• A házasok tovább élnek szívműtét után

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Szív-bypass műtét után háromszor nagyobb a túlélés esélye a műtétet követő első három hónapban azoknak, akik házastársi kapcsolatban élnek, legyen szó a feleségről vagy a férjről. Ez a három hónap a legkritikusabb a páciensek életében.

    Optimális átállás

    Az Ellen Idler vezetésével dolgozó kutatócsapat 500 pácienst vizsgált, akiken szívkoszorúér szűkületük miatt bypass műtétet végeztek. Az atlantai Emory Egyetem szakértői valamennyi pácienst kikérdezték hogylétükről és arról, hogy milyen reményekkel tekintenek a jövőbe. A műtét utáni túlélési rátát egybevetették a megkérdezettek válaszaival és ennek alapján igyekeztek összefüggést találni a magasabb várható élettartamra vonatkozóan.

    Hirdetés

    "A házastársi kapcsolatban élő páciensek az egyedülállókkal szemben jelentősen optimistábbak.” – magyarázza Idler. A házas megkérdezettek gyakrabban feleltek igennel arra a kérdésre, hogy tudták-e kezelni a műtét után jelentkező fájdalmat, kellemetlenségeket, illetve a műtéttel kapcsolatos félelmeiket.

    A házastárs mint „személyi testőr”

      Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

    Segítsen magának, hogy kezelőorvosa segíthessen Önnek! Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! Tovább az érbetegség teszthez

    A legnagyobb hatás a műtétet követő első három hónapban mutatkozik meg. Ezt a kritikus időszakot háromszor annyi házas páciens élte túl, mint egyedülálló. A műtét után öt évvel is még kétszer nagyobb a túlélési esélye, annak, aki házasságban él.

    Ennek hátterében felmérések szerint többek között az is állhat, hogy a műtétet követően sokkal többen dohányoznak az egyedülállóak közül. A házastársak vigyázó szemekkel figyelik párjukat, és több-kevesebb sikerrel visszatartják a káros szenvedélytől. A tudósok szerint ez az egyik alapköve annak, hogy a házasságban élők életkilátásai miért jobbak.

    A férj épp olyan nagy segítség, mint a feleség

    A kutatások arra is irányultak, hogy megvizsgálják vannak-e különbségek a nemek támogató szerepében. Azt tapasztalták, hogy a férfiak éppoly nagy szerepet játszanak párjuk felépülésében, mint a feleségek.

    William Farr, brit orvos, már 1858-ban megállapította, hogy a házasságban élők ritkábban halnak meg fiatalon. A későbbi, célzottan erre a kérdésre irányuló kutatások kimutatták, hogy a házastárs halála, a válás és az a tény, ha valaki sohasem volt házas, lerövidíti a várható élettartamot.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2012.03.27 18:10, Megjelenés: 2012.03.27 18:10
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Antikoaguláns kezelés

    Számos szív-érrendszeri betegség vagy állapot esetén szükségessé válhat a tartós antikoaguláns kezelés, amelynek célja a vér alvadásának huzamosabb ideig történő gátlása. Miért fontos a kezelés, és miért kell a betegnek követnie a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi előírásokat?

    Pacemaker - Mennyire kockázatosak a mobiltelefonok és más eszközök?

    Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami így a szívverést kellemetlenül megváltoztathatja.

    Nem csak a beteg szív, hanem a lélek is ápolásra szorul

    A szívbeteg pácienseknek pszichés támogatásra is szükségük van, hiszen sokan közülük életveszélyesnek érzik állapotukat. Nem kevesen depresszióban vagy félelmi zavarokban szenvednek. Akkor is, ha túlestek a szívműtéten komplikációk nélkül és a terápia sikeres volt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.