A kínai koronavírus-vakcina gyors immunválaszt vált ki

portfolio.hu
megjelent:

Egy kínai fejlesztésű koronavírus-vakcina gyors immunválaszt vált ki a betegekben az első kísérletek alapján, ugyanakkor az ezáltal termelődő antitestek száma alacsony – írja a portfolio.hu. Igaz, ez utóbbi nem is biztos, hogy meghatározó a vakcina hatékonyságának megítélésekor.

A The Lancet tanulmányában első és második fázisú tesztek eredményeit vizsgálták meg a kínai Sinovac által fejlesztés alatt lévő vakcina esetében. A vakcina egy kémiai úton deaktivált vírust használ, amely immunreakciót vált ki a beoltottaknál.

Vészhelyzeti használatra is alkalmas lehet

A tanulmány szerint 28 nappal a vakcina beadása után az alanyok antitest-száma alacsonyabb volt, mint ami a COVID-ból felépülő betegek vérében található. Ugyanakkor a tanulmány szerzői rámutatnak: bár a természetes úton megbetegedők vérében is csökken az antitestek száma a fertőzés után, nagyon alacsony az újra megfertőzöttek aránya az eddigi tapasztalatok szerint.

Vagyis az „immunológiai memóriának” nagy szerepe lehet a betegség leküzdésében, és emiatt az antitestek száma önmagában nem biztos, hogy sokat elmond a vakcina hatásosságáról.

A vakcina 0-14 nap alatt váltott ki a pácienseknél immunválaszt, vészhelyzeti használatra is alkalmas lehet. A védőoltás 3. fázisú klinikai teszt alatt van, vagyis az utolsó állomáson az engedélyezés előtt.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.