Ezért ugrott meg Hajdú-Bihar megyében a koronavírus-fertőzöttek száma

portfolio.hu
megjelent:

Egy zártkörű családi esemény lehetett a fertőzés gócpontja. A potenciális koronavírus-fertőzötteket elkülönítették, és koronavírus-tesztnek vetik alá őket - írja a portfolio.hu.

A csütörtök reggeli adatok szerint a megelőző 24 órában 10 esetet tártak fel Hajdú-Bihar megyében, a frissen diagnosztizált betegek nagy részét tehát itt detektálták (14-ből 10-et). A portfolio.hu megkereste az illetékes szerveket, hogy mi áll a csoportos fertőzés hátterében. A Koronavírus Sajtóközpont az alábbi választ küldte:

"COVID-19-fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság Hajdú-Bihar megyében. Ezidáig 15 fő laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19-fertőzött került azonosításra. A fertőzöttek esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintettek a fertőzés igazolódását megelőzően zárt körű családi rendezvényen vettek részt, ahol nagy valószínűséggel megfertőződhettek" - írják válaszukban. Jelenleg 3 főt ápolnak enyhe tünetekkel a DE Kenézy Gyula Kórházban.

A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek

A fertőzöttek szoros kontaktjai (40 fő) járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat. A járványügyi megfigyelés alá vont valamennyi személynél kezdeményezték a háziorvos közreműködésével a PCR vizsgálatot - tájékoztatta a Portfolio-t a hatóság. "Az összes pozitív eset a járványhoz köthető, azonosítható a fertőzési lánc, nem került azonosításra olyan COVID-19-pozitív személy Debrecenben vagy a környéken, aki nem kapcsolódik a járványhoz" - írják.

A zárt körű eseményen Győr-Moson-Sopron megyéből is részt vettek. A helyi kontaktkutatás eredményeképpen 69 szoros kontaktot derítettek fel, jelenleg 3 fő pozitív esetet azonosítottak. A további kontaktkutatás eredményeként Vas megyéből újabb 3 pozitív esetet jelentettek - tájékoztattak.

Összességében a járványhoz köthetően 21 fő pozitív esetről tudnak eddig

A mai napon egyelőre nem volt további esetszám-emelkedés a megyében, a fentieket látva azonban még nem zárható ki, hogy a következő napokban még lesz. Jelenleg 40 betegről tudnak eddig összesen a megyében.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-járványról

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.