gócok vagy közelben lévő nagy erek hűtő hatása ronthatja a hatásfokot. Előnye viszont, hogy az ablációs zóna - amelynek optimális esetben 0,5-1 centiméterrel minden irányban túl kell nyúlnia a daganaton - meghatározása biztonságosabb lehet. A mikrohullámú módszer 100-150 Celsius fokon dolgozik, az érintett térfogatot gyorsabban és egységesebben képes felhevíteni, a hozzáférhetőség viszont korlátozottabb.

Az ablációs kezelés történhet nyílt vagy laparoszkópos műtét részeként, de operáció nélkül, helyi érzéstelenítéssel a bőrön át elvégezve is. Szövődmények ritkán fordulnak elő, a beavatkozás nem igényel hosszas kórházi tartózkodást.

Mikor kerülhet rá sor?

Az abláció olyan esetekben lehet elsősorban alternatíva, amikor nem lehetséges megoperálni egy daganatot annak elhelyezkedése vagy a beteg állapota, valamilyen kísérőbetegsége miatt. Az ablációval elpusztítani kívánt daganat mérete nem lehet nagyobb néhány centiméternél, s túl sok gócot sem lehet ablálni.

A teljes cikk a Rákgyógyítás.hu oldalon olvasható.

Ez is érdekelheti Daganatterápia - Melyik kezelés jöhet szóba?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.