Veszélyben a bennszülöttek a H1N1 miatt

Független Hírügynökség
megjelent:

Az ausztrál egészségügyi hatóságok kedden felhívták a figyelmet, hogy a bennszülötteket fokozottan veszélyezteti a sertésinfluenza. Nicola Roxon egészségügyi miniszter kijelentette, hogy mivel a bennszülöttek élnek a legszegényebb és legegészségtelenebb körülmények között, és körükben gyakoribbak a betegségek, így az új H1N1-es influenza is könnyebben megfertőzheti őket.

Ausztráliában pénteken követelte az első emberéletet az új influenza. Az áldozat egy 26 éves bennszülött volt.

Kedden jelentették be, hogy a hétvégén egy nem bennszülött sertésinfluenzás férfi is meghalt.

De az egészségügyi miniszter közölte, hogy az őslakosság külön problémát képez, és a hatóságok fokozottan gondoskodnak a bennszülöttek antivirális gyógyszerrel való ellátásáról.

Rendkívüli egészségügyi csoportot küldenek abba a távoli faluba, ahol a sertésinfluenzában meghalt bennszülött lakott. A csoport influenza ellenes szereket, szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket visz magával.

Az Északi Területeken, ahol a bennszülöttek a lakosság egyharmadát teszik ki, az elzárt településeken és a városszéli bennszülött gettókban tartósan terjed a sertésinfuenza.

Az egészségügyi hatóságok védőfelszerelést, tesztanyagokat és antivirális gyógyszereket juttattak ezekre a településekre.

Az 520 ezer bennszülött az ausztrál lakosság 2,5 százalékát teszi ki. Körükben 17 évvel alacsonyabb a várható élettartam, viszont gyakoribb a gyermekhalandóság, az alkoholizmus és a börtönbüntetés.

Az Egészségügyi Világszervezet nem utolsósorban a sertésinfluenza ausztráliai terjedése miatt minősítette a helyzetet világjárványnak.

Kanadában az új vírusban meghalt egy 6 éves kislány

Kanadában meghalt egy 6 éves, az A(H1N1) vírustól megfertőződött kislány, és halálával, valamint másik két elhunyttal 16-ra emelkedett az észak-amerikai országban azoknak a betegeknek a száma, akikkel a kór végzett.

A kanadai egészségügyi hatóságok hétfői közlése szerint a kislány június 15-én hunyt el Ontario tartományban, de csak az ezt követő napokban elvégzett laboratóriumi vizsgálatok mutatták ki szervezetében a vírust.

A másik két beteg Québecben hunyt el. Ebben a tartományban összesen kilencen haltak meg a világméretű járvánnyá minősített új típusú influenzában. Kanadában eddig 6547 megbetegedést észleltek, és 404 megfertőződött beteg kényszerült kórházi kezelésre.

(MTI)

(FH)

Frissítve: 2009.06.23. 21:00, Megjelent: 2009.06.23. 21:00
Címkék: H1N1 téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.