SPECT téma

Mit mutat a szívizotóp (SPECT)?

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos terheléses EKG-vizsgálat során nem dönthető el egyértelműen, hogy az EKG-változás vérellátási zavart jelez-e. Ilyenkor kerül sor az úgynevezett "szívizotóp” vizsgálatra.

Diagnosztikai módszerek: PET

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István

A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.

Milyen kontrasztanyagokat használnak szívvizsgálaton? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus

"Szeretném tudni, milyen kontrasztanyagot használnak szívkatéterezéshez, SPECT és CT vizsgálathoz?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Diagnosztikai módszerek - SPECT

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, szakorvosjelölt

A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során. Beavatkozást tekintve a nem invazív vizsgálat közé tartozik, mely kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

AnyScan: a nukleáris medicina mérföldköve

WEBBeteg

Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja épült fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában.