H1N1: A fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is nőtt

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Eddig összesen 1419 ember betegedett meg a világon bizonyítottan az új típusú influenzában; a halálos áldozatok száma 30 - jelentette be kedden a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szakosított ENSZ-szervezet azt is közölte honlapján, hogy keddtől több mint 2,4 millió adag influenza elleni szert szállít több mint 72 országba, köztük Mexikóba, ahol először ütötte fel a fejét e járvány.

Újabb halott az Egyesült Államokban

Az amerikai hatóságok kedd esti közlése szerint egy texasi nő halt meg a korábban sertésinfluenzának nevezett A/H1N1-es vírus miatt. Ő a második halálos áldozat az országban, de az első amerikai állampolgár - múlt héten egy kevesebb, mint kétéves, Mexikóból érkezett gyermekkel végzett a kór. Az amerikai járványügyi központ (CDC) legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államokban összesen 403 esetben bizonyították be eddig, hogy az új influenzavírus okozott megbetegedést.
Közben Mexikóban is nyilvánosságra hozták a legújabb adatokat: José Angel Cordova egészségügyi miniszter közölte, hogy a közép-amerikai országban már 29-en haltak meg és 913-an betegedtek meg bizonyíthatóan az A/H1N1 miatt.

Huszonegy országban van jelen a betegség, a halálos áldozatokat és a legtöbb bizonyított fertőzést Mexikóból és az Egyesült Államokból jelentették. Mexikóban 590 megbetegedést és 25 ebből adódó halálesetet tartanak nyilván. Az Egyesült Államokban 286 fertőzésről és már két halálos kimenetelű megbetegedésről tettek eddig bejelentést. Kanadában jelenleg 140 bizonyított fertőzést tartanak nyilván.

Európában Spanyolországból, Nagy-Britanniából és Németországból jelentették a legtöbb megbetegedést. Spanyolországban 54, Nagy-Britanniában 18, Németországban 9 bizonyított fertőzést regisztráltak. Franciaországban 4, Olaszországban 2, Írországban, Dániában, Hollandiában, Portugáliában, Svájcban és Ausztriában egy-egy megbetegedésről tudnak.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tapasztalta annak jelét, hogy az európai lakosság körében olyan mértékben terjedne az új influenza, mint az Egyesült Államokban és Mexikóban, mégis nagy figyelemmel követi a fertőzés spanyolországi és nagy-britanniai terjedését - mondta kedden Genfben Fukuda Keidzsi, a WHO második számú vezetője.

Új-Zélandon 6, Izraelben 4, Salvadorban és Dél-Koreában 2-2 ember kapta el az A típusú H1N1 vírust. Kínában (Hongkongban), Costa Ricában és Kolumbiában egy-egy beteget regisztráltak. Négy amerikai állampolgárt helyeztek vesztegzár alá Kínában az új influenza gyanújával - jelentette be kedden az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége.

Északon ősszel, a déli féltekén most erősödhet a járvány

Richard Besser, az amerikai járványügyi központ (CDCP) igazgatója szerint vannak arra utaló jelek, hogy nem súlyosbodik már a járvány veszélye. Mindazonáltal korai még kijelenteni, hogy megfékezték a ragály terjedését. Elképzelhető, hogy a nyári melegben visszaszorul, de ősszel új erőre kap. Mindazonáltal nem kell megijedni, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elrendeli a világjárványra utaló, legmagasabb fokú riasztást, mert a világjárvány szó csak a vírus földrajzi elterjedtségére utal, nem pedig veszélyességére.

Egészségügyi szakértők szerint a következő hónapokban átterjed a járvány a déli féltekére is, ahol közeleg a tél, az influenza terjedésének kedvező évszak.

(WEBBeteg összeállítás - MTI/FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.