Küszöbön a világjárvány - 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a WHO

Szerző: WEBBeteg összeállítás - MTI/FH

Az Egészségügyi Világszervezet szerdán este 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a 6-fokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy bármikor bekövetkezhet a világjárvány, és már csak kevés idő áll rendelkezésre a korábban eltervezett szükségintézkedések bevezetésére.

A WHO vezetője, Margaret Chan felszólította a világ országait, hogy azonnal kezdjék alkalmazni a világjárvány esetére eltervezett szükségintézkedéseket. Az 5-ös fokozatot akkor vezetik be, amikor egy WHO-régión belül legalább két országban tartós a vírus emberről emberre való terjedése. Ebben az esetben ez a két ország Mexikó és az Egyesült Államok - jelentette ki Chan.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Korábban a nap folyamán a WHO egyik vezetője közölte: nincs jele annak, hogy lassulna a vírus terjedése.

A WHO azt követően rendelte el a járvány besorolásának emelését, hogy rendkívüli ülést tartottak a szakértői. Chan hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni azt a veszélyt, amit a Mexikóban és az Egyesült Államokban kitört járvány jelent.

A WHO mindössze két nappal korábban, hétfőn este emelte az influenza-helyzet besorolását 3-asról 4-esre. A 6-os fokozatot akkor vezeti be a WHO, amikor már világméretű a járvány.

Egyre több a beteg Európában

Karanténba helyeztek egy 12 éves brit lányt csütörtökön, mert sertésinfluenzát diagnosztizáltak nála. Ő az egyik a három új H1N1-fertőzött közül Nagy-Britanniában. A szigetországban ezzel ötre emelkedett a kimutathatóan sertésinfluenzában szenvedők száma.

Svájc csütörtökön kora reggel megerősítette, hogy egy polgáránál kimutatták a H1N1 vírust, ezzel Svájc Európában az ötödik ország, ahol bizonyítottan megjelent a sertésinfluenza.

Állati vírusok

Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. . >>Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről
Spanyolországban a bizonyítottan sertésinfluenzában megbetegedettek száma néhány óra alatt tízre emelkedett, és egy olyan is van köztük, aki mostanában nem járt Mexikóban.

Németországban még szerdán jelentették be, hogy három H1N1 megbetegedést diagnosztizáltak, míg Ausztriában egy 28 éves nőn mutatták ki a vírust.

Tíz másik európai országban még vizsgálják a sertésinfluenza-gyanús eseteket.

Feleannyian haltak meg a H1N1 miatt Mexikóban, mint gondolták

Mekkora egy világjárvány esélye Magyarországon?

50 százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta még tavaly októberben Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke. >>Bővebben a világjárvány elleni hazai készültségről

Mexikóban szerdán lefelé módosították a sertésinfluenza valószínűsíthető áldozatainak számát. Korábban 159 halálesetről szóltak a hírek, most már csak 84 betegről feltételezik, hogy a H1N1 vírus okozta halálukat.

Jose Angel Cordova mexikói egészségügyi miniszter azt is bejelentette, hogy a bizonyítottan sertésinfluenzában megbetegedettek száma közben 49-ről 99-re nőtt, de közülük 91-en jól vannak, állapotuk nem súlyos. A bizonyítottan sertésinfluenzában elhunytak száma pedig hétről nyolcra emelkedett.

A feltehetően fertőzöttek számát korábban 159-re tették, a tesztek elvégzése után azonban kiderült, hogy nem a H1N1 vírus tehető felelőssé mindegyikük haláláért. 84 haláleset okát azonban még nem tudták pontosan meghatározni.

Székely: megerősítik a repülőtéri ellenőrzést

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
Megerősítik a Ferihegyi repülőtéren az utasok ellenőrzését - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter az MTI-vel csütörtökön reggel annak kapcsán, hogy a WHO az új influenza, az A/H1N1 járvány miatt a riasztást ötös fokozatra emelte.

"Első körben most a határőrizet megszigorítása a leglényegesebb intézkedés" - mondta a tárcavezető. Ez többek között azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nemcsak azon utasok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már igazolták a vírus jelenlétét.

Az intézkedések sorába tartozik, hogy értesítették az Országos Mentőszolgálatot, hogy esetleg lehetnek olyan betegek, akiket a Szent László Kórház karantén részlegébe kell szállítani.
Székely Tamás úgy tudja, csütörtökön a hőkamerákat is kihelyezik a reptérre.

A tárcavezető úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon továbbra sincs fertőzött beteg.
A magyar tárcavezető csütörtökön délelőtt Luxemburgba utazik az európai egészségügyi miniszterek tanácskozására, amelyen a kialakult helyzetet értékelik, és döntenek a további teendőkről.

Az Európai Bizottság szerint lesznek áldozatok Európában

Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában.

"Lesznek halálos áldozatok. Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában.

"Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, de Európa jobban fel van rá készülve, mint bármilyen más korábbi járványra" - tette hozzá. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában.

(MTI/Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.