Influenzás ember kerülje a sertéseket!

Független Hírügynökség
megjelent:

A világon mindenütt figyelni kell arra, hogy nem bukkan-e fel az új H1N1 influenzavírus sertésekben. Ha igen, a járványokat fel kell tartóztatni, mert a vírus a sertésekről átkerülhet az emberre - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértője.

Az emberek védelmében meg kell állítani a sertésállomány fertőződését - jelentette ki Peter Ben Embarek élelmiszerbiztonsággal foglalkozó tudós. Embarek közölte, hogy a két legnagyobb illetékes nemzetközi szervezet fokozza az állatállomány ellenőrzését azokban az országokban, amelyekben az új H1N1 vírus megbetegedéseket okozott. Ez a két szervezet az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO), valamint az Állategészségügyi Világszervezet (OIE).

Ahol ez a vírus jelen van élő állatokban, ott kockázatnak vannak kitéve az állatokkal érintkező emberek: a farmerek, az állatorvosok, a vágóhídi munkások.

Azokat a sertéstelepeket, amelyeken az új vírust észlelik, azonnal karantén alá kell vonni, vagyis be kell tiltani az állatok mozgását, nehogy a vírus átterjedjen más sertéstelepekre - mondta a szakember.

Az egyik feltevés szerint a kanadai sertéstelepre, ahol korábban fertőzött állatokat találtak, egy kanadai ács vihette be a vírust, aki előtte nem sokkal Mexikóban járt. "Ha ez előfordulhatott egyszer, akkor megtörténhet többször is" - hívta fel a figyelmet a tudós.

Visszafertőzhetik az embert

Az influenzás embereknek nemcsak arra kell ügyelniük, hogy ne fertőzzenek meg más embereket, hanem arra is, hogy ne kerüljenek sertések közelébe - szögezte le a WHO szakembere.

Az influenzának a sertéseknél ugyanazok a tünetei, mint az embereknél: láz, köhögés, orrfolyás. A tudomány számára ismert dolog, hogy az influenza átterjedhet sertésről emberre vagy emberről sertésre. Az influenza a sertéseknél gyakori betegség, és bejelentését nem követeli meg a FAO és az OIE.

Ezzel az a probléma, hogy a sertések állati, madár- és humán influenzavírusokkal is meg tudnak fertőződni, akár egyszerre is, és ilyenkor a különböző vírusok géneket cserélhetnek egymással, amiből új vírus jön létre. Ilyen az az új vírus is, amely áprilisban Mexikóban és az Egyesült Államokban bukkant fel.

Az esetleg fertőzött sertésről a vírus az állat testnedveivel juthat át emberre. A megfelelően elkészített sertéshús fogyasztása veszélytelen.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.