• Küszöbön a világjárvány - 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a WHO

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - MTI/FH

    Az Egészségügyi Világszervezet szerdán este 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a 6-fokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy bármikor bekövetkezhet a világjárvány, és már csak kevés idő áll rendelkezésre a korábban eltervezett szükségintézkedések bevezetésére.

    A WHO vezetője, Margaret Chan felszólította a világ országait, hogy azonnal kezdjék alkalmazni a világjárvány esetére eltervezett szükségintézkedéseket. Az 5-ös fokozatot akkor vezetik be, amikor egy WHO-régión belül legalább két országban tartós a vírus emberről emberre való terjedése. Ebben az esetben ez a két ország Mexikó és az Egyesült Államok - jelentette ki Chan.

    Hirdetés

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Korábban a nap folyamán a WHO egyik vezetője közölte: nincs jele annak, hogy lassulna a vírus terjedése.

    A WHO azt követően rendelte el a járvány besorolásának emelését, hogy rendkívüli ülést tartottak a szakértői. Chan hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni azt a veszélyt, amit a Mexikóban és az Egyesült Államokban kitört járvány jelent.

    A WHO mindössze két nappal korábban, hétfőn este emelte az influenza-helyzet besorolását 3-asról 4-esre. A 6-os fokozatot akkor vezeti be a WHO, amikor már világméretű a járvány.

    Egyre több a beteg Európában

    Karanténba helyeztek egy 12 éves brit lányt csütörtökön, mert sertésinfluenzát diagnosztizáltak nála. Ő az egyik a három új H1N1-fertőzött közül Nagy-Britanniában. A szigetországban ezzel ötre emelkedett a kimutathatóan sertésinfluenzában szenvedők száma.

    Svájc csütörtökön kora reggel megerősítette, hogy egy polgáránál kimutatták a H1N1 vírust, ezzel Svájc Európában az ötödik ország, ahol bizonyítottan megjelent a sertésinfluenza.

     Állati vírusok

    Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. . >>Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről
    Spanyolországban a bizonyítottan sertésinfluenzában megbetegedettek száma néhány óra alatt tízre emelkedett, és egy olyan is van köztük, aki mostanában nem járt Mexikóban.

    Németországban még szerdán jelentették be, hogy három H1N1 megbetegedést diagnosztizáltak, míg Ausztriában egy 28 éves nőn mutatták ki a vírust.

    Tíz másik európai országban még vizsgálják a sertésinfluenza-gyanús eseteket.

    Feleannyian haltak meg a H1N1 miatt Mexikóban, mint gondolták

     Mekkora egy világjárvány esélye Magyarországon?

    50 százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta még tavaly októberben Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke. >>Bővebben a világjárvány elleni hazai készültségről

    Mexikóban szerdán lefelé módosították a sertésinfluenza valószínűsíthető áldozatainak számát. Korábban 159 halálesetről szóltak a hírek, most már csak 84 betegről feltételezik, hogy a H1N1 vírus okozta halálukat.

    Jose Angel Cordova mexikói egészségügyi miniszter azt is bejelentette, hogy a bizonyítottan sertésinfluenzában megbetegedettek száma közben 49-ről 99-re nőtt, de közülük 91-en jól vannak, állapotuk nem súlyos. A bizonyítottan sertésinfluenzában elhunytak száma pedig hétről nyolcra emelkedett.

    A feltehetően fertőzöttek számát korábban 159-re tették, a tesztek elvégzése után azonban kiderült, hogy nem a H1N1 vírus tehető felelőssé mindegyikük haláláért. 84 haláleset okát azonban még nem tudták pontosan meghatározni.

    Székely: megerősítik a repülőtéri ellenőrzést

     Járványügyi zöld szám

    A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
    Megerősítik a Ferihegyi repülőtéren az utasok ellenőrzését - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter az MTI-vel csütörtökön reggel annak kapcsán, hogy a WHO az új influenza, az A/H1N1 járvány miatt a riasztást ötös fokozatra emelte.

    "Első körben most a határőrizet megszigorítása a leglényegesebb intézkedés" - mondta a tárcavezető. Ez többek között azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nemcsak azon utasok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már igazolták a vírus jelenlétét.

    Az intézkedések sorába tartozik, hogy értesítették az Országos Mentőszolgálatot, hogy esetleg lehetnek olyan betegek, akiket a Szent László Kórház karantén részlegébe kell szállítani.
    Székely Tamás úgy tudja, csütörtökön a hőkamerákat is kihelyezik a reptérre.

    A tárcavezető úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon továbbra sincs fertőzött beteg.
    A magyar tárcavezető csütörtökön délelőtt Luxemburgba utazik az európai egészségügyi miniszterek tanácskozására, amelyen a kialakult helyzetet értékelik, és döntenek a további teendőkről.

    Az Európai Bizottság szerint lesznek áldozatok Európában

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában.

    "Lesznek halálos áldozatok. Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában.

    "Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, de Európa jobban fel van rá készülve, mint bármilyen más korábbi járványra" - tette hozzá. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában.

    (MTI/Független Hírügynökség)

     

    Legutóbb frissült: 2009.04.30 07:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek

    Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.

    ÁNTSZ: péntekig mindenhová kiszállítják az influenza elleni ingyenes oltóanyagokat

    Péntekig minden kistérségbe kiszállítják az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szerdán.

    Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

    Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    H1N1 - Amerikában lecsengőben az újinfluenza második hulláma

    A klinikai kísérleteket végző Quest Diagnostics szakemberei által közzétett jelentése, megerősíti az amerikai egészségügyi hatóságok arról szóló beszámolóját, hogy a vírus visszahúzódóban van, és második csúcspontját októberben érte el.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.