• Ezért ugrott meg Hajdú-Bihar megyében a koronavírus-fertőzöttek száma

    Szerző: portfolio.hu

    Egy zártkörű családi esemény lehetett a fertőzés gócpontja. A potenciális koronavírus-fertőzötteket elkülönítették, és koronavírus-tesztnek vetik alá őket - írja a portfolio.hu.

    A csütörtök reggeli adatok szerint a megelőző 24 órában 10 esetet tártak fel Hajdú-Bihar megyében, a frissen diagnosztizált betegek nagy részét tehát itt detektálták (14-ből 10-et). A portfolio.hu megkereste az illetékes szerveket, hogy mi áll a csoportos fertőzés hátterében. A Koronavírus Sajtóközpont az alábbi választ küldte:

    "COVID-19-fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság Hajdú-Bihar megyében. Ezidáig 15 fő laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19-fertőzött került azonosításra. A fertőzöttek esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintettek a fertőzés igazolódását megelőzően zárt körű családi rendezvényen vettek részt, ahol nagy valószínűséggel megfertőződhettek" - írják válaszukban. Jelenleg 3 főt ápolnak enyhe tünetekkel a DE Kenézy Gyula Kórházban.

    Hirdetés

    A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek

    A fertőzöttek szoros kontaktjai (40 fő) járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat. A járványügyi megfigyelés alá vont valamennyi személynél  kezdeményezték a háziorvos közreműködésével a PCR vizsgálatot - tájékoztatta a Portfolio-t a hatóság. "Az összes pozitív eset a járványhoz köthető, azonosítható a fertőzési lánc, nem került azonosításra olyan COVID-19-pozitív személy Debrecenben vagy a környéken, aki nem kapcsolódik a járványhoz" - írják.

    A zárt körű eseményen Győr-Moson-Sopron megyéből is részt vettek. A helyi kontaktkutatás eredményeképpen 69 szoros kontaktot derítettek fel, jelenleg 3 fő pozitív esetet azonosítottak. A további kontaktkutatás eredményeként Vas megyéből újabb 3 pozitív esetet jelentettek - tájékoztattak.

    Összességében a járványhoz köthetően 21 fő pozitív esetről tudnak eddig

    A mai napon egyelőre nem volt további esetszám-emelkedés a megyében, a fentieket látva azonban még nem zárható ki, hogy a következő napokban még lesz. Jelenleg 40 betegről tudnak eddig összesen a megyében.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Módosítva: 2020.07.24 14:42, Megjelenés: 2020.07.24 14:42
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: nem szabad belefáradnunk a járványba

    Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.