• Influenzás ember kerülje a sertéseket!

    Szerző: Független Hírügynökség

    A világon mindenütt figyelni kell arra, hogy nem bukkan-e fel az új H1N1 influenzavírus sertésekben. Ha igen, a járványokat fel kell tartóztatni, mert a vírus a sertésekről átkerülhet az emberre - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértője.

    Az emberek védelmében meg kell állítani a sertésállomány fertőződését - jelentette ki Peter Ben Embarek élelmiszerbiztonsággal foglalkozó tudós. Embarek közölte, hogy a két legnagyobb illetékes nemzetközi szervezet fokozza az állatállomány ellenőrzését azokban az országokban, amelyekben az új H1N1 vírus megbetegedéseket okozott. Ez a két szervezet az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO), valamint az Állategészségügyi Világszervezet (OIE).

    Hirdetés

    Ahol ez a vírus jelen van élő állatokban, ott kockázatnak vannak kitéve az állatokkal érintkező emberek: a farmerek, az állatorvosok, a vágóhídi munkások.

    Azokat a sertéstelepeket, amelyeken az új vírust észlelik, azonnal karantén alá kell vonni, vagyis be kell tiltani az állatok mozgását, nehogy a vírus átterjedjen más sertéstelepekre - mondta a szakember.

    Az egyik feltevés szerint a kanadai sertéstelepre, ahol korábban fertőzött állatokat találtak, egy kanadai ács vihette be a vírust, aki előtte nem sokkal Mexikóban járt. "Ha ez előfordulhatott egyszer, akkor megtörténhet többször is" - hívta fel a figyelmet a tudós.

    Visszafertőzhetik az embert

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az influenzás embereknek nemcsak arra kell ügyelniük, hogy ne fertőzzenek meg más embereket, hanem arra is, hogy ne kerüljenek sertések közelébe - szögezte le a WHO szakembere.

    Az influenzának a sertéseknél ugyanazok a tünetei, mint az embereknél: láz, köhögés, orrfolyás. A tudomány számára ismert dolog, hogy az influenza átterjedhet sertésről emberre vagy emberről sertésre. Az influenza a sertéseknél gyakori betegség, és bejelentését nem követeli meg a FAO és az OIE.

    Ezzel az a probléma, hogy a sertések állati, madár- és humán influenzavírusokkal is meg tudnak fertőződni, akár egyszerre is, és ilyenkor a különböző vírusok géneket cserélhetnek egymással, amiből új vírus jön létre. Ilyen az az új vírus is, amely áprilisban Mexikóban és az Egyesült Államokban bukkant fel.

    Az esetleg fertőzött sertésről a vírus az állat testnedveivel juthat át emberre. A megfelelően elkészített sertéshús fogyasztása veszélytelen.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.04 11:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Kanyaró: Megbetegedések Magyarországon

    Az országos tisztifőorvos bejelentése laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Lassan, de terjed az influenza

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző heti 8 450 fővel szemben 2016. január 18-24. között 28%-kal több, azaz 10 800 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Közép-Európában is egyre fokozottabban terjed a betegség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.