Az Európai Unió újabb 80 millió COVID-19 vakcinát rendelt

WEBBeteg
megjelent:

Az Európai Unió érvényesítette a rendelési állomány növelésére vonatkozó opcióját és 80 millió dózissal több mRNA-1273 vakcinát - összességében 160 millió adagot - rendelt meg a Moderna nevű biotechnológiai vállalattól.

A Moderna pénteki közleménye szerint az Európai Bizottság további 80 millió adag COVID-19 vakcinát rendelt meg a Modernától.

Az erőfeszítéseinket most már egyre inkább a vakcina leszállításának előkészületeire összpontosítjuk, várjuk az EMA-tól és más hatóságoktól érkező jóváhagyást és elkötelezettebbek vagyunk, mint valaha a kormányokkal és nemzetközi partnereinkkel való együttműködéseink mellett, amelyek a globális járványhelyzet kezelését szolgálják” – nyilatkozta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A Moderna megerősítette, hogy az mRNA-1273 vakcina szállítása kontrolált körülmények között, 2 és 8°C fokon lehetséges, folyékony állapotban. Ez azért lényeges információ, mert ezek ismertében könnyebbé válik a vakcina kiszállítása az egyes országokban az oltások helyszíneire. Amint az már egy korábbi nyilatkozatból tudható volt, az mRNA-1273 oltóanyag a háztartási hűtőgépek által is biztosítható, 2 és 8°C fok közötti hőmérsékleten harminc napig megőrzi felhasználhatóságát.

A Moderna vakcinája még nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ám az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága) tanácsadó testülete december 17-én úgy döntött, hogy támogatja a vakcina sürgőségi eljárásban történő engedélyeztetését és mielőbbi felhasználását az Egyesült Államokban.

A gyógyszercég november 16-án jelentette be, hogy az előzetes adatok alapján az általa kifejlesztett RNS-vakcina 94,5 százalékos hatékonyságú. A készítmény III. fázisú vizsgálatában 30 ezer önkéntes vett részt.

Ez is érdekelhetiOltassák vagy ne oltassák magukat a COVID-19-fertőzésen átesettek?

WEBBeteg.hu

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.